Oldal kiválasztása

6. Retro video- és kvarcjáték-kiállítás – Élménybeszámoló

6. Retro video- és kvarcjáték-kiállítás – Élménybeszámoló
10 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A hétvégén, „a Csoki”-ban megrendezett kiállítás pompás szórakozást kínált látogatóinak. A 20-30 éves konzolokon és számítógépeken futó játékok és még a náluk is öregebb tévés játékmasinák mindenkit elcsábítottak.

A Commodore-Spektrum korszak rendszeres copypartyjaival sokak számára egyetlen játékprogram-forrásként szolgáló, nevét a magyar videojátékos történelembe kitörölhetetlenül beírt Csokonai Művelődési Központban megrendezett kiállítás nem csak a megszokott múzeumi szórakozást kínálta. Igaz, már a színházterem két hosszanti fala mentén sorakozó asztalokon sorakozó konzolok és számítógépek, meg az egyéb helységekben felállított vitrinekben megtekinthető kvarcjátékok látványa elég volt ahhoz, hogy előcsalogassa a korosabb játékosok legszebb emlékeit. A legkorábbi generációkig visszanyúlva konzolokat és a mikro-, személyi és családi számítógépek komplett családfáit, a legnépszerűbb és legnagyobb számban elterjedt modelljei mellett kísérleti, kis szériás különlegességeket is bőséggel felvonultató kiállítás övezte „küzdőtéren” azonban működő masinák kínálták a sok esetben több évtizedes játékélményeket.

Kattints a képre a teljes galéria megtekintéséhez!

Ettől pedig nehezen megmagyarázható módon kortalanná és ideális családi programmá változott a rendezvény. Nemcsak középkorú „kockák” markolták a joystickokat, kontrollereket, és meredtek csillogó szemmel a képernyőkre, akik játékos múltjuk első lépéseit ilyen gépeken tették meg, de a HD felbontást minimumként elváró generáció képviselői is önfeledten terelgették a maguknál kétszer, háromszor idősebb játékok 10-12 pixelből megrajzolt karaktereit. Sőt, még a némi unatkozásra készülve, csak kísérőként érkező barátnők, feleségek és anyukák is hamar elcsábultak, és beszálltak a játékba.

Kattints a képre a teljes galéria megtekintéséhez!

Az önfeledt játék élménye mellett csak hab volt a tortán, hogy idén a szombati napon tartott tombolasorsolás nyertese két Video Games Live-koncertjegyet, a vasárnapi PONG-bajnokság győztese pedig a jegyek mellé még egy igazi, működő és szemkápráztatóan zöld (csak ebben a színben gyártották) Videoton PONG-ot is kapott. Arról, hogy jövőre a kiállítás visszakerül-e a tavaszi időszakra, vagy marad az őszi időpont, majd a 7. Retro video- és kvarcjáték-kiállítás szervezői döntenek. Az biztos, hogy a jatekok.hu időben szól majd, és mi feltétlenül ott leszünk.

Aktuális fórumtémák

Eseménynaptár

Translate »