Oldal kiválasztása

The Last of Us: Left Behind DLC – Játékteszt

The Last of Us: Left Behind DLC – Játékteszt
8 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A tavaly megjelent PlayStation 3-exkluzív The Last of Us Joel és Ellie párosának poszt-apokaliptikus kalandját elmesélve kápráztatott el minket. Most itt az első egyjátékos DLC, ami részben az előzményeket hivatott bemutatni.

A The Last of Us poszt-apokaliptikus univerzuma fantasztikus keretet adott Joel és Ellie történetéhez, amiben a túlélő-horrorokat és akció-kalandokat jellemző játékmenet mellett minden eddiginél hangsúlyosabb szerep jutott a narrációnak. A Naughty Dog PlayStation 3-exkluzív játéka megmutatta, milyen vékony a határ a filmek és a játékok között, s hogyan lehet igazán interaktív, maradandó élménnyé varázsolni egy, akár a filmvásznon is érvényesülni képes történetet. A játék első egyjátékos DLC-je ezt az élményt igyekszik tovább mélyíteni, méghozzá térben is időben ugrálva, két külön sztorit elmesélve.

Egyrészt a Left Behind DLC igyekszik bemutatni, mi történt akkor, amikor Joel és Ellie útjai egy rövid időre elváltak. Másrészt megismerkedhetünk Ellie előéletével is, így sokkal világosabb képet kapunk arról, miből is eredt az alapjáték elején őt jellemző gyermeki naivitás és ártatlanság, ráadásul ebben a sztorivonalban Ellie sokat emlegetett barátnője, Riley is fókuszba kerül.

A két sztorivonal érdekessége, hogy teljesen más játékstilust képviselnek. A jelenben játszódó szál ugyanazt a komor, vészjósló hangulatot kínálja, mint az alapjáték, így leginkább itt lesz lehetőségünk a harcra, nem kevés lopakodással fűszerezve. Ellie ugyanis törékeny termetéből adódóan nem igazán veheti fel a harcot a banditákkal, a Runnerekkel vagy a Clickerekkel. Éppen ezért az ellenfél figyelmének elterelése vagy akár az íjunk jelentheti az egyetlen megoldást a szorult helyzetekben.

Ezzel szemben a Riley és Ellie közös múltját felvázoló mellékszál sokkal inkább a narrációra, a történetmesélésre helyezi a hangsúlyt. S bizony a Left Behind alig két órája pontosan ilyenkor kínálja a legerőteljesebb élményt. Többek között azért, mert végre sokkal jobban megismerhetjük Ellie-t, megérthetjük tetteinek előzményeit, valamint azért, mert ez a DLC kirángat minket a játék nyújtotta szomorú "valóságból", s minden csúfsága ellenére feltárja ennek a kegyetlen világnak a szépségeit. Megmutatja, hogy bizony ilyen reménytelen helyzetben is van okunk örülni, hogy egy baráti ölelés, egy kedves szó mindennél többet jelenthet. Bemutatja a barátság minden szépségét, s mindezt olyan erős narrációval teszi, hogy bizony a DLC végeztével nem szívesen engedjük majd el Ellie és Riley "kezét".

Értékelés: 9/10

Translate »