Oldal kiválasztása

Az éhezők viadala: Futótűz – Filmkritika

Az éhezők viadala: Futótűz – Filmkritika
10 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A legutóbbi Éhezők Viadala győztes szerelmes párosának, Katniss-nek és Peeta-nak minden mozdulatát árgus szemekkel követi Snow elnök. Nem csoda, a páros ismét reményt adott a 12 körzetben lakók számára, a kedélyeket pedig valahogy kordában kell tartani.

Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) és Peeta Mellark (Josh Hutcherson) a 74. Éhezők Viadalának meglepetés győzteseként elképesztő népszerűségnek örvendenek. Nem csak saját körzetükben, de az összesben, sőt, a diktatúra jelképeként tündöklő Kapitóliumban is rengeteg támogatót tudhatnak maguk mögött. Győzelmük reménnyel töltötte meg a nyomorban élőket, az így kirobbant lázadásokra pedig nem igen van ellenszere Snow elnöknek (Donald Sutherland). A kedélyek csillapítása érdekében egy minden körzetre kiterjedő körútat szerveznek az álszerelmespárnak, azonban a hatalom kegyetlenkedését látva, Katniss minden eddigninél nyíltabban szembeszáll a diktatúrával. Végül Snow elnök abban látja a megoldást, ha a 75. Éhezők Viadalán a korábbi győztesek csapnak össze, köztük Katniss-szel és Peeta-val, s ezzel talán sikerül ledöntenie a lány elmúlt egy évben kialakult népszerűségét.

Az éhezők viadala a Young Adult regények egyik legújabb jeles képviselője, miközben leginkább a fiatalabbakat igyekszik megszólítani, valójában nagyon okos gondolatokat, érzelmeket is közvetít, nem kevés társadalomkritikával fűszerezve, így amíg igyekszik megfelelni az ifjúsági regények sémáinak, valójában egy sokkal összetettebb, szórakoztató alkotásról van szó. Mert Az éhezők viadala nem Katniss önfeláldozásáról vagy a szerelmi háromszögről szól, hanem az elnyomásról, a politika ármánykodásairól. És amíg az első rész filmbéli változata csak súrolta ennek a felszínét, s tulajdonképpen nem szólt másról, mint az Arénában zajló túlélésről, addig a Futótűz egy sokkal okosabban felépített film. Hangsúlyosabb szerep jut az egyéni drámának, Katniss vívódásának, haragja kiteljesedésének, illetve a karakterek jellemfejlődésének. Maga a film is egységesebb képet fest, már ami a látványvilágot illeti, minden eddiginél jobban érzékelhető a társadalmi rétegek közötti hatalmas szakadék.

És ehhez szerencsére örömmel asszisztálnak a színészek is. Szokás Jennifer Lawrence-t hirtelen jött népszerűsége és Oscar-díja miatt tehetségtelennek tartani, de tekintete mindvégig elképesztő erőt sugároz, így a néző tényleg elhiszi Katniss-ről, hogy képes lenne egy lázadás élére állni, vagy a a 75. Éhezők Viadalán ismét diadalmaskodni. A Peeta-t alakító Josh Hutcherson is komolyabb szerephez jut, jelenléte minden eddiginél hangsúlyosabb, ráadásul Katniss-hez fűződő érzelmei is itt bontakoznak ki igazán. A sort pedig a végtelenségig lehetne folytatni, tényleg mindenki remek a filmben.

Az éhezők viadala: Futótűz egészen új oldaláról mutatja be a regényt, amíg annak első filmadaptációja egy sokkal inkább szokásos Young Adult-adaptáció képét festette le, addig a Futótűz sokkal egységesebb, felnőttesebb film, amiben végre a mondandón van a hangsúly, nem az Arénában zajló gyilkoláson.

Értékelés: 7,5/10

Translate »