Oldal kiválasztása

Kingston MobileLite Wireless – Hardverteszt

Kingston MobileLite Wireless – Hardverteszt
9 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Egy apró dobozba zárt Wi-Fi kártyaolvasó, töltő és internetnetmegosztó táblagépekhez, telefonokhoz és más hordozható eszközökhöz.

A Kingston MobileLite Wireless eredetileg nem annak készült, ami a végeredmény lett, hanem kicsit többnek, ám végül így is egy korrekt, ha nem is hibátlan termék gördült le a tervezőasztalról. A kütyü elsődlegesen azon hordozható eszközök tulajdonosainak nyújt segítséget, akik készülékükön nem tudnak memóriakártyát vagy USB-s eszközöket elérni – azaz elsődlegesen okostelefonok és táblagépek használata esetén. A memóriakártyát (szinte mindenféle SD-t) és az USB-s tárolót magához a rendkívül kis méretű és könnyű dobozhoz kell csatlakoztatnunk, majd azzal Wi-Fi kapcsolaton keresztül tudunk kommunikálni. Hogy mindeközben ne veszítsük el az internetkapcsolatunkat, a kis dobozt a kezelőalkalmazáson keresztül csatlakoztatni tudjuk a környező Wi-Fi hálózatokhoz, amit az képes megosztani.

Összességében tehát egy könnyen hordozható, megfelelő méretű kis készüléket kapunk, amely a fenti funkciókon kívül képes intelligens módon megosztani a memóriakártya vagy az USB-tár tartalmát, illetve azt streamelve is le lehet játszani. Az összes funkciót és beállítást akkor érjük el, ha a hozzá készült alkalmazást használjuk, ami ugyan jelenleg csak iOS és Android rendszerre érhető el, ám a Kingston ígérete szerint hamarosan lesz Windows-, Mac- és Windows Phone-alkalmazás is hozzá. Erre főként azért van szükség, mert a Wi-Fi beállításokat csak így tudjuk megadni. Ha e nélkül csatlakozunk a kütyü által kínált Wi-Fi kapcsolathoz, akkor a fájlokat SMB-megosztáson keresztül láthatjuk.

A termékfotókért kattints ide!

A készülék ebben az üzemmódban 5 órán keresztül képes üzemelni, ami nem biztos, hogy minden felhasználási mód esetén elegendő lehet. USB-n keresztül lehet tölteni, és helyet kapott egy másik USB-s csatlakozási lehetőség, ami a vésztöltésre szolgál. Ha éppen sehol nem tudunk csatlakozni az áramszolgáltatáshoz, telefonunkat vagy táblagépünket tölthetjük a hordozható termékkel – ám természetesen ne várjunk csodákat, teljes töltöttséget nem fog tudni adni, de vészhelyzetben még jól jöhet ez a funkció.

Külsőre elég puritán a kinézete, hiszen egyedül egy bekapcsoló gomb nyújt interakciós lehetőségeket, amit ráadásul több másodpercig kell nyomva tartani a be- és kikapcsoláshoz. Inkább körömmel kell majd ezt a műveletet elvégeznünk, viszont ez inkább pozitívum, mivel elég minimális az esélye, hogy tárolás közben véletlenül bekapcsolnánk a MobileLite Wirelesst. Az USB-s csatlakozás adja magát, a memóriakártyákhoz pedig adaptert is kapunk a csomagban.

A termékfotókért kattints ide!

A két alkalmazás közül az iOS-verzió sokkal könnyebben átlátható és kezelhető, mint az androidos változat, ám ez főként az alapul szolgáló operációs rendszertől függ, nem pedig a programtól. Android alatt viszont egy kicsivel több lehetőségünk nyílik a fájlok kezelésére – ez megint a mögöttes rendszer sajátosságaiból fakadhat. Más tekintetben teljesen egyenértékű a két szoftver, mind a funkciókat, mind a nyújtott teljesítményt nézve. És ha már a teljesítménynél tartunk: bár n és g típusú kapcsolatokat támogat (csak és kizárólag WPA2 titkosítás mellett), 3 MB/s sebességnél többet nem sikerült kicsiholni belőle fájlátvitel során. Ez is több mint a semmi (pl. ha nincs USB-csatlakozó a táblagépen), de csodát azért ne várjunk tőle, ahogy kompatibilitást sem a korábbi, lassabb szabványokat használó Wi-Fi eszközökkel.

És talán ez a legjobb jellemzés az eszköz esetében – alapvetően egy jól hordozható, megfelelő méretű és praktikus kis kütyü, ami ráadásul elérhető áron kapható, internet és tartalmak megosztására is alkalmas három csatlakoztatott eszközig, ám az alapvető dolgokon kívül semmi extrát nem szabad várni tőle. Az akkumulátora nem bír ki egy teljes napot, nem támogat minden Wi-Fi szabványt, ráadásul csak a WPA2 titkosítást használhatjuk, az adatátvitel sebessége streameléshez még éppen jó, de nem hasít, a kezelőfelülete pedig legalább annyira puritán és minimalista, mint maga a termék külseje. Ha egy kicsit odafigyeltek volna a tervezéskor és a teszteléskor, akkor most valószínűleg kategóriagyőztesként üdvözölhettük volna, így azonban csupán a középmezőnybe tartozik (így is csak akkor, ha a beígért, további rendszerekre írt kezelőalkalmazások megjelennek).

Értékelés: 6/10

Translate »