Oldal kiválasztása

Civilization V: Brave New World – Próbakör

Civilization V: Brave New World – Próbakör
8 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A Civilization V legújabb kiegészítőjében újabb lehetőségek nyílnak meg előttünk, így kulturális identitásunk növelése mellett a kereskedelem, valamint a diplomácia is előtérbe kerül.

Idén ősszel már harmadik éve lesz annak, hogy megjelent a boltok polcain Sid Meier nagy múltú Civilization-sorozatának ötödik része, amivel bár a fejlesztők egyáltalán nem okoztak csalódást, de nem is tudtak maradéktalanul az összes rajongó követelményeinek megfelelni. A Firaxis becsületére váljék azonban, hogy legalább megpróbálták, sőt, azóta is próbálkoznak, így számtalan letölthető tartalom után már tavaly megjelentettek egy teljes értékű kiegészítőt – ő volt a Gods & Kings –, idén nyáron pedig egy újabb bővítményre számíthatunk tőlük, méghozzá Brave New World alcímmel. A hazai forgalmazónak köszönhetően kis csapatunknak idő előtt belekóstolhattunk a kiegészítőbe, és bár a kezeink egy kicsit meg voltak kötve, de így is sikerült belemélyednünk az újdonságokba, amelyekből egyáltalán nem szenved hiányt a végeredmény.

Már a bejelentéskor tudtuk, hogy a Brave New World legnagyobb újításának a kultúra előtérbe kerülését tekinthetjük, ami valóban elképesztően nagy hatást gyakorolt a játékmenetre. Aktuális civilizációnk kulturális identitása ugyanis immáron összefüggésben lesz szinte mindennel, így például nem csak fegyverekkel és diplomáciával nyerhetünk háborúkat, hanem közvetetten akár művészeink segítségével is, akik múzeumokban vagy operaházakban kamatoztathatják tudásukat. A kulturális győzelem mellett az új lehetőségek birodalmunk moráljára is jó hatással vannak, így minél több régészeti leletet találunk – példának okáért az egykori csatamezőkön –, annál erősebbnek tekinthetjük lakóink kulturális összetartozását.

A kultúra mellett óriási hatással lesznek a játékmenetre a nemzetközi kereskedelmi útvonalak is, amelyek hatalmas segítséget jelentenek majd abban, hogy városaink mielőbb igazi kereskedelmi csomóponttá váljanak, birodalmunkból pedig rövid időn belül nagyhatalom lehessen. Külön jó pont, hogy a fejlesztőknek sikerült összekapcsolni ezeket az útvonalakat a korábban megjelent vallással és a most érkezett kultúrával, hiszen az infrastruktúra segítségével – főleg, ha azok távolabbi célpontokhoz vezetnek – könnyedén népszerűsíthetjük civilizációnk efféle sajátosságait is.

A békésebb játékosoknak jó hír, hogy a Brave New World kiegészítőben minden korábbinál nagyobb szerepet kapott a diplomácia és a politika, amivel tonnányi új lehetőség nyílt meg előttünk a győzelemhez. Természetesen továbbra sem árt óvatosan bánni ezekkel az opciókkal, hiszen egyetlen elhamarkodott döntéssel óriási háborúkat idézhetünk elő, viszont amennyiben jól választunk népünknek az újonnan érkezett ideológiák közül, és a kulturális, valamint a gazdasági fejlődés mellett a békét, illetve a rendet tűzzük ki elsődleges célként, akkor más országokkal is kitűnő kapcsolatot ápolhatunk. Ezt segíti elő mindemellett a világkongresszus megjelenése is, amivel szintén érdemes óvatosan bánni, hiszen eléggé kétélű kardról van szó. Ha ügyesek vagyunk, akkor például általános békét és egyetértést hozhatunk az államok számára, de olyan fontos kérdésekben is határozatokat kell hoznunk, mint az atomfegyverek használata vagy az erőforrások korlátozásának lehetősége, így elég csak egyetlen ország nézőpontját figyelmen kívül hagynunk ahhoz, hogy konfliktushelyzet alakuljon ki.

A fontosabb újdonságok mellett érdemes számszerűsítve is kiemelni a Brave New World bővítmény egyéb újdonságait, hiszen telepítését követően kilenc új civilizációt is elérhetünk a játékban, amelyek között korábbi Civilizations-epizódokban megismertek is felbukkannak majd, így példának okáért I. Mária vezetésével a portugálok, vagy Gajah Mada irányításával az indonézek. A listáról nem hiányozhatnak természetesen az új csodák sem, így a Parthenon mellett a Globe Színházat és a Nemzetközi Űrállomást is megépíthetjük. Bizonyára hasonlóan nagy népszerűségnek örvend majd a játékban a két új mini-kampány megjelenése is, amelyek között találhatunk egy amerikai polgárháborús küldetéssorozatot, valamint egy Afrika felfedezésén alapuló szcenáriót is.

Első benyomásaink alapján tehát a Firaxis fejlesztőinek sikerült egy újabb nagyszerű kiegészítővel gyarapítaniuk a Civilizations V-öt, ami ismét egy teljes-játéknyi újdonsággal szolgál majd a rajongóknak. Ennél is fontosabb azonban, hogy a friss tartalmak többsége ezúttal a játékmenetet is kibővíti, így szó szerint vadonatúj élményeket szerezhetnek maguknak azok, akik nyáron úgy döntenek, hogy beruháznak a Brave New Worldre.

Hozzászólások

Translate »