Oldal kiválasztása

Eleven testek – Filmkritika

Eleven testek – Filmkritika
11 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Az Eleven testek egy zombibőrbe bújt romantikus komédia, ami önnön cinizmusának köszönhetően nem lesz önmaga paródiája, sokkal inkább ügyesen ragadja meg a két zsáner kliséit, s gyúr abból sajátos ízvilágú humorbonbont.

Amikor már azt hinné az ember, hogy zombis témában nem lehet újat kitalálni, akkor egyszer csak felbukkan az Eleven testek. Pedig a Fifti-fifti rendezőjének legújabb filmje nem akarja feltalálni a spanyolviaszt, így tulajdonképpen csak egy népszerű témát ereszt össze a romantikus kommédiák ismert toposzaival. A különös hibridet azonban legalább olyan jóízűen fogjuk emészteni, mint ahogy teszi azt R, a film főhőse a frissen zsákmányolt agyvelővel. Az Eleven testek ugyanis (amellett, hogy bizonyos értelemben új tudnivalókkal bővíti a zombikról eddig megszerzett ismereteinket) egy elképesztően cinikus hangvételű mozi, ami ahol csak teheti, ostorozza a zsánert, miközben magának a cselekménynek az előrelendítésében a romantikus szálat használja fel.

S hogy ez jól működjön, a főhős R-t olyan jegyekkel kellett felruházni, amelyek abszolút nem jellemzőek egy élőhalottra. R ugyanis szeret tárgyakat gyüjtögetni, imád zenét hallgatni vagy éppen ha megtette a napi bejárást a helyi reptéren, leül "beszélgetni" a haverjával. A nem hétköznapi zombitulajdonságokból pedig szinte egyenesen következik, hogy amikor R megpillantja a gyönyörű Julie-t, azonnal szerelembe esik. Kettejük kapcsolata kezdetben nehézkesen bontakozik ki (mégis, ki bízna meg egy agyat majszoló zombiban?), de amint Julie is felismeri a jót R-ben, az addig zombis poénokra felhúzott történet hirtelen a klasszikus romantikus komédiára vált, s tulajdonképpen a film végéig ez a szál is marad a központban, némi "milyen kirekesztetnek lenni" vagy "milyen jó dolog érző embernek lenni" sziruppal nyakon öntve.

Az Eleven testek természetesen nem tökéletes film, de ha hajlandó vagy befogadni a zombis téma újszerű megközelítését, és fogékony vagy az ironikus, már a Fifti-fiftiben is jól működő humorra, akkor nem fogsz csalódni.

Értékelés: 7,5/10

Translate »