Oldal kiválasztása

Grand Theft Auto V – Előzetes

Grand Theft Auto V – Előzetes
12 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Közel egy évnyi hallgatás után november egyértelműen a Grand Theft Auto V-től volt hangos. A Rockstar North ugyanis bemutatta a játék második kedvcsinálóját is, közben pedig egy raklapnyi új képet és infót szállított. Ezeket gyűjtöttük most össze.

Tavaly ősszel mutatkozott be a Grand Theft Auto V, az azóta eltelt egy év pedig nem telt mással, mint annak megfejtésével, vajon mikor jelenik majd meg a Rockstar sikersorozatának sikervárományos ötödik része. A stúdió végül egy évet várt a legfontosabb részletek leleplezésével, így miután kiderült, hogy jövő márciusban jelenik meg az új epizód, PlayStation 3-ra és Xbox 360-ra, az is fontossá vált, mit is kínál majd a játék. A Game Informer végül utánajárt ennek is, s egy tizennyolc oldalas előzetesben mutatta be, mi mindenre számíthatunk majd a játék kapcsán. Ebből az előzetesből ollóztuk össze a legfontosabb tudnivalókat.

 

A Grand Theft Auto V-ben rendhagyó módon három főhős felett is átvehetjük az irányítást, ráadásul olykor ezt egyetlen gombnyomással tehetjük majd meg. De ne szaladjunk ennyire előre, lássuk, ki az a három rosszfiú, akikel a bűn útjára lépünk majd: Michael a negyvenes éveiben járó, ex-bankrabló, aki időben lépett ki a bizniszből, s az FIB-bel lepaktálva (az FBI játékbeli megfelelője), a tanúvédelmi program egyik szereplőjeként tengeti mindennapjait. Az évek során összerabolt pénz azonban rohamosan fogyni kezd, köszönhetően a vagyont felelőtlenül szóró feleségének, Amandának, az elviselhetetlen lányának, Tracy-nek, és a füves, lusta fiának, Jimmy-nek. A békés évek helyett így Michael visszatér régi szakmájához, a bankrabláshoz, amiben két társa is segítségére lesz. Az egyik, régi barátja, a negyvenes évei elején járó Trevor, aki Los Santos egyik lepukkant negyedében, drogos alkoholistaként folyamatosan a bajt keresi. Állandóan balhékban vesz részt, ráadásul kissé zakkant is, ami erőszakosságával párosulva érdekes karakter képét vetíti előre. Franklin, az afro-amerikai, huszas éveiben járó behajtó, aki egy amerikai luxuskocsi kereskedőnél dolgozik. A szereplőket saját személyes motivációk hajtják, és természetesen egyedi képességekekel is bírnak, miközben ha épp nem küldetésen vannak, akkor saját üzleti ügyeikkel foglalkoznak, így amikor ismét irányítani fogjuk őket, számtalan alkalommal vicces helyzetben találjuk majd mindhármukat.

 

Mindegyik hősnek lesznek fontos szerepet betöltő barátai is. Franklin haverja, Lamar például egy nagyon őrült, vicces fazon lesz, míg Trevor legjobb barátja, Ron egy lakókocsiban élő, összeesküvés-elméleteket gyártó, paranoiás srác.

Ahogy említettem, egyes küldetések esetén lehetőségünk lesz váltani a hősök között. A Rockstar ugyanis sokkal jobban szeretné elmélyíteni a történetmesélést, így több aspektusból is szeretné megmutatni a történéseket. A rendszer egyetlen gombnyomással működik, ilyenkor a játék nézőpontja Google Earth-stílusba vált át, ahol aztán könnyedén válthatunk a szereplők között. A Game Informernek bemutatott küldetésben például Michael egy épület oldalán, a Rainbow Six Vegas-ra emlékeztető stílusban egy kötéllel ereszkedik le, miközben Trevor egy elkötött helikopterrel köröz az épület körül,, amíg Franklin mesterlövészpuskával fedez mindenkit. A rablás végeztével aztán eldönthetjük, hogy Michael bőrében maradunk, s parázs tűzpárbajba keveredünk, vagy pedig Franklinre bízzuk a küldetés sikerességét, s a többieket támogatva szedjük le az ellenfeleket. Ha sikerült sikeresen a tetőre jutnunk, akkor Trevort irányítva Los Santos felett elrepülhetünk, ahol aztán ismét választhatjuk Michaelt, akivel a helikopter hátuljából lövöldözhetünk az üldüzőkre.

 

Az ötödik rész helyszíne Los Santos (Los Angeles-ről mintázva), s környéke. A Rockstar állítja, a sorozat történetének eddigi legnagyobb városát kapjuk, ami állítólag nagyobb, mint a GTA: San Andreas, a GTA 4 és a Red Dead Redemption játszótere együttvéve. Azaz a belvároson túl ellátogathatunk majd a különböző negyedekbe, köztük a Vinewood filmes negyedbe, a tengerpartra, vidéki helyszínekre, mint például borvidék vagy a közel hegységek. És ha már ellátogatunk a városon kívülre, akkor olyan szabadidős tevékenységekkel üthetjük el az időnket, mint az ejtőernyőzés, a sziklamászás, a kirándulás, cross-motorozás, de akár tengerparti edzéseket végezhetünk, búvárkodhatunk, jógázhatunk, triatlonozhatunk vagy éppen golfozhatunk is. Mindhárom hősnek eltérő hobbijai lesznek, így bőven lehet majd miből válogatni.

 

Ami a járműpalettát illeti, az eddig ismertek listája a következő: BMX, hegyi kerékpárok, utcai bicók, autók és kaminonok, teherautók széles választéka, helikopterek, repülők, ATV-k, jetski-k. A vezetési modell teljesen megváltozik, olyan érzés lesz vezetni az autókat, mintha versenyjátékkal játszanánk.

 

Megváltozik a mobilhasználat is, a jövőben ugyanis már az internetet is elérhetjük készülékünkkel, ráadásul nem kell minden hívásra válaszolnunk. A cél, hogy sokkal jobban menedzseljük az aktivitásainkat, így sok minden a telefonról átkerült a térképre. Karaktereink személyre szabhatóak lesznek, de például magasságukat vagy tömegüket nem, s ha már itt tartunk, megszűnik az RPG-stílusú fejlődésrendszer is. Lesznek viszont dinamikus küldetések, pont mint a Red Dead Redemptionben. Például segíthetünk egy balesetet szenvedett motorosnak, tolvajokat foghatunk el az utcán, pénzszállító autókat rabolhatunk ki. Ha már a küldetésekről esik szó, érdemes megemlíteni, hogy a sztori középpontjában végig a bankrablás (és persze a pénz) áll, így több olyan misszióra is számíthatunk, mint például a GTA IV Three Leaf Clover feladata volt.

A Grand Theft Auto V 2013 tavaszán jelenik meg, PlayStation 3-ra és Xbox 360-ra.

:galeria:

Translate »