Oldal kiválasztása

Battlefield 3: Az orosz – Könyvajánló

Battlefield 3: Az orosz – Könyvajánló
12 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Túlzottan középszerűnek és klisékből építkezőnek tartottad a Battlefield 3 történetét? A játékkal szinte egyszerre megjelent Battlefield 3: Az orosz ezt igyekszik orvosolni, az Andy McNab jegyezte regény ugyanis ügyesen egészíti ki a videojáték felvázolt cselekményét.

A Battlefield 3: Az orosz ha csak érintőlegesen is, de lényegében ugyanazt a cselekményszálat mutatja be, mint amit a virtuális játszótéren saját magunk is átélhettünk. A könyv azonban teljesen más szemszögből, egy új hőst főszerepbe állítva vezeti végig az olvasót a történeten, olykor kiegészítve, vagy teljesen új eseményekkel kibővítve azt. Az ex-SAS kommandós és bestselleríró, Andy McNab és Peter Grimsdale közösen papírra vetett kalandja ezúttal egy orosz ex-Szpecnazost, Gyima Majakovszkij állítja a középpontba, aki a felsőbbvezetés megbízásából, toborzott csapatával igyekszik visszaszerezni egy titkos küldeményt az iráni ellenállástól, a PLR-től. Ezzel párhuzamosan megismerkedhetünk a sztori amerikai szemszögből bemutatott változatával is, ahol az események a játékból is ismert Henry “Black” Blackburn őrmester körül forognak, hogy aztán a Közel-Kelettől kiindulva, Európát megjárva végül az Egyesült Államokban érjenek össze a szálak.

 

A regény legnagyobb erőssége, az általa teremtett hangulat, abból ugyanis (legalábbis az orosz szál esetében) árad a posz-kommunista életérzés, a régen minden jobb volt folyamatos mantrázása, miközben szépen lassan világossá válik mindkét szereplő jelleme is. Gyima egy igazi zseni, egy tökéletes gyilkológép, s ha talán nem lenne olyan önfejű és makacs, mint ahogy az az első oldalak elolvasása után azonnal kiderül, valószínűleg most nem zsoldosként keresné meg a kenyérre valót. Az orosz érdekesen látja a világot, a környezetetét, s sajátos filozófiája az életről, a dolgok történéséről egészen hiteles képet fest egy olyan emberről, aki valószínűleg nem egyszer élte át a poklok poklát. Andy McNab kezenyoma pontosan akkor érezhető, amikor a realitás talaján maradva kell ábrázolni fegyveres összetűzéseket, esetleg főhősei lelkivilágát, vagy a rendszer működését, miközben élettel és olvasható formával Peter Grimsdale tölti fel a nyers tartalmat.

 

A Battlefield 3: Az orosz egy meglepően jól sikerült szórakoztató irodalom, amely nem csak kiegészíti és új oldaláról mutatja be a játék történetét, hanem azt felülmúlva sokkal szórakoztatóbban tálal egy egész világot fenyegető konfliktust, s teszi mindezt olyan realizmussal, hogy az olvasónak eszébe se jut, hogy ez valóban nem így történt meg.

 

Értékelés: 8/10

Translate »