Oldal kiválasztása

Disney Universe – Játékteszt

Disney Universe – Játékteszt
11 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Walt Disney munkássága kellemes gyermekkori emlékeket ébreszt mindenkiben, és a játékos társadalom szívét is megmelengetik olyan klasszikus platformerek, mint a The Lion King vagy az Aladdin. Talán a Disney Universe lesz az a program, melyre évek múlva is szívesen emlékezünk? Cikkünkből kiderül.

A mai huszonéves korosztályban szerintem nincs olyan, aki gyerekkorában ne látta volna az Oroszlánkirályt, az Aladdint, Bambit és társaikat. Gyermekkorunk meghatározó rajzfilmjei voltak Walt Disney és cégének munkái, akik a nyolcvanas évektől játékokat is készítettek műveikből. Akadtak köztük igazi klasszikusok, és persze olyan játékok is, amikre nem is baj, hogy nem emlékszünk. Az utóbbi években sajnos kevés Disney játék készült, és azok legtöbbje sem sikerült túl fényesen, egyedüli igazán emlékezetes program a Square Enix Kingdom Hearts-a és folytatásai voltak. A Disney Interactive legújabb videojátéka is hasonló alapokra épül, ugyanis a Disney Universe is több rajzfilmet és élőszereplős produkciót foglal magába.

 

A jelentős különbség a két játék között, hogy míg a Square egy nagyszerű JRPG-t készített kiváló történettel, addig cikkünk tárgya a LEGO játékok és a LittleBigPlanet sikerét kívánja meglovagolni. Ebből adódóan a történet sem túl bonyolult. A címben is szereplő Disney Universe nem más, mint egy vidámpark, ahol a látogatók kedvenc karaktereiknek öltözve járhatják be a klasszikus és a modern Walt Disney művek helyszíneit, ahol a szereplőket robotok helyettesítik. A helyet üzemeltető V.I.C. (Virtual Information Cube) vezeti körbe a vendégeket, ám egyszer csak felszínre tör a gonosz énje, HEX, aki átveszi a park irányítását, és a vendégeknek a megvadult robotokkal teli helyszínekről kell kijutnia, ebben fogunk nekik mi segíteni.

 

Mint látható, a történet nem túl eredeti, lényegében az 1973-as Yul Brynner klasszikus, a Feltámad a Vadnyugat című filmjének a történetét vették át, persze jóval egyszerűbb formában. A sztori ki is merül ennyiben, mivel nem egy történetorientált programról van szó, hanem egy főleg gyerekeknek szánt ügyességi kalandról.

 

A programban hat világban tehetjük próbára magunkat (A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken, Alice csodaországban (2010), Az Oroszlánkirály, Wall-E, Aladdin, Szörny RT.), amelyek három nagyobb részre vannak osztva, amik mindegyike három-három pályát takar.  Minden pálya egy adott film/rajzfilm világába kalauzol el bennünket, és a végrehajtandó feladatok is ezekhez kapcsolódnak. Például a Tim Burton féle Csodaországban zsebórákkal tudunk helyreállítani régi romos lépcsőket, vagy pedig teáskanálból és kockacukorból készíthetünk ágyúkat, amelyekkel a továbbjutást akadályozó csészéket törhetjük össze, esetleg a karibi világban egy elátkozott kút segítségével zombivá változhatunk, így jutva át a víz alatti részeken stb.

 

Ötletes, vicces és egyedi megoldásokkal találkozunk mindegyik univerzumban, de ezeken kívül is akad teendő a játékban. Mindegyik pályán gyűjtenünk kell a Disney embléma (Mickey Egér fülek) formájú pénzeket, melyekből újabb világokat vásárolhatunk, mivel kezdetben csak a karibi elérhető, de a pályák teljesítésével feloldható jelmezeket is ezek segítségével szerezhetjük meg. Apropó jelmezek! Nem kis mennyiségű szereplő gúnyáját ölthetjük magunkra, összesen 45 karaktert személyesíthetünk meg. Eleinte csak néhány mellékszereplő (kivéve Donald Kacsa, Tron és Jázmin) bőrébe bújhatunk bele, köztük Pumbáéba, vagy Randall Boggs-éba. Minden harmadik pályán foglyul ejtett látogatók kiszabadításával tehetünk szert az új kosztümöket, de ahhoz hogy meglegyen a teljes kollekció, többször végig kell játszanunk a pályákat. Ráadásul a kosztümök fejleszthetők a pályákon található ládák kinyitásával szerezhető csillagokkal, melyek felvételével nő a sebzésünk, és fejlődik az általunk használt fegyver is.

 

A pénzgyűjtögetés és az ügyességi részek megoldása mellett még harcolnunk is kell a megvadult robotokkal, akiknek több fajtája is akad, ráadásul igyekeznek hátráltatni minket ott, ahol tudnak. Ezt úgy teszik, hogy például a továbbjutáshoz szükséges elemet helyreállító zsebórát ellopják, vagy különféle akadályokat építenek számukra (tüskés padló, ágyú). Minden pályán lehetőségünk van még challenge-ek teljesítésére is, melyekért szintén pénzt kapunk. A kihívások a játékhoz hasonlóan elborultak, hisz akad itt csirkék lemészárlásán át bombaeső túléléséig minden, de a Disney Universe legjobb részeit képezik ezek a kis egy perces szösszenetek.

 

A programot egyedül is játszhatjuk, de akkor járunk a legjobban, hogy ha barátainkkal, családunkkal vágunk neki a mesés világok felfedezésének. A multiban történő játék legnagyobb előnye, hogy teljesen rajtunk áll, hogy társainkkal együttműködve, vagy pedig ellenük dolgozva játszunk. Bizony, társainkat hátráltathatjuk, elvehetjük a pénzüket egy-egy elhalálozás után, vagy a HEX által szétdobált átkokat is átadhatjuk nekik. Ebben rejlik a program igazi varázsa, ettől lesz igazi élmény a játékkal eltöltött idő.

 

Mint minden játék, úgy a Disney Universe sem tökéletes. A cikk elején említett LEGO és LittleBigPlanet játékok hatása nagyon is érezhető a játékon, ugyanis egyes elemeket egy az egyben átemeltek a fejlesztők. Ez ugye nem baj, mivel nagyoktól lopni nem szégyen, csak így sajnos nem sok eredetiség van a programban. Ehhez jön még az is, hogy az ellenfelekből hiába van többféle, ha azok minden pályán ugyanazok, csak épp máshogy néznek ki. A legnagyobb probléma azonban a játékkal kapcsolatba, hogy csak lokális multi található benne, vagyis csak egy gépen/konzolon lehet játszani. Mondjuk megértem a koncepciót, miszerint így lesz igazán személyes az élmény, hogy az összes játékos egy helyen van, viszont üzleti szempontból a mai világban egy multira kihegyezett játékot online támogatás nélkül kiadni nem túl jó ötlet.

 

A hibái és az eredetiség hiánya ellenére is nagyon szórakoztató játék lett a Disney Universe, amely kicsinek-nagyoknak egyaránt élvezetes kikapcsolódás lehet, de csakis többjátékos módban, ugyanis abban sokkal több lehetőség rejlik, mint a szóló részben. Én szívesen ajánlom mindenkinek, de főleg azoknak, akik csak egy jót szeretnének játszani Disney környezetben, mert sajnos az igazi Disney hangulat és varázs kimaradt a programból, de ez megbocsátható, hisz itt elsődlegesen a szórakoztatáson volt a hangsúly, melynek a játék teljes mértékben eleget tesz.

 

Értékelés: 7/10

Translate »