Oldal kiválasztása

PlayStation 3-mat használnak a tudósok fekete lyukak modellezéséhez.

PlayStation 3-mat használnak a tudósok fekete lyukak modellezéséhez.
16 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Úgy tűnik, hogy a konzolok nem csupán szórakoztatásra alkalmasak… Néhány tudományos kutatásba bevonták a PS3-mat és más konzolokat is.

Az igen drága felszerelés helyett egyes tudósok a játékkonzolokat használják, mint alacsony költségvetésű szuperszámítógépeket. Többek között olyan kísérletekben, mint például fekete lyukak viselkedésének vizsgálata, vagy bizonyos gyógyszerészeti anyagok molekuláinak modellezése. A PS3-ban lévő Cell chip amely a központi processzor mellett rendelkezik nyolc másodlagos processzorral alkalmas arra, hogy futtassák rajta a Linuxot. A fizikusok és kémikusok azért részesítik előnyben a konzolokat kutatásaikban, mert a rengeteg számítás, amit a jobbnál-jobb grafikai megjelenítés igényel, sokban hasonlít a részecskék reakciójának szimulálásához szükséges számításokhoz.
A Massachusetts például 16 PlayStationt vásárolt a fekete lyukak modellezéséhez.

A Wii kontrollerét pedig a sebészek tervezik használni a sebészeti technikák javítása céljából, a neurológusok pedig parkinson kóros betegek gyógyításának elősegítésében látnak fantáziát a Wii-ben…

Translate »