Oldal kiválasztása

Windows Vista RC1 tapasztalatok – harmadik rész

Windows Vista RC1 tapasztalatok – harmadik rész

Szó esik a Vista biztonságosságáról, amely ugyan valóban kiküszöböli az XP során tapasztalt legfőbb problémákat, ám kérdés, hogy mindezt milyen áron…Az eddigi legbiztonságosabb Windows-verzió

Ezt nem én állítom, hanem a telepítőképernyők egyikén hirdeti így saját magát a Windows. A biztonság érdekében bevezették, hogy még az adminisztrátori jogosultságú felhasználó se tudjon alapértelmezésben adminisztrátori jogkörben programokat indítani. Éppen ezért egy program indításánál erre egy külön lehetőség is van. Ezzel csak az a probléma, hogy sok olyan alkalmazás van, amely szeretne módosítani bizonyos, amúgy védettségi körbe tartozó fájlokat, könyvtárakat, és ha nem adminisztrátori jogkörben indítjuk el, akkor ezekhez nem fér hozzá, így pedig elég érdekes dolgokat képesek a programok produkálni.

A másik, hogy bármi komolyabb műveletet szeretnének az egyes alkalmazások futtatni, a Vista kernelszinten megakasztja ezeket, és egy felugró ablakban tájékoztat bennünket arról, hogy valami turpisság készül, és ezt mi szeretnénk-e engedélyezni. Az üldözési mániában szenvedők kedvence lehet ez a feature, ám gyanítom, hogy a mezei felhasználók a falat fogják kaparni amikor tíz percen belül a tizedik ilyen ablak ugrik elő nekik, ami két kategóriával idegesítőbb, mint a webes felugró hirdetések, amiket ráadásul le lehet tiltani, és néha még pucér nénik is néznek vissza ránk róluk.

Ha kellőképpen kidühöngtük magunkat, akkor  végül is nyugtázhatjuk, hogy végre tényleg teljes uralmunk alatt tudhatjuk ezeket az eseményeket – kár, hogy olyan módon, hogy mindez az őrületbe kerget bennünket.

Annyi még tartozik a történethez, hogy a 64bites verzióhoz jelenleg nem nagyon beszerezhető működő virusírtó (egyetlen bétát (Trend Micro) sikerült megtalálni, a többi fejlesztő/kiadó egyelőre azt mondja, majd ha stabil lesz a rendszer, akkor adnak ki bétaverziókat tesztelésre, de akkor is csak zárt tesztre), úgyhogy otthoni kipróbálásra nem igazán ajánlott. Az Internet Explorer azonban nagy lelkesen felajánlja, hogy jelenti az MS felé, hogy milyen oldalakat nézegetünk, mindezt a phishing-védelem jegyében. Hmmm…

(folytatása következik)

Oszd meg velünk és olvasóinkkal a saját véleményedet egy hozzászólásban!

hozzászólás

Translate »