Oldal kiválasztása

IXION – Játékteszt

IXION – Játékteszt72% XP72% XP

A Warhammer 40,000: Mechanicus készítői ezúttal egy űrbéli kolónia menedzselő játékkal álltak elő. Történetünk szerint a mi vagyunk a Tiqqun nevű űrállomás vezetője. Feladatunk az űr felfedezésén kívül új otthont találni az emberiségnek. Ez a küldetés sok nehéz döntéssel és áldozattal jár majd. Nem csak az űrállomás vagy a rajta megépített létesítmények, de a lakosai is komoly fejtörést okoznak majd számunka. A küldetés sikere vagy a lakók életszínvonala lesz fontosabb számodra?

Az űr egy veszélyes hely. A Tiqqun felszínét folyamatosan sérülés éri. Egyik fő feladatunk az űrállomás külső borításának javítása. Ez folyamatos és nyersanyagigényes feladat. Ezen felül a lakosok igényeit is ki kell elégítenünk. Itt alapvetően három dolog jön szóba: lakhatás, étel és munkaórák száma. Bármi, amit építünk az áramot és munkaerőt használ. Ha a munkahelyek száma nő, akkor egyre több órát kell dolgozniuk a lakosoknak. Amennyiben túlhajtjuk az embereket, akkor jönnek a balesetek…

Ezek a negatív történések a Frostpunk-ot juttatták eszembe, ahol szintén hasonlóan működött a játék fő gameplay loopja. A negatívumok nem csak a termelésünkre lesznek hatással, de a vezetői megítélésünkre is rányomja a bélyegét. Például egy rosszul kalkulált energiafogyasztás miatt bekövetkezett áramszünet azonnali bizalomvesztést okoz, és a helyzet lassú kezelése további csökkenést eredményez. Ha jelentősen esik a megítélésünk, akkor ígéreteket tehetünk a személyzet számára, amelyet sikeresen teljesítve visszakapunk némi bizalmat. Sikertelen kimenet esetén viszont további problémát generálunk magunknak. Vajon mi hullik szét hamarabb: az űrállomás vagy a rajta lakó közösség?

A menedzselés és fejlesztgetés közben még a korábban említett új otthon megtalálása is fontos. Ehhez különféle narratív eseményeket oldhatunk fel. Némelyik nagyon látványos videóként, de a legtöbb esetben szöveges formában jelennek meg különböző választási lehetőségekkel. Fontos ezek közül melyik opciókat választjuk, ugyanis az időnk véges, és a döntéseink sem biztos, hogy pozitív eredményt hoznak. Jelenleg egyébként sokan panaszkodnak arra, hogy az űrben időzve negatív módosítót kapunk, amely nem csak „feleslegesen” sürgeti a játékosokat, de a felfedezést is komolyan gátolja.

A nehézségek csökkentése érdekében az űrkutatásunk során szerzett tudomány felhasználásával különféle fejlesztéseket tudunk legyártani és új építményeket tanulhatunk meg. A lehetőségek egy körökre osztott menüben helyezkednek el. Folyamatosan egyre távolabbi gyűrűkön lévő technológiákat tudunk elsajátítani. Egy idő után lehetőséget kapunk a már megtanult dolgokat is még tovább fejleszteni, ezáltal hatékonyabbá tenni vagy további funkciót adni azoknak. Véleményem szerint sokat jelentene a játékmeneten, ha az első pár technológia további fejlesztéseit hamarabb megkaphatnánk, ezáltal egy lényegesen könnyebb kezdésben lehetne részünk.

Értékelés

72%

Összefoglaló A játék szeretné, hogy felfedezzük az űrben lévő helyszínek nyújtotta történetet, de nem ad rá elegendő időt számunkra. A több különböző feladat ellátása (kutatás az űrben, hajó javítás, építés, gyártás) nagyon gyorsan hektikus helyzeteket generál. Már a kiadás óta történt egy balance update, de szerintem még mindig lenne mit csiszolni. A zene, látvány és történet viszont megéri a fáradozást.

72%

Aktuális fórumtémák

Eseménynaptár

Translate »