Oldal kiválasztása

Heti filmajánló – Tűzgyűrű: Lázadás

Heti filmajánló – Tűzgyűrű: Lázadás
6 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A nem e világi szörnyek és az ember irányította szupergépek háborúja csak bevezető volt ahhoz a pusztításhoz képest, amely a Tűzgyűrű: Lázadásban már az emberiség elbukásával fenyeget.

John Boyega alakítja a lázadó Jake Pentecostot, az egykor szépreményű Jaeger-pilótát, akinek legendás édesapja életét adta azért, hogy az emberiség legyőzhesse a Kaidzsuknak nevezett óriásszörnyeket. Jake azonban abbahagyta a kiképzést és az alvilágban kereste a boldogulását. Ám amikor újabb, még veszélyesebb támadás fenyegeti a világot pusztulással, kap egy utolsó esélyt, hogy méltó legyen apja örökségéhez: mostohahúga, Mako Mori (Rinku Kikuchi), aki a háború árnyékában felnőtt pilóták új nemzedékének csapatát vezeti, felajánlja neki, hogy csatlakozzon hozzájuk. Egyetlen reményük, ha összefognak, és globális lázadást robbantanak ki a pusztítás erői ellen.

Jake-hez csatlakozik tehetséges riválisa, Lambert (Scott Eastwood), a bátor, ám lelki problémákkal küzdő Jules Reyes (Adria Arjona), illetve a 15 éves Jaeger-hacker, Amara (Cailee Spaeny). A Csendes-óceáni Védelmi Erők hőseinek csapata az egyetlen család, amely megmaradt számára.

A film alkotói számára egyértelmű volt, hogy az új Star Wars-sorozat sztárja, John Boyega alakítsa Jake Pentecostot. A színész azonnal igent mondott, sőt felvetette, hogy ha elegendő idő és energia marad számára, szívesen lenne a film egyik producere is.

A Tűzgyűrű annak idején nagy hatást tett Boyegára – akkor még nem volt nagy sztár. „Még csak kis drámaklubokban játszottam. Egyik nap megláttam egy reklámot egy busz oldalán, a Stackert alakító Idris Elba volt rajta szénfekete Jaeger-szkafanderben. Ettől nagyon beindultam, bár arra persze nem gondoltam, hogy pár év múlva én játszhatom majd Idris Elba fiát.”

„Jake személyisége nagyon összetett és megannyi konfliktussal kell küzdenie – folytatja a színész. – Az apja árnyékában nőtt fel, és kényszert érez, hogy megfeleljen az elvárásoknak. Az volt az álma, hogy ő is Jaeger-pilóta legyen, de összeütközésbe került a parancsnokaival, ezért fellázadt és veszélyes útra tévedt. De ennek a veszélyes útnak az a vége, hogy hős válik belőle.”

A film szereplői:

JOHN BOYEGA (Jake Pentecost / producer)
SCOTT EASTWOOD (Nate Lambert)
JING TIAN (Liwen Shao)
RINKO KIKUCHI (Mako Mori)

A film alkotói:

STEVEN S. DeKNIGHT (rendező / forgatókönyvíró)
MARY PARENT (producer)
GUILLERMO DEL TORO (producer)

Hazai mozipremier:

2018. április 05.

A másik dimenzióból érkező Kaidzsuk élő tömegpusztító fegyverek, amelyeket azért fejlesztettek ki, hogy gazdáik számára átformálják a meghódítandó bolygókat. A Tűzgyűrű: Lázadásban a Kaidzsuk új faja támad az emberiségre.

A japán kaidzsu kifejezés szó szerint különös fenevadat jelent, de általában óriásszörnynek fordítják. DeKnight, aki az ötvenes-hatvanas évek japán Kaidzsu-filmjein nőtt fel, így emlékszik vissza: „Gyerekként imádtam ezeket a filmeket, akkor még jelmezes színészek alakították a szörnyeket. A mai technológiának köszönhetően sokkal látványosabb Kaidzsu-filmeket tudunk készíteni. Annak idején kisgyerekként is tudtam, hogy műanyag jelmezbe bújt ember tapossa össze a maketteket, a mi Kaidzsu-támadásunk viszont teljesen valódinak tűnik. Igazi fenyegetés, ami drámai szituációkat eredményez.”

Az új Kaidzsuk mindegyike más-más fajhoz tartozik, eltérő erejűek és mindnek saját támadási módszere van. Miközben nincs két egyforma Kaidzsu, a céljuk egy: elpusztítani az emberiséget.

A Tűzgyűrű: Lázadásban azonban a Jaegereknek is új generációja mutatkozik be vadonatúj fegyverrendszerekkel és képességekkel. A pilótafülkéket is újratervezték. Az új Jaegerek 25 emelet magasak és jóval fürgébbek, mint legutóbb. Mivel minden Jaeger a pilótája meghosszabbítása, valamennyinek egyéni harci stílusa és személyisége van. „Amara guberált alkatrészekből építette a maga Jaegerét – magyarázza DeKnight. – Bunyós csak 12 méter magas, ezért a lány egyedül is tudja irányítani. Bár ócskavasból készült, össze tud gömbölyödni és így menekülni, ha arra van szükség. Amara védelmi rendszert is beépített, például füstbombákat – egy gyereknek ilyesmi szokott az eszébe jutni.”

Spaenynek nemcsak a kisebb méretű Bunyós, hanem a hatalmas Gipsy Avenger irányítását is be kellett gyakorolnia. „Bunyóst síeléshez hasonló mozgással kell irányítani, hetekig gyakoroltam. Nagyon különleges mozgáskombináció volt, de nem kellett senkivel összehangolnom. A Gipsy Avenger viszont sokkal bonyolultabb koreográfiát igényelt. Johnnal együtt irányítjuk a robotot, John pedig magasabb nálam, ezért egymáshoz kellett igazítanunk a lépteink hosszát. A harci koreográfia mellett ezt is rengeteget gyakoroltuk.”

A Jaegerek technológiája sokat fejlődött az előző rész óta. „Újradizájnoltuk, ahogy a pilóták össze vannak kapcsolva – magyarázza DeKnight. – Már nem lóg rajtuk annyi drót, ezért sokkal szabadabban mozognak, köríves rúgásra meg ugrásra is képesek. Sokkal dinamikusabbak és izgalmasabbak lettek a pilótafülkében játszódó jelenetek.”
Az első film végén a Gipsy Dangert felrobbantották, ám ismét építettek egyet ebből a típusból és elnevezték Gipsy Avengernek. „A Gipsy Avenger lényegében a Gipsy Danger 2.0 – folytatja a rendező. – Olyan, mint az Enterprise űrhajó a Star Trekben: a Jaeger-flotta zászlóshajója.”

Translate »