Oldal kiválasztása

F1 2020 – Játékteszt

F1 2020 – Játékteszt90% XP90% XP
4 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Nem kell nagy hozzáértéssel fordulni a Forma-1 világához, hogy észre vegyük, mennyire megviseli ezt a sportágat is a koronavírus által okozott kétségbeejtő helyzet. Közönség nélkül versenyezni valószínűleg akkora öröm a pilótáknak, mint színházi embereknek az üres nézőtér előtt fellépni. Ráadásul a favoritok se találják a helyüket, ráadásul a díjátadás is inkább hasonlít egy kínos diplomaosztóra, mintsem egy örömteli pillanatra a versenyzők életében. Nem lennék meglepve, ha titkon az összes versenyző pokolba kívánná az idei szezont. Szerencsére azonban az F1 2020, a Codemasters játéka semmit nem érzett meg a járványból és remekül emlékezteti a rajongókat, miért is érdemes várni arra, hogy újra maximumon pörögjön a fordulatszám-mérő.

A 2020-as játék egyik legnagyobb újítása a korábbiakhoz képest egyértelműen a My Team, azaz saját csapat mód. Most már nem csak egyszerű sofőrként szálhatunk be egy-egy csapathoz, hanem saját csapattulajdonosként tündökölhetünk az idények során. Míg korábban csak a pilótákhoz mérhető módon folyhattunk bele abba, hogy hogyan alakulnak a fejlesztések és a beállítások, saját csapatunknál korlátlan hatalmat kapunk. Új csapatunkat teljesen a nulláról kell felépíteni, választhatunk saját logót, szponzorokat, második csapattársat, egyszóval mindent, amire szükség lehet ahhoz, hogy pontot szerezzünk a versenypályán. Ezeken kívül mi tudjuk eldönteni, hogy a versenyek között mi történjen, milyen fejlesztésekre költsünk erőforrásokat, sőt interjúkat is adhatunk, amik, amennyiben jól sikerülnek, motiválhatják csapattársainkat.

Természetesen, ha valakinek nem kenyere az aprólékos menedzsment és a beállítások bütykölése, továbbra is választhatja a már jól ismert karrier módot. Akár az F2-be szeretnénk becsatlakozni, akár a 2020-as szezon alternatív változatába, a játék tárt karokkal fog fogadni minket. A Zandvoort-i és Havoi pálya is megtalálható a felhozatalban, viszont kimaradt Mugello, Imola és Portimao is, amiket egyébként egy patch-el (már amennyiben szükséges) könnyen lehet orvosolni.

Ráadásul az osztott képernyő is visszatért, amit nem is értettem, egyáltalán miért kellett kivenni. Remek szórakozást nyújt a családnak, ahogy kedvenc pilótáinkat kiválasztva estünk egymásnak a haverokkal. Ráadásul ilyenkor az AI is jelen van a pályán, nem csak ketten szántjuk fel az aszfaltot és mondanom sem kell, hogy számos érdekes szituációt sikerült kialakítanunk. Az Ausztrál pályán például rögtön az első kanyarnál sikerült ripityára törnünk az autókat, amikbe aztán a mezőny maradéka is beszállt (a szó szoros értelmében).

A vezetési szimuláció is a régi és a profik ugyanolyan könnyedén vehetik fel a ritmust az F1 2020-al, mint az újonc sofőrök. Utóbbi számára a játék számos segítséget nyújt, kezdve a kormányzásra való rásegítéstől egészen a pályán látható zöld-sárga-piros nyilakig, melyek az ideális ívet és sebességet jelképezik. Ráadásul a kontrollerrel játszó pilótáknak is számos beállítási lehetőség található, amikkel még inkább személyre szabható lesz az élmény. Erre sajnos szükség is van, én úgy tapasztaltam, hogy alapbeállításokon az Xbox kontroller nagyon hirtelen mozgásokra van beprogramozva, amikkel lehetetlen finomabb íveket tartani.

Sajnos azonban az F1 2020-ban sem minden fenékig benzingőz. Mint ahogy a korábbi epizódokban, úgy az idei felhozatalban is találhatóak érdekes problémák. Az egyik, amivel továbbra se tudok mit kezdeni, az AI dodzsem szerű navigálása. Nem egyszer előfordult, hogy a teljesen jó ívről szó szerint lelöktek az ellenfelek, vagy egy teljesen kiszámítható fékezésnél hátulról belém jöttek. Sokszor nem tudtam eldönteni, hogy vajon én nem látok valamit, de több órányi játékkal a hátam mögött is kezdem úgy érezni, hogy itt bizony nem bennem van a hiba.

Összességében azonban a 2020-as Forma-1 játék remekül sikerült. A grafika és a hangok továbbra is elsőosztályúak, a hangulat pedig kiváló. A hobbi játékosok épp úgy megtalálhatják benne számításukat, mint a profik és az osztott képernyős móka remek szórakozást nyújthat az egész családnak vagy baráti körnek.

Értékelés

90%

Összefoglaló Az F1 2020 egy remekbe szabott, tartalommal bőven megpakolt játék, ami a 2020-as évben különösen fontos lehet a széria rajongói számára. Minden a helyén van, az új My Team mód pedig még nagyobb személyre szabhatóságot biztosít, mint amit eddig valaha láthattunk. Ha ez nem lenne elég, az osztott képernyős móka is visszatért, hogy a kanapéról, barátainkkal vagy családtagjainkkal együtt szórakozhassunk.

90%
Translate »