Oldal kiválasztása

Eresys (Korai Hozzáférés) játékteszt

Eresys (Korai Hozzáférés) játékteszt88% XP88% XP

A játék helyszínét adó Sentential Island egy nagy méretű sziget mely több feladatot is tartogat számunkra, amennyiben túl tudjuk élni a sziget tartogatta veszélyeket. A fő célunk 4 darab vér-gömb létrehozása és a rituáléhoz szükséges okkult könyv „The book of the Council” elkészítése. A könyv összerakása fog a legtöbb időnkbe kerülni, ugyanis 30 hiányzó oldalt kell összeszednünk, melyek a sziget egész területén vannak szétszórva. Ez rengeteg időnket fel fogja őrölni a küldetés során, azonban a sziget felfedezése közben folyamatosan találunk majd lapokat és a könyv is jelez számunkra, ha vannak begyűjtetlen lapok a közelünkben.

A játék fő nehézsége és horror faktorja a ránk vadászó szörnyekből fakad majd, melyekből egyre több fog pásztázni a szigeten, attól függően, hogy mennyi ideje tartózkodunk ott, és hány vér-gömböt gyűjtöttünk be. A szörnyek kinézete, hangzása és viselkedése remekül el lett találva, ez a játék nem egy jumpscare-alapú, olcsó ijesztésre épülő játék, remek atmoszférát alakít ki a szörnyek elől történő bújkálás. Az egyetlen jumpscare animáció akkor játszódik le, ha az egyik szörny karmai között végünket leljük, mindegyik szörnynek 1-1 egyedi animációja van erre.

Nem vagyunk azonban teljesen védetlenek mi sem, ezen ellenfeleket bonyolult rituálék nélkül el tudjuk űzni, a lámpánk és egy speciális olaj, illetve a ritkán megtalálható varázslapok segítségével, mindkettő limitált, tehát végső esetben érdemes használni, ugyanis a lények elől való elbújás is egy nagyon jó módja a támadások elkerülésének, amíg a korai szakaszban 1-2 féle szörnnyel állunk csak szemben.

Az eresys egy pár főt számláló indie fejlesztőcsapat szerelemleve a Lovecraft által felépített világ felé. Sajnos a közelmúltban megjelent „Lovecraftian” játékok hagytak némi kívánnivalót maguk után, és végre úgy tűnik az Eresys egy minőségi élményt szolgáltat mind a neves horror író, mind a horror műfaj rajongóinak!

A játék során kultistákat alakítunk, akiknek feladata az „Ancient One” nevet viselő old god feléledésének megakadályozása (vagy épp elősegítése). A játék során egyedül vagy 3 másik játékossal összedolgozva kell navigálnunk a rituálé helyszínéül szolgáló szigetet. A játék várószobájaként a kultisták főhadiszállása a Council Temple fog szolgálni. A templom jelenleg a szigeten megtalált és összegyűjtött tarot kártyák, könyvek és egyéb artifact-ok tárolására szolgál, valamint az egyik újabb frissítés óta tartalmaz egy tutorial területet is. Amint készenállunk a kezdésre a nehézség beállítása után a hajóssal beszélve juthatunk a bevetésünk céljául szolgáló szigetre.

A másik fő célunk, a 4 vér-gömb elkészítésére több lehetőségünk is lesz. Erre több lehetőségünk lesz, melyek a játék jelen verziójában a következők: mellékküldetések elvégzése melyek 1-1 kisebb neves terület megtisztítása, mely egy kisebb szintű eldritch szörny kiűzését jelenti, illetve a pályán található emberalakokból vért begyűjtve feltölthetünk egy áldozati oltárt, és oltáronként egy vérgömböt kapunk. A kiűzendő szörnyek minden alkalommal több lapot őriznek melyek szükségesek könyv elkészüléséhez, így a két fő feladatunk egymással párhuzamosan folyamatosan halad egymás mellett.

Bár a játék még csak Korai Hozzáférésben elérhető, már most remek szörnyválasztékkal rendelkezik és kiemelkedően jó hangulata van, klisés olcsó ijesztgetés nélkül, a fejlesztők pedig figyelnek a visszajelzésre és remek frissítéseket hoznak, havi gyakorisággal, így mindenképp érdemes figyelni a játék fejlődését.

Értékelés

88%

Összefoglaló Az Eresys készítői észrevehetően nagy rajongói Lovecraft munkásságának és ez meglátszik a munkájukban is, a játék a korai hozzáférés alapján esélyes arra, hogy az év legjobb horrorcímei közé tartozzon.

88%
Translate »