Oldal kiválasztása

SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom – Rehydrated – Játékteszt

SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom – Rehydrated – Játékteszt74% XP74% XP
4 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A THQ Nordic remaster hullámának első részében a cult classic platformert, a 2003-as SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom remastered változatát kaptuk. A PS2-re és az Xbox-ra készült cím teljes ráncfelvarráson ment át és kivágott tartalmakat is kapott az új változatra. A játék szinte teljes mértékben megegyezik az eredeti kiadással. Ez sajnos magában foglalja a ZS kategóriás Rák Úr és Erőberő szinkronhangot is, akiket anno a sorozattól eltérően más szinkronizált, és a remaster pedig az eredeti játék hanganyagát használta fel.

A játék egy Collect-A-Thon. Különféle dolgokat kell gyűjteni amik felhasználásával újabb területekre nyerhetünk belépést. Ezek főként „shiny object”-nek nevezett színes dolgok, amik megszerzésük nehézsége alapján különböző értékre lehet beváltani (az értéket szín kódok jelzik). Másik fő gyűjteni való az arany spatula, amik elég trükkös helyeken vannak szétszórva. Más karaktereknek is gyűjthetünk dolgokat, például Patrik ellopott zokni gyűjteményét. Mindig egy újabb és újabb gyűjteni való célt kapunk, ami valamilyen témában kapcsolódik a questet adó karakterhez.

A játék stílusára és korára való tekintettel nem kell egetrengető sztrorira számítanunk, azok inkább egy-egy humoros jelenetet vezetnek fel. A történet arra épül, hogy Plankton egy Duplicatotron 3000 nevű gépet készít, amivel gonosz robotokat gyárt. Véletlenül a gép a „nem engedelmeskedni” módra lett állítva, és az elkészült robotok kiteszik Planktont a Vödörből. Eközben SpongyaBob és Patrik játék közben ráunnak, hogy műanyag figurákkal játszanak. Ezért azt kívánják Patrik mágikus kívánó kagylójától, hogy ha holnap felkelnek, igazi robotjaik legyenek, amivel játszhatnak. Reggel felkelve SpongyaBob meglátja , hogy Plankton elszabadult robotjai tönkretették a házát. 

Három karakterrel játszhatunk akiknek megvannak a saját képességei és azokat kihasználva kell a feladatokat teljesíteni. Például Patrik fel tud venni dolgokat és el tudja dobni őket. A három karakter között buszmegállókban váltogathatunk. Ugyan a másik két karakternek is akad feladat, de a játék legnagyobb részét SpongyaBob-ot használva fogjuk tölteni. Sajnos ameddig szivacs barátunk kap pár új képességet a játék során, a két másik karakter movesetje nem bővül tovább.

A remasterbe bekerült az eredetileg kivágott multiplayer mód is. Nem kell túl sokat várni tőle, de egy rövid ideig szórakoztató horda módról van szó. 7 karakter, köztük Csigusz is játszható benne online vagy offline módban. Mindegyik karakternek sajátos játékstílusa van, ami növeli a mód élvezeti értékét. Nem valami jól kivitelezett bónusz, de azért 1-2 órát el lehet vele tölteni, ha valaki szeretne még egy kis pluszt kihozni a játékból. 

A játék azon kívül, hogy a legjobb licenszelt játékok egyike, nagyon populáris lett néhány éve a speedrun community keretein belül. Jelenleg a #2 legaktívabb játékosbázissal rendelkezik a speedrun.com adatbázisa szerint a Super Mario 64 után. Az egészen könnyűtől a frame perfect trükkökig minden megtalálható benne. Például egy ügyes trükkel a játék első pár percében egy taxi glitch segítségével azonnal a főbossra lehet ugrani (A speedrun.com szerint az Any% leaderboard jelenleg 1m 53s 810ms-nál áll pontosan emiatt). Sajnos néhány helyen belenyúltak a remake készítésénél, hogy néhány technikát meggátoljanak (amit nem igazán értek miért volt szükséges). Egy trükkel például lehetett szinte végtelen shiny objectet farmolni, de most van egy láthatatlan fal, ami meggátolja, hogy végrehajtsuk a technikát.

Értékelés

74%

Összefoglaló Összességében elmondható, hogy ha valaki a gyereknek keres nyárra egy szórakoztató, de mégis könnyed játékot, akkor ne nézelődjön tovább, mert megtalálta. A remaster szép színes és az animációk minőségét is jócskán feljavították. Ugyan technikai hibák vannak benne, de a számtalan humoros jelenet elviszi a hátán az egészet. Jó példa lehet a többi fejlesztő számára, hogy hogyan újítsanak fel egy játékot a mechanikák modernizálása nélkül.

74%
Translate »