Oldal kiválasztása

Az idei nyár sem telt el eseménytelenül

Az idei nyár sem telt el eseménytelenül
6 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

PlayIT Show a Balaton mellett

Nem kell messzire mennünk, hogy kellő példákkal illusztráljuk, mennyire nem az uborkaszezonról szól már a nyári szezon, ha a videojátékokról van szó. Idén vakmerő lépésre szánta el magát a szervezőcsapat, és mivel adott volt egy megfelelő helyszín Siófokon, így a nyári szezonban a Balaton mellé települt le a hazai legnagyobb kiállítás és show. Természetesen itt is megvolt minden, amihez a budapesti eseményeken már hozzászokott a közönség, és a nagyobb kiállítók is leköltöztek két napra (az augusztusi forró hosszú hétvége szombati és vasárnapi napjára) a „magyar  tengerhez”.

A kezdeményezés dicséretes, és remélhetőleg jövőre is találkozhatunk hasonló kitelepülésekkel (az ígéret elhangzott), habár véleményem szerint ezúttal a programszervezés terén kicsit túl biztosra mentek a szervezők – nem volt igazán innovatív a körítés, hiszen gyakorlatilag a fővárosi esemény kicsinyített mását költöztették 100 kilométerrel arrébb. Persze, ez tulajdonképpen nem baj, hiszen így is többekhez tudnak eljutni az újdonságok és a kipróbálható termékek és játékok, viszont mekkora nagy királyság lenne, ha az egyes nagyvárosokban tartott rendezvények egy kicsit az adott régiónak arculatának, nevezetességeinek és természeti adottságainak megfelelően egyedibbek lennének, és mondjuk ehhez mérten lennének kísérőesemények is, nem? (Pl. koncertek, előadások, szakmai események vagy éppen filmvetítések, ahogy az a nemzetközi szintet elérő nagytesóknál is bevett szokás lett napjainkra.)

Természetesen idén ősszel még esedékes egy kétnapos budapesti show a Hungexpón, szóval érdemes bevésni a naptárakba a november 17-18-át.

Képek és kiemelt kép: Antal Zsanett

Képek: Koelnmesse

A 10. szülinapját ünneplő gamescom

Kölnben idén is maximumon pörögtek az események, hiszen sokadik alkalommal lett telt házas a német rendezvény, bár eget rengető újdonságokkal azért nem találkozhattunk idén sem. Most már lassan elkönyvelhetjük, hogy az amerikai E3 továbbra is megmaradt a szakma kiállításának, és az igazán fontos bejelentéseket ekkorra tartogatják, a trónkövetelőnek vélt európai gamescom viszont inkább a nagyközönség és az indie fejlesztők felé nyitott, így gyakorlatilag zsúfolásig megtelnek a csarnokok a nyilvános napokon, és órákat kell sorban állni az egyes újdonságok kipróbálásáért, de szemmel láthatóan bőven van ebben pénz, és a látogatókat sem zavarja, hogy Európa legnagyobb közösségi „tornateremszag-élményére” fizettek be.

A szülinapi események inkább az utcán zajlottak ezúttal, hiszen Kölnben a rendezvény ideje alatt számos kísérőeseményt tartanak, többek között koncerteket és óriási utcai bulikat. A nagy bejelentések elmaradásáért kárpótolt minket ugyan a DmC 5 és a Settlers-reboot híre, ám egyelőre úgy néz ki, a kiállítást elkönyvelhetjük egyrészt egy európai üzleti börzének (ahol a kisebb fejlesztők és kiadók igyekeznek egymásra találni, valamint a nagyobb kiadók fogadják a sajtó és a különböző partnercégek képviselőit egy kis pofavizitre), valamint egy óriási és telt házas gamernapközinek és fesztiválnak. A szakmaibb programok a kísérőeseményekbe szorultak (lásd: a GDC Europe-utód devcom, illetve ESL One Cologne), de ha valaki igazán az újdonságokra van kihegyezve, nem tudja megspórolni a Los Angeles-i repülőutat. A hardveres fronton viszont egyre több cég nyomul Európában is (lásd: Dell, NVIDIA).

A következő nagy dzsemborit jövő augusztus 20-24. között tartják. Aki a népszerűbb hétvégi napokon szeretne bejutni a rendezvényre, annak érdemes jó pár héttel korábban megvásárolnia a belépőjét, ugyanis ezek elővételben el szoktak fogyni, és olyankor már csak délutáni jegyekért lehet sorban állni a pénztáraknál.

És ami még idén várható…

Milan Games Week

Idén ősszel, október 5. és 7. között tartják Milánóban az MGW-t, amely gyakorlatilag ugyanazt nyújtja, mint a hazai PlayIT, csak az olaszoknál, és nagyobb kiállítói és látogatói számmal. Itt is elsődlegesen a nagyközönség játékigényének kiszolgálásán lesz a hangsúly, de persze hírességekben és szórakoztató programokban, no meg cosplayerekben sem lesz hiány. Az idei kiállítást David Cage (Quantic Dream) nyitja meg az első napon.

Őszi MondoCon

Természetesen a sorból nem maradhat ki a rendszeres időközönként megrendezett anime-, manga- és cosplay-rajongói találkozó sem, amelynek őszi kiadására október 20-21.  között kerül sor. A megszokott programok most sem maradnak el, így lesz például japán koncert, filmvetítés, és naná, hogy lesz cosplayverseny, ezúttal a Blizzard-játékok témakörében. Kíváncsiak leszünk, hány tauren teszi a tiszteletét a rendezvényen!

PlayIT Show Pécs és Budapest

Idén még két PlayIT vár ránk, az első néhány napon belül, szeptember 15-én Pécs városában, míg az évzáró budapesti esemény november 17-18. között lesz megtartva a Hungexpón. Az előzetes információk alapján nagyjából ugyanarra lehet számítani, ami a megszokott menetrend (játékok, kiállítók, programok terén), viszont a budapesti esemény kedvező időpontjának köszönhetően ismét lehetőség nyílik majd válogatni a karácsonyra kiszemelt játékok között, no meg helyben kipróbálni őket.

Tudtad?

A jobb oldali oldalsávon található Eseménynaptár alatt mindig nyomon követheted az éppen soron következő, gamereknek szóló kiállításokat, rendezvényeket és eseményeket.

Aktuális fórumtémák

Eseménynaptár

Translate »