Oldal kiválasztása

Assetto Corsa Ultimate Edition – Játékteszt

Assetto Corsa Ultimate Edition – Játékteszt90% XP90% XP
6 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Bár az alapjáték már majdnem másfél éve megjelent, időtálló darabot alkottak vele a Kunos Simulazioni-nál, hiszen az egyik legvalósághűbb szimulátor-élményt nyújtja a játékosoknak a mai napig. A régi motorosok már ismerhetik, mire képes az Assetto Corsa, most az újoncok is megtapasztalhatják mindezt, ráadásul mindent egyben megkapnak. A játék első verziója 2014 októberében érkezett PC-re a Steam Early Access keretén belül, majd rá két évvel megjelent PS4-re és Xbox One-ra is. A most kiadott Assetto Corsa Ultimate Edition a rajongók álma, hiszen az alapokon felül magába foglalja az összes eddig megjelent DLC-t is.

Amivel mindenkinek érdemes tisztában lennie: az Assetto Corsa egy kőkemény szimulátor. Az első találkozás akár traumatikus élmény lehet, különösen akkor, ha valaki a Need For Speed vagy a Colin McRae Dirt széria újabb darabjaival játszott mostanában, esetleg a Forza oldalágának számító Horizon-nal. Ez a játék nem lacafacázik, úgy otthagynak az ellenfelek a legkisebb hiba elkövetésekor, hogy csak nézel, itt nem fogsz időt visszatekergetni, meg két kört ráverni mindenkire. A játék nehézsége még alacsonyabb szinteken is kihívások elé állítja az egyszeri játékost. De valahol pont ebben rejlik az egész szépsége, a tökéletes koncentrációra való törekvés az Assetto Corsa lelke. Természetesen lehet beállítani könnyítőket, de aki valódi szimulátor-élményre vágyik, az mindent lekapcsolhat, ám akkor tényleg kénytelen lesz felkötni a gatyót! Ide tartozik a manuális váltás, az ABS, az üzemanyag-fogyasztás vagy például a gumik kopása, hólyagosodása, ezekre is érdemes odafigyelnünk, hosszabb versenyeken a pit-stopba is muszáj kiállnunk.

A játék folyamán 178 különféle verdába ülhetünk bele és természetesen minden nagyobb gyártó képviselteti magát, az Audi, Abarth, Toyota, Ford, Mazda, Ferrari, Porsche, Mercedes, BMW, Alfa Romeo vagy akár a legendás KTM, Maserati és a Lotus. Azt hiszem mondanom sem kell, de az autók mindegyike másképpen viselkedik, érezhető különbség van a teljesítményben, a kipörgésben, sőt még a súlyban is. Itt nem csak azt érezzük, hogy igen, a Lotus gyorsabb, mint mondjuk egy Abarth, kanyarodás, fékezés, jármű kezelési apróságok egész tárháza győz meg minket arról, hogy itt minden egyes autót tanulni kell és szoktatni magunkat hozzá egy-két kör erejéig. Az autók modellezése is páratlan, többféle kameraszögből megcsodálhatjuk őket, mindegyikük kapott belső nézetet is, így mindenki kiélheti magát.

Játékmódok tekintetében sem lehet panasz, van rendkívül jól felépített Karrier például, ahol egymásra építkeznek a versenyek. Természetesen alapból a lassabb verdákkal fogunk kezdeni, majd szépen fokozatosan építkezünk a ligákban. Minden versenyen legalább harmadik helyet kell elérnünk, ez a feltétele a következő feloldásának és hiába tűnik ez egyszerű feladatnak, ahogy említettem itt teljesen más léptékben kell gondolkodni a kihívást illetően. Van itt még Drift, Hotlap, Drag Race, Time Attack, Championship, vagy aki esetleg csak száguldozni szeretne és kipróbálni a verdákat, annak lehetősége van Free Practice betöltésére, de akár barátainkkal is megmérkőzhetünk, sőt, online versenyeken is részt vehetünk! Pályák tekintetében 16 áll rendelkezésre, mindezek 33 féle változatban. A terepet lézeres technikával scannelték be, így minden egyes bukkanó ott lesz megtalálható, ahol a valóságban is keresnénk. Többek között tiszteletetét teszi a Brands Hatch, a Nürburgring, az amerikai Laguna Seca, vagy éppen két fantáziapálya a Kunos által, a Black Cat County és a Highlands. Azt már talán mondanom sem kell, hogy az időjárás és a napszakok is változnak, ezáltal mégjobban szinesítve (nehezítve?) az előrehaladást.

Zenékről nem sokat tudok mondani, lévén verseny közben semmi sem szól, csak a motorok búgását hallhatjuk. De micsoda hangok ezek kérem szépen! Konzolokon ilyen minőséggel még nem találkozhattunk az Assetto Corsa előtt, az garantált! Minden kocsihoz a saját hangját vették fel, így kőkemény rajongók akár csukott szemmel is különbséget tudnak tenni köztük.

Grafika terén sem lehet panaszunk, az egyik legszebb versenyjátékhoz van szerencsénk, ráadásul Xbox One X és PS4 Pro gépeken fixen kapjuk a 60FPS-t.

Az Assetto Corsa egy igazi nagyágyú, a szimulátorosok alfája és omegája, testre szabhatósága és játékélménye majdhogynem páratlan. Egyetlen negatívuma talán, hogy nem szól mindenkinek, hiszen aki könnyedebb élményre vágyik, annak sajnos még az összes könnyítést bekapcsolva is, könnyen kedvét szegheti a versenyzéstől.

Értékelés

90%

Összefoglaló Az Assetto Corsa egy nagyszerű szimulátor, mely hála az Ultimate kiadásnak, most teljes pompájában tündököl! Kezdőknek sajnos túl nagy falat lehet, de kellő gyakorlással profi versenyzővé válhatunk!

90%
Translate »