Oldal kiválasztása

Overcooked – Játékteszt

Overcooked – Játékteszt
7 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A Team 17 próbál egyre jobban elszakadni attól, hogy „ők azok, akik a Worms-t csinálták”, és egyre több indie játékot karolnak fel. Ilyen például az Overcooked is, ami egy nagyon szórakoztató, de mégis kaotikus couch co-op szakács játék.

A Hagyma Királyság nagy bajban van, és nekünk kell megmentenünk az ételeinkkel. Körbejárjuk az egész birodalmat, és furábbnál furább konyhákban kell helytálljunk. Főzünk majd egy utca közepén, mozgó kamionokon, egy ringatózó hajón, jégen, lávában, stb.

Mindegyik pálya próbára teszi majd a szervező készségünket, és az idegeinket egyaránt. Különösen igaz ez azokra a pályákra, amik periodikusan elszeparálják a pálya egyes pontjait. Például az egyik pályán a jobb oldal felemelkedik, és így ugyan leugorhatunk a baloldalra, de visszajutni már nem fogunk tudni, ameddig vissza nem áll az alaphelyzetébe a pályarész. Ilyenkor előre kell gondolkodnunk, hogy teljesíteni tudjuk a rendeléseket.

A játék célja az, hogy a bal felső sarokban megjelenő ételeket összeállítsuk. Minden étel receptjét az alatta lévő ikonok mutatják, és az összetevőket az azonos jelölésű ládákból tudjuk beszerezni, amik a konyhában össze-vissza el vannak helyezve. Természetesen nem elegendő például a paradicsomot egyben beletenni az ételbe, hanem azokat fel is kell dolgozni (összevágni, megsütni, stb.). Miután elkészült az étel, ki kell rakni a szalagra, majd ha megette a vendég, akkor tányért el kell mosni, és kezdődik újra minden.  Ahogy haladunk előre a pályákon, úgy újabb szakácsokat tudunk feloldani, hogy mindenki megtalálhassa a saját személyiségének megfelelőt.

Ugyan Gordon Ramsay nem fog kiabálni velünk, ha elrontunk valamit, de a barátaink annál inkább. 1-4 játékos tud egyszerre szaladgálni a konyhában, amit vagy kooperatívan, vagy kompetitíven tehetnek meg. Az előbbiben mindenki a közös teljesítményre dolgozik, az utóbbiban pedig egymás ellen próbálnak meg minél jobb eredményt elérni. A játék teljes kontroller támogatással rendelkezik (ami egy ilyen cím esetében el is várható), és a vezérlők kiosztására is különböző lehetőségeink vannak.

Nagyon hangulatos a játék kinézete, a pályák változatosak és színesek. A zene pedig folyamatosan alkalmazkodik a hátralévő idő mennyiségéhez. Minél rövidebb az időnk, annál gyorsabban és magasabban szól a zene, ezzel tovább fokozva a nyomást, hogy befejezzük a tervezett dolgainkat, mielőtt kifutunk az időből. Kreatív a pályák tervezése is, amin látszik, hogy nagy figyelmet fordítottak a dolgok elhelyezésére. Minden egyes hely más-más kihívást fog elénk tárni, amit közösen kell megoldjunk.

Ugyan elsőre nagyon egyszerűnek tűnik a játék, de csapatjáték és jó munkaelosztás szükséges ahhoz, hogy eredményesek legyünk. Nagyon jó az irányítás, és sosem kellett azon stresszelni, hogy nem pontosan azt csinálta a karakterünk, mint amit mi szerettünk volna. Megfelelő feladat elosztás mellett nyugodtan tudom ajánlani a játékot olyan családoknak is, ahol kis gyerekek vannak, mert nekik kioszthatjuk a legegyszerűbb feladatokat, mint például az alapanyagok szállítása, és a felnőttek megcsinálhatják a további teendőket. Az irányítás megtanulásával sem lesz gondjuk, mert nagyon egyszerű. A couch co-op kedvelőinek kötelező darab, de egy baráti összejövetelre is tökéletes.

Értékelés: 10/10

Translate »