Oldal kiválasztása

Április 1-jén érkezik az HBO Maxra A besúgó című új magyar sorozat (+werkfilm a hírben)

Április 1-jén érkezik az HBO Maxra A besúgó című új magyar sorozat (+werkfilm a hírben)
2 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

1985. A kommunista Magyarország a politikai változások küszöbén. A húszéves Geri szíve tele van izgalommal és várakozással; Budapestre költözik, hogy a Gazdaságtudományi Egyetemen tanuljon. Kollégiumi élete első napján csatlakozik egy csapat demokratikus ellenzéki fiatalhoz, akik tüntetéseket szerveznek a kommunista rendszer ellen. A csoportot Száva Zsolt, a karizmatikus fiatal diák vezeti, aki hamarosan Geri legjobb barátja lesz. A vidéki srác élete egy pillanat alatt megváltozik a gyönyörű lányok, bulik és politikai viták hatására.

Geri azonban súlyos titkot őriz. Az Állambiztonság besúgója, akinek nincs választása: ha életben akarja tartani súlyosan beteg öccsét, akkor szüksége van az állam által biztosított gyógyszerre.

Miközben Száva azt kutatja, ki a besúgó a csoportban, Geri minden nap kihívással küzd: hogyan cselezze ki az Állambiztonságot és tartsa meg új barátait? Az idő szorít, a végső összecsapás előtt döntenie kell, hogy kinek az oldalára áll.

A 8 részből álló sorozat április 1-jén debütál az HBO Maxon, és egyszerre rögtön 2 rész válik elérhetővé, majd hetente érkeznek egyenként a továbbiak. A hagyományos HBO csatornán május 1-jétől láthatjuk A besúgót.

A sorozat főbb szerepeiben olyan tehetséges fiatal színészek láthatók, mint Váradi Gergely (Guerilla), Patkós Márton (Napszállta, Kincsem), Szász Júlia (Seveled, Bátrak földje), Szőke Abigél (Akik maradtak), Lengyel Benjámin (Űrpiknik, Szép csendben), Varga Ádám (A Tanár, Alvilág, Viharsarok), Hermányi Mariann (Toxikoma, A tanár), Borbély Richárd (Korhatáros szerelem, Mintaapák), Márkus Luca (Egynyári kaland, Drága örökösök) és Vas Judit Gigi. A tapasztalt művészgenerációt Thuróczy Szabolcs (Aranyélet, Drakulics elvtárs), Mácsai Pál (Terápia), Ördög Tamás (a Dollár Papa Gyermekei színi társulat vezetője), Radnay Csilla (Nyitva), Hajdú Szabolcs (Ernelláék Farkaséknál), Gyabronka József (Lajkó – Cigány az űrben, Kincsem), Funtek Frigyes (Eszmélés, Randevú Budapesten) és Szabó Simon (Megdönteni Hajnal Tímeát) képviseli.

A sajtó részére öt részt már elérhetővé tettek a sorozatból, így biztosítható az is, hogy a kritikák nem tudnak majd spoilerezni, de a teljes képet és végkifejletet sem látjuk majd egészen az utolsó rész megjelenéséig. Az első rész alapján egyébként a magyar sorozat pontosan azt hozza, amit várhatunk tőle – egy jó nagy adag nosztalgiával megfejelt tipikus magyar alkotást, annak minden pozitív és negatív hozadékával.

Annyi azonban bizonyos, hogy bár rengeteg külső helyszínt nem tudtak újraalkotni a készítők, igyekeztek megtalálni a nyolcvanas évek hangulatát idéző beállításokat, és a leleményességük sem ismert határt. Erről tanúskodik a negyedik rész medencés bulijának története is, amelyről Mátyássy Áron a következőket mesélte: „Ez hosszú elmélkedés tárgya volt, hogy csinálnak-e medencét, vagy hozatnak Németországból egy olyan kertit, amilyet ma már minden szupermarketben lehet venni, de akkoriban azért nem volt. Felmerült, hogy lehetne medencéje a kollégiumnak, de azt túl poshnak éreztük. Végül a megoldás egy szláv mémoldalon jött szembe: láttam egy képet, amin fiatalok egy markoló kanalában fürdenek. Végül szemetes konténert vittünk a koleszba, le volt festve, hozzá volt gumipókozva a széléhez a fólia, az volt feleresztve vízzel, és abban fürödtek a srácok. Azt nagyon mókás volt csinálni, egyébként tök jól működik is, még kis lépcsőt is raktunk elé, meg teniszszéket, mintha azon ülne egy úszómester. Olyan volt, mint egy uszoda, de közben meg pont olyan, mint a gulyáskommunizmus. Hamis.

A premierig már nem kell sokat aludni, viszont ha addig is szeretnétek hangulatba kerülni, nézzétek meg a forgatásról készült werkfilmet:

Translate »