Oldal kiválasztása

Alterium Shift – Early Access betekintő

Alterium Shift – Early Access betekintő

Az utóbbi években az old-school JRPG játékok forradalmukat élik, mely a rajongók számára kiemelkedőnek jó minőségű élményeket hozott el. Ezt a folyamatot sokak szerint a Square Enix által 2019-ben kiadott Octopath Traveler indított el, mely szemet gyönyörködtető pixelgrafikával és 2,5 dimenziós környezetével megmutatta, hogy egy remek történet (Az Octopath Traveler esetén nyolc különböző) elmeséléséhez nem szükséges csúcskategóriás grafika, és sok esetben a régi, nosztalgiakeltő megoldások is hatalmas sikert tudnak aratni.

Az Alterium Shift, jelen cikkünk anyagául szolgáló játék 2 dimenziós karakter modelleket helyez el egy 3 dimenziós, izometrikus nézetű világba. A játék jelenleg Korai Hozzáférés első stádiumában van, mely azt jelenti, hogy a jelenleg elérhető tartalom a felvezetésben és az első fejezetben nyilvánul meg. A játék világa nagyon részletesen kidolgozott, azonban ahhoz, hogy teljesen megismerhessük az elszórt könyvekben található információk elolvasására kell hagyatkoznunk. A világ rengeteg különböző helyszínt tartogat számunkra már az első fejezetben is, azonban nem biztos, hogy egy végigjátszás alatt minden területet meg fogunk látogatni. Ennek az oka, hogy három karakter áll rendelkezésünkre, akik mind saját történetüket élik át, különböző utakat bejárva. Ez a 3 karakter Pyra, Atlas és Sage, akik a felsorolás szerint harcos, ranger és varázsló osztályokba sorolhatóak legegyszerűbben.

Pyra a tipikus önfejű erős vezető, akinek a története alatt a fejlesztők szavaival élve a „bukott hős útját kell bejárnia”. Pyra a három karakter közül a rangidős, így a tanulmányaik alatt ő vette fel a többiek irányításának, útmutatásának szerepét, a játék kezdetén – a személyes vizsgáján – szembe kell néznie azzal, hogy ő sem verhetetlen, és mi történik akkor, ha nem elég a nyers erő. A többi karakter történetét nem részletezném, a játék jelenlegi hossza miatt. Egyébként egyik karakter sem a tipikus hősies pozitív karakter, az első fejezet és a bevezetés is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy lefektesse, hogy a három játszható karakter nem épp közkedvelt figurák, például, ha beszélünk egyes falulakókkal kalandunk elején, meglepődve konstatáljak, ha nem a bunkó válaszlehetőségekkel válaszolunk nekik.

A játszható karakterek nem csak háttértörténetben és osztályokban különböznek, hanem varázsmanipulációs képességeikben is. A játék világában a harcosok csak bizonyos természeti elemeket tudnak manipulálni, és ez alól nem kivételek karaktereink sem. Pyra a lándzsája mellett a tűz elemet tudja manipulálni, Atlas számára az íj mellett a szél elem áll rendelkezésére, Sage a többiekkel ellentétben nem használ hagyományos fegyvert, azonban mind a négy elemet ki tudja használni a harcok során. A fejlesztők külön rendszereket hoztak létre, hogy arra ösztönözzenek, hogy mindhárom karakter útját végig járjuk: minden fejezet végén található egy kristály mely lehetővé teszi a karakterek közötti váltást, ezen felül a játék a mentéseinket karakterenként tárolja, ezzel is jelezve, hogy itt nincs „fő” karakter, és mindhármuk története különböző és szerteágazó.

A harc egy egyszerű körökre osztott old-school rendszerben történik, a játékban jelenleg nincsenek véletlenszerű csaták, minden ellenfél látható a térképen, néhányuk el is kerülhető. Az egyetlen negatívum, amit fel tudok hozni, hogy a játék jelenleg nem mutatja az ellenfelünk életerejét és semmijen jelzés nincs arra, hogyha olyan támadással találjuk el, ami nagyobb/kisebb sebzést okoz annak ellenállása miatt (létező mechanika, de semmilyen módon nincs felénk lekommunikálva). A harcok legkiemelkedőbb pillanatai a sztori főellenfelei lesznek, melyek mindegyike a környezetnél nagyobb felbontású teljesen 3 dimenziós modellt kapott, mely nagyon jól kiemeli őket a környezetből. Ezek az ellenfelek egyébként a nagyon egyedi és érdekes koncepciótól az kőgólem/fa-ent egyszerűségűig találhatóak.

A harcrendszer egyetlen negatívuma, hogy elég gyorsan monotonná válhat, mint a legtöbb egyszerű körökre-osztott harc. Az egyetlen egyedi aspektusa a harcnak egy Burst méter, mely egy karakterenként külön-külön épülő képesség, mely 100%-os töltöttéget elérve az adott karakter ultimate képességét teszi ellőhetővé, mivel körönként csak kis mennyiségű Burst tölthető, így kisebb csatákban nem lesz túl nagy segítségünkre, nagyobb csatákban viszont eldöntheti a harc kimenetelét. Kisebb harcokra jelenleg nincsen sem gyorsítás opció, sem pedig combat skip kisebb szintű ellenfelekre, azonban a fejlesztők hallgatnak a játékosok visszajelzésére, és már már belső kommunikációk történnek egy ilyen rendszer bevezetéséről a későbbiek folyamán.

A játék nem lenne igazi JRPG, ha nem rendelkezne egy pecás minigame-el, melyben felőrölhetjük a szabad óráinkat. Egyébként a fejlesztők számos ehhez hasonló rendszer implementálását ígérik a jövőben, érdemes lesz tehát figyelnünk a játék frissítéseit. Egyébként a játék fő inspirációjaként a fejlesztők főleg a ChronoTrigger-t és az első Final Fantasy játékokat említik, és ha hűek maradnak ígéreteikhez megéri várni a játék kész stádiumára.

Aktuális fórumtémák

Eseménynaptár

Translate »