Oldal kiválasztása

S.W.I.N.E HD Remaster– Játékteszt

S.W.I.N.E HD Remaster– Játékteszt
5 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Biztos sok olvasónk emlékszik vissza szívesen gyerekkori játékaira, azokra a programokra, amiket ma is szívesen elővenne újból. Még piac is van rá, a különböző klasszikus konzolok bevezetése és sikere nem is véletlen. Ráadásul itt a remaster és remake hullám is, így eléggé el vagyunk kényeztetve nosztalgiaszinten. Sajnos azonban minden jól sikerült felújításra, jut egy olyan fejlesztő is, aki csak pénzt akar lehúzni a régi rajongókból, a S.W.I.N.E pedig nagy sajnálatomra ebbe a körbe tartozik.

Akik esetleg a fiatalabbak közé tartoznak nem biztos, hogy találkoztak eme magyar alkotással. A S.W.I.N.E, azaz Strategic Warfare In a Nifty Environment egy stratégiai játék, ami a nyulak és disznók ádáz csatáját meséli el. Az eredeti verzió 2001-ben jelent meg a Stormregion gondozásában. A két kampány közül választva dönthettük el, hogy melyik oldalt támogatjuk és a megszerzett tudást online kamatoztatva kenhettük el barátaink száját is egy unalmasabb vasárnap délutánon. Különféle egységeket vethetünk be, a küldetések között pedig újakat vásárolhatunk elhullott bajtársaink helyére.

Maguk a feladatok kimerülnek az ellenfél eliminálásában, bázisok elfoglalásában, utánfutók elszállításában és célpontok lerombolásában. Sajnos azonban ezek egy idő után nagyon repetitívek lesznek és az egységek variációja se annyira változatos, hogy pulzusemelő csatákba keveredjünk velük. A legtöbbször néhány löveggel és egy erős tanksorral mindenen átverekedhetjük magunkat. Az ellenfél nem túl okos, nem is túl erős, kihívást pedig a bénácska útvonalkeresés tud még jelenteni.

Mindez megváltozik élő emberek ellen, ahol adott mennyiségű csapatot tehetünk össze és akár a végtelenségig is csépelhetjük egymást barátainkkal. Na itt már elég jó szórakozást képes nyújtani a játék, de 2019-ben csak a nagyon elvetemült rajongók fognak pár alkalomnál többet játszani a programmal. Stratégia szinten számos jobb alkotás van már.

Nem vagyok nagy stratéga, nem vagyok rajongó se, de a nyulak és disznók csatája kellemes emlék volt és még ma is egynéhány beszólást fejből idézek. Épp ezért nagyon megörültem, amikor megérkezett a hír a felújított kiadásról, majd hozzá megérkezett a játék is.  Nem vártam egy Resident Evil 2 Remake minőséget természetesen, hiszen csak felújításról beszélünk ugye, de akkora pofára esésre nem számítottam, mint ami most ért. Ugyanis a S.W.I.N.E HD Remaster semmi, de semmi újdonsággal nem készült a rajongóknak, akik még ma is, a Gamespy halála után is találtak módot a közös játékra.

Nincsen játékmenetbéli újítás, sőt még a látványvilág sem lett szebb. Ha nem lenne ott a nevében a játéknak a HD meg a remaster szó, magamtól rá se jöttem volna, hogy nem az eredetivel játszok. Az átvezetők semmit nem fejlődtek és nagyon kilóg a nyúlláb velük így 2019-ben, ugyanez igaz a menükre is. Az egyetlen pozitívum, hogy zökkenőmentesen megy a játék minden modern rendszeren és a multihoz sem kell varázsolni semmi extra dolgot.

Összességében nagyon elégedetlen vagyok és nem is vagyok hajlandó pontszámmal értékelni ezt a kiadást.  Véleményem szerint egy ilyen legenda többet érdemelt volna. Szerencsére nem egy drága dolog benevezni rá, de még így se tudom azt mondani, hogy jó szívvel ajánlanám a programot. Hiába a remek hangulat és zseniális magyar szinkron, a kampány hosszú távon monoton és repetitív, a technológia elavult, a történet unalmas. Akinek azonban a szívéhez közel áll a játék egy próbát talán megérhet. Csak csodákat ne várjon.

Translate »