Oldal kiválasztása

Nyomd, bébi, nyomd! – Filmkritika

Nyomd, bébi, nyomd! – Filmkritika95% XP95% XP
6 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Edgar Wright elhozta nekünk azt a nyári mozit, amire titkon mindenki is vágyott, a Nyomd, bébi, nyomd egy olyan műalkotás, amiről nehéz csak úgy szimplán beszélni, maga a csoda, a tömény két órányi szórakozás.

Nem rajongok az akciófilmekért, de a Nyomd, bébi, nyomd már az első előzetesével megvett és tudtam, hogy ezt látnom kell. Ha a filmet csak egyetlen szóval kellene jellemeznem az a precizitás lenne. A történet magában nem fogja megváltani a világot: Van egy jószívű, ám hatalmas tragédián keresztül ment Babynk (Ansel Elgort) akiről elmondhatjuk, hogy a legjobb sofőr (Igen, Dominic Torreto elbújhat családostul), aki rablások után lép meg. A misztikus, Doki (Kevin Spacey) nevezetű maffiozónak dolgozik, mert az adósságát szépen lassan vissza kell törlesztenie. Amikor már Baby érzi, hogy vége van, végre kiszállhat, akkor bejön egy utolsó meló, amit el kell vállalnia, ha biztonságban, akarja tudni szerelmét, Deborát (róla később).
De milyen emberek alkotják a csapatot? Jon Hamm és Eiza González, akik közt olyan kémia van, amit ritkán látni, és még Jamie Foxxról sem érdemes megfeledkezni, mert olyan gengsztert látunk a személyében, akitől tényleg rettegni fogunk.

Miért mondom azt, hogy rettentően precíz a film? Mert minden, amit a vásznon látunk, zenére történik, minden egyes jelenet, megmozdulás az adott felcsendülő számra van kihegyezve és ez olyan élményt ad, amit egész biztosan még nem élhettünk át. Azonban a filmre csak félig jellemző ez, majd tudatosan kezdenek szét esni a jól működő elemek és egy teljesen új élményt kapunk, a féktelen akciót, aminek értelme van, minden egyes pisztolylövésnek meg van a mögöttes tartalma, és egy olyan bődületes adrenalin pumpáló iramot diktál, amit nehéz szavakkal hitelesen átadni,
Mi nem hiányozhat egy ilyen filmből? A szerelmi szál, Lily James személyében megtalálták a tökéletes választást Debora szerepére. Ez a szerelem túl van idealizálva, első látásra egymásba esnek, minden túl tökéletes közöttük, de ebbe a filmbe ez annyira jól beleillik, hogy nem tudom elítélni.

De kanyarodjunk vissza a további dicséretekhez, mert nem lehet mást írni. Olyan szinten különc a film, hogy nem lehet mihez hasonlítani. Az autós üldözéseket élmény nézni, és a realitás talaján mozognak, így megmutatják, hogy minimalista költségvetésből hatalmas dolgokat lehet kihozni csak jó kezekbe, kell adni. Edgar Wright életművét láthatjuk ennek a filmnek a képében, most teljesedett ki. Pedig már letett az asztalra egy Haláli Hullák Hajnalát vagy ott a Scott Pilgrim a Világ ellen, amik szintén eszementül jó filmek és a maguk nemében egyediek. De a Nyomd, bébi, nyomd egy teljesen új zsánert mutatott be, amit nehéz definiálni talán a legtalálóbb az, autós-akciófilmes-musicel lehet.

A Nyomd, bébi, nyomd az a film, amit moziban KELL megnézni! Támogassuk az ennyire jó, okosan felépített alkotásokat. Ha egy kicsit is fogékony vagy az új dolgokra, akkor vedd meg a jegyed rá! Több ilyen filmre van szükség! Bárkinek merem ajánlani, mert nem fog csalódni, mindenkinek felhőtlen szórakozást fog nyújtani.

Egy kis adalék: Figyeljétek a háttereket, mert néha 1-1 érdekesség feltűnik, ami még egy kis pluszt ad.

Nyomd, bébi, nyomd

95%

Összefoglaló Edgar Wright életművét láthatjuk ennek a filmnek a képében, most teljesedett ki. Pedig már letett az asztalra egy Haláli Hullák Hajnalát vagy ott a Scott Pilgrim a Világ ellen, amik szintén eszementül jó filmek és a maguk nemében egyediek. De a Nyomd, bébi, nyomd egy teljesen új zsánert mutatott be, amit nehéz definiálni talán a legtalálóbb az, autós-akciófilmes-musicel lehet.

Értékelés
95%
Translate »