Oldal kiválasztása

The Construct – Játékteszt

The Construct – Játékteszt
8 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Októberben került a Steam kínálatába a Steam Zöld Útról a Cannibal Panda Studios játéka, ami a The Construct nevet kapta. A játék teljesen hazai fejlesztésű.

A The Construct egy felülnézetes klasszikus indie-akciójáték. A történet kissé sablonszerű kezdés ellenére hamar érdekessé válik, és egyre könnyebb beleélni magunkat a helyzetbe. A labirintusszerű pályán sárga érméket gyűjthetünk, amelyek szükségesek a bónusz pályák feloldásához, piros lapkákat, amelyekre szükség van a kapuk kinyitásához és zöld üzeneteket. Utóbbi segítségével követjük a történetet.

Amikor megkaptam az aktivációs kulcsot, és aktiváltam, azt hittem, valami sablonszerű, felülnézetes elkapkodott játék lesz, főleg azért, mert a fejlesztőről még soha nem hallottam. A játék elindítása után kiderült, UNITY motor fut a játék mögött, ami arra engedett következtetni, hogy ha már saját motort nem dolgoztak ki, csak több idő jutott a játékélmény fejlesztésére. A menü rendkívül egyszerű, áttekinthető. Innen folytathatjuk a játékot, kezdhetünk újat, könnyű és nehéz fokozatban, illetve itt találjuk a bónusz pályákat. Külön szót érdemel szerintem, hogy a fejlesztők az angol nyelv mellett magyarul is elérhetővé tették a játékot.

Mivel megláttam, hogy kontrollert is támogat, márpedig ha támogat, valószínűleg „jobb” is vele, azonnal előkaptam a sajátomat, de beállítani nem sikerült. Ennek nagyon egyszerű oka volt: az alap gombkiosztást nem lehet változtatni, nekem pedig, mivel Trust kontrollerem volt, nem jól érzékelte a gombjait a játék. Természetesen Xbox-kontrollerrel már működött normálisan. Az irányítás kontroller nélkül hihetetlenül nehéz volt. Rengeteg gondolkodtató és gyors ujjmozgást igénylő feladat elé állít minket a játék: mozgó tárgyak, lövedékek, lézerek és folyamatos égető falak.

Sajnos a harmadik pálya után viszont elkezdtek sorban előjönni a hibák. Nem nyom össze a fal, ami mozog, vissza lehet ugrálni az egyirányú gyorsítóban, és „ki lehet jönni a pályáról”. Utóbbi amúgy csak kétszer jött elő, és csak egyszer volt nagyon látványos.

Térjünk át a hangokra. Véleményem szerint szinte tökéletesek a zenék és a hanghatások. Amit hiányolok, az az ütközés hangja és a találat hangja. Ahogy folytattam a játékot, és kezdett felépülni a történet, egyre jobban kezdett tetszeni a játék, azonban beleütköztem egy hatalmas hibába, ami lehet, csak nálam jelentkezett, mindenesetre nem tudtam miatta folytatni a kalandokat. A történetmesélő ablak nem jelent meg, tehát innentől kezdve fogalmam se volt, mit kellene csinálni, illetve történet nélkül elég unalmas a játék.

Két hét várakozás után végre megérkezett az első nagy frissítés. Nagyon vártam, mivel reméltem, hogy meg fogja oldani a problémámat. Igazából, ki se tudtam próbálni, hogy megoldotta-e, mivel az a „menü” ahol a történet egyes pályái között lehet lépni, nem engedett tovább, így egy adott pályát tudtam csak játszani. Többszöri újratelepítés után sikerült orvosolni a problémát, és úgy látszott, sikerül. Természetesen teljesen az elejétől kellett kezdenem a játékot, ami újabb 3 órát jelentett. Bevallom őszintén, továbbra is izgalmas volt, bár a történet másodszorra már elég unalmas. Úgy gondolom, hogy már majdnem a végére értem a játéknak, amikor újabb hibába botlottam, ugyanis ismét nem tudtam továbbmenni a menüben, bár most kicsit több pályát engedett. 

Összesítve a játék nekem hatalmas csalódás volt, de hihetetlenül kellemes csalódás, és valóban élveztem, teljesen addig, ameddig volt mit. Összesítve az ötlet nagyon jó, a kivitelezés szintén, bár néhol elkapkodott, de kicsi finomítással rendkívül jó játékot lehet összerakni, ha pedig figyeljük az árát (2,99 Euro), azt kell mondanom, tökéletes választás, ha 4-5 órányi indie játékra vágysz.
A fejlesztők amúgy azt ígérték a honlapon, hogy fejleszteni fogják a játékot, ki fogják adni több platformra, illetve majd többjátékos módokat is fog kapni. Mindenesetre én nagyon várom ezeket a fejlesztéseket, és gratulálok a fejlesztőknek, ugyanis minden hibája ellenére régen láttam ilyen jó projektet idehaza.

Értékelés: 7/10

Translate »