Oldal kiválasztása

Assetto Corsa – Játékteszt

Assetto Corsa – Játékteszt
8 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Egy játék, amire sokan vártak és a szimulátorok világát ígérte a konzolosoknak. Vajon sikerül ezt hozni vagy csak egy újabb elszálló ígéretet kaptunk?

Ahhoz hogy ezt pontosan le tudjam írni ahhoz tudnotok, kell, hogy milyen módon vágtam neki a cikk elkészítésének. Alapvetően én az autóverseny témájú játékokat nagyon szeretem, nem igazán érdekel, hogy ki készítette, ha jól el lehet vele játszani, viszont főleg eddig inkább az Arcade vonalon mozogtam Need For Speed, Forza Horizon sorozat és hasonlók. Ekkor pedig jött az 505 Games üdvöskéje, amit már mindenki nagyon várt főleg konzolos berkekben, hiszen a jó verseny szimulátor konzolon olyan ritka, mint a fehér holló. Ezután érkezett meg hozzám az Assetto Corsa, és dobtam be a lemezt nagy reményekkel a PS4-be. 

Már az első versenynél meg tapasztaltam azt a förmedvényt, amit az 505 Games irányításnak mer csúfolni. A folyamatos kicsúszások az alul- vagy éppen túlkormányzás a nem megfelelően adagolható gáz és fékerő mind-mind azt sugallták, hogy rossz vezérlőt vettem a kezembe. Nem csoda, hiszen bár a tokra nincsen ráírva és a játék sem értesít róla, de kormány használata kötelező. a Dualshock 4 használatával az irányítás egyszerűen olyan pocsék lett, hogy arra nincsenek szavak. És itt most jöhetne, hogy ez csak azért van, mert Arcade játékokhoz vagyok szokva, de nem, mert miután megfogtam a kormányt és elkezdtem azzal játszani hirtelen olyan lett mintha nem is az eddig szidalmazott játékot játszottam volna. A kanyarokat bevenni féket vagy gázt adni hirtelen sikerült, tudtam váltani és egyszerűen csak jó lett a játék. De ez nem az a játék ahol mi csak úgy leülünk köröket róni.

De térjünk át a pozitívumokra, mert szerencsére vannak. A pályák úgy néznek, ki mintha fényképek lennének digitalizálva és azokból készült volna az egész. Az autók szintén grafikailag PS4-en egyszerűen túl szép hogy igaz legyen kategóriás a játék. És nem lassul egy rakás szimulációs játék esetében, mind konzolon mind asztali gépen hatalmas probléma, hogy ha elkezd esni az eső vagy túl gyorsan megyünk, akkor a játék hirtelen úgy belassul, hogy azt öröm nézni. Itt nem, a képfrissítés folyamatosan megvan az elvárt szint, nem akad a játék. És bár ez lehet, hogy nem tűnik nagy szónak szerintem elég impresszív teljesítmény. 

Az autók hangjai rendben vannak, lehetne egy kettő jobban kidolgozott, de már bőven több, mint amit néhány igazán „arcade” cím magáénak tud. Viszont a zene nem léte erősen kiakasztó, kénytelenek leszünk valami külső audió forrásra hagyatkozni. 

Ennyit a pozitív dolgokról, most még egy kis negatívum. Alig van autó. Nagyjából 40-50 jármű van a játékban és talán még ugyanennyi DLC-s változat, ez kínosan kevés. Szerintem a normális szám valahol ott lenne, ha 90-100 autó lenne alapból és olyan 20-30at látnánk DLC felirattal. És ne hogy azt higgyétek, hogy jól van elosztva. Egy két DLCs autó annyira király hogy az nem igaz, míg jószerével csak Kispolszkit kapunk, ami alapból elérhető. Valakinek biztosan nagy élmény a Nurburgringen fél óra alatt menni egy kört a Fiat 500-zal, de én 5 perc alatt akarok egy Bugatti Veyronnal. Értem én hogy egy autóval több munka lehet, mint egy NFS teljes felhozatalával, de akkor is. Ne azon akarjanak meggazdagodni, hogy bizonyos embereknek, az az autó, tetszik. 

De hogy milyen a játékmenet. Van egy Single Player rész, ami vagy Custom event vagy pedig Carrier módban mehetünk végig különböző géposztályokon. Minden egyes osztályon belül megtaláljuk a szokásos Time Attack, Single Race, Drift versenyeket és van egy pár osztály, amin végigmehetünk, de ettől függetlenül rövid. Mondhatni inkább a többjátékos mód volt a fókusz az 505 Gamesnél, semmint az egyedüli játék, ott is tudunk sokféle bajnokságokat menni, akár Time Attack akár Drift akár normál verseny módban. 

Nem érdemes több szót fecsérelnem erre a játékra, hiszen már úgyis tudjátok a véleményemet, nem hiszem, hogy bárkinek is megérné ezt a címet megvenni, hacsak nem imádja a szimulációs játékokat, és mondjuk, szeretné a Sony konzolján is élvezni ezt, nem csak számítógépen. 

Értékelés: 3/10

Translate »