Oldal kiválasztása

The Witcher 3: Blood and Wine – Játékteszt

The Witcher 3: Blood and Wine – Játékteszt
7 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Egyes stúdiók „expansion” néven DLC méretű contentet árulnak, addig a CD Project RED majdhogynem egy Wither 3,5-öt ad a játékosoknak a Blood and Wine kiegészítővel.

Ríviai Geralt utolsó kalandjához érkeztünk (legalábbis a jelenlegi információk szerint). Az utunk Toussaint-ba vezet, ahol Anna Henrietta felhívásának eleget téve a borvidéken garázdálkodó szörny útjába eredünk elég magas jutalom fejében.

Körülbelül ennyi az, amit a sztoriról spoiler mentesen el lehet mondani, ezért csak nagyvonalakban haladok tovább.

Toussaint egy középkori Franciaországot idéző terület, tele élettel, és szőlőültetvényekkel mindenfele. A terület életmódját nagyon meghatározzák a hagyományok tisztelete és követése. A 10+ órás fő sztori (ami úgy a negyede lehet a kiegészítő teljes tartalmának) is jól bemutatja, a nemesség és a köznép kapcsolatát. Többször is erősen filozófiai kérdésekre terelődik a sztori, amit a felhasználó visszajelzések alapján nem sokan értékeltek. Például az egyik jelenetben iszogatás közben jön a kérdés, hogy ha Geralt választhatna, hogy witcher legyen, vagy szimpla ember, akkor máshogy választana-e? Az ilyen, és ehhez hasonló kérdések rengeteg helyen előjönnek a fő sztori során, és ugyan sokan „ellaposodónak” fogták fel, szerintem ez még jobban képes elmélyíteni a szerepjátékos vonalát az RPG stílusnak.

A küldetések a szinte komikus jellegűtől a komor, horrorba illőig váltakoznak. Aki nem törekedett eddig a mapok kimaxolására, annak ajánlom, hogy lehetősége szerint minden mellékküldetést toljon le, mert garantáltan emlékezetes pillanatokban lesz része. Az egyik küldetés során egy híres művész szobrának heréit ellopják a kiállítás zárása előtt nem sokkal. A golyókról úgy tartja a mondás, hogy aki megsimogatja, az kap egy kicsit a művész „férfi erejéből”.  Amint Geralt nyomozásba kezd, szerintem nem lesz olyan játékos, aki nem kezd majd el hangosan nevetni minden mozzanatában.

Az ilyen vicces, poénos küldetések teszik ezt az expansiont ennyire kiválóvá, mert képes úgy megtörni, a sztoriban kibontakozó komor, sötét és meglehetősen csavaros történetet, hogy az nem zavaró, sőt, inkább üdítően hat a játékosra. Az előző kiegészítővel szemben az itteni terület nagyon békés, nincsenek háborúk. Már-már túl nyugodt is a környék.

Ugyan még a kiadás előtt esett róla szó, de LEHETSÉGES SPOILER ALERT!

A történet során Geralt egy saját szőlőültetvényes birtokhoz jut, ami egy kellemes mellékszálat biztosít a játékmenetben. Mindenkinek ajánlom, hogy ne spóroljon azokkal a megkeresett pénzekkel, mert bőkezűen megjutalmazza a játék a birtok renoválására fordított tallérokat.

A főküldetés során több lehetséges kimenetel van magának a történet alakulásának, és a végső lezárásnak is. Érdemes menteni a komolyabb sztori pontokon, mert akkor egyszerűbben újrajátszhatjuk a dolgokat, és kipróbálhatjuk az alternatív választásokat is.

Sajnálatos dolog, hogy ez volt Geralt utolsó kalandozása (legalábbis egy időre), mert a CD Project RED közlése szerint, ha érkezik is folytatás, az csak a Cyberpunk 2077 után történhet majd. Ahogy azt a múlt év során megismertük a stúdiótól, most is egy kiváló minőségű terméket tettek le az asztalra, és valószínűleg újabb díjakat zsebelnek majd be vele. Ahogy a wiki oldala is mutatja, a játék már több mint 800 díjjal büszkélkedhet, és meg is érdemlik. Egy olyan üzleti stratégiát folytatnak, ami példa értékű kéne legyen minden AAA stúdió számára.

Értékelés: 10/10

Pro tip: Ha még nem játszottál a játékkal, és csak most kezdenéd el a Witcher 3 kalandjait, akkor várj vele egy picit, mert hamarosan kezdődnek a GoG és a Steam nyári leárazásai, ahol jelentős pénzösszeget spórolhattok meg a teljes csomagot megvásárolva.

Translate »