Oldal kiválasztása

MSI Radeon R9 380 Gaming – Hardverteszt

MSI Radeon R9 380 Gaming – Hardverteszt
7 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Ebben a cikkünkben MSI Radeon R9 380 Gaming kártyáját teszteljük, ami 2 és 4 GB-os változatban érhető el, és TwinFrozr hűtéssel rendelkezik. Mi ebből a 2 GB-os változatot teszteltük.

Első ránézésre azonnal látjuk az MSI jól bejáratott Gaming designját, a fekete és piros színkombinációt. A kártya nagyméretű, kétfoglalatos, két ventillátoros Twin Frozr V hűtést kapott, ami olyan effektíven teljesít, hogy amikor épp lightosabb játékokat játszunk, vagy csak Windowsban tevékenykedünk, akkor a ventillátorok leállnak és passzív hűtés lesz belőle. Hosszabb tesztelés során sem volt hangos a működése. A kétventillátoros megoldás miatt elég hosszú a kari, ezért kisebb házakban érdemes megnézni, hogy befér-e kártya a helyére.

A kártya egy gyári overclockal rendelkezik, ami 1000 MHz-t jelent a GPU esetében és 5600 MHz a 2 GB GDDR5 esetében. A 2 gigás grafikus memória 5.6 Gbps/256-bit-en üzemel, ami egy kicsit jobban elengedi a pórázt a grafikai beállítások terén. A kártyát 1080p-re találták ki, ami a 2 GB-os esetben amúgy sem engedne többet. Csatlakozók tekintetében sem lehet panaszunk, ugyanis egy HDMI, DisplayPort, és két DVI monitor kimenet található rajta. Terhelés alatt az áramfogyasztása kicsivel 200W alatt van, ezért minimum 500W-os táp szükséges a vezérléséhez.

A GPU legnagyobb hőfoka asztali használat esetében 35°C között mozgott, terhelés esetén pedig 67°C közé nőtt. Amint fentebb említettem, asztali használatnál kikapcsolnak a ventillátorok, így teljesen zajmentes a működése, de 1080p játék közbeni terhelés esetén sem lett zajos, a ventillátorok pörgésével sem.

A GPU negatívumai közt megemlíteném, hogy sok modern AAA játék, mint például a GTA V esetében a 2 GB-os memória miatt nem állíthatjuk teljesen a maxra, mert azt a játék nem fogja engedni, így normál textúra minőség a tető a grafikának. Egy másik példa, hogy néhány játék amint kifut a rendelkezésre álló memóriakeretből, elkezd furcsán viselkedni vagy, ahogy a Battlefield: Hardline esetében olvastam csak szimplán azonnali crash.

Mivel 4 GB-os változat is elérhető a kártyából (természetesen nagyobb árcédulával), én mindenképp azt ajánlanám, de egy ilyen árkategóriában ajánlani tudom azokat, akik nem szeretnének túl sokat költeni, és jó FPS-t szeretnének produkálni 1080p esetében, jó grafikai beállítások mellett. A WHQD felbontásokban történő játék is lehetséges vele, ha reális keretek közt maradunk a videó beállítások terén. 1080p esetében nagyon könnyedén tartható a kostans 60 FPS, és elfogadható ~30FPS 2560*1440 felbontásnál. Ár/érték arányban pedig mindenképp erős vetélytárs a hasonló teljesítményű kártyák esetében.

Translate »