Oldal kiválasztása

UnEpic – Játékteszt

UnEpic – Játékteszt
8 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Veszélyes dolog a fürdőbe tévedni Frodó. Csak lekapcsol a villany, s már el is kerültél, ki tudja hová?

Az utóbbi évek folyamán egyre erősödő tendenciát mutat az évekkel ezelőtt kiadott játékok újrakiadása. Az Unepic eredetileg 2011-ben jelent meg PC-re, idén pedig PS4 és Vita konzolokra is megjelent. A játék főhőse Daniel, aki egy unalmas délutánon összeül barátaival, egy hosszabb volumenű, klasszikus szerepjáték erejéig, kockákkal, mesélővel és sok-sok kalanddal. Egy idő után persze hív a természet és Daniel egy kis szünetet kérvén a fürdőszobába siet, mikor is elalszik a fény. Hősünk természetesen barátai gonosz viccének fogja fel a dolgot, de hamar kiderül, hogy valamilyen úton-módon többé nem a ház fürdőszobájában van, hanem egy videojátékban. Természetesen az élet nem ilyen egyszerű, s a megannyi gond mellé még egy különös, Zera nevű szellem is megszállja, de szerencsére a beszéden kívül semmi másra nem képes.

Ha valaki arra gondolna, hogy ez nem is annyira vészes, gondolja át újra. Zera csak akkor szabadulhat Daniel testéből, ha a srác meghal, ezért többször is segítőkészen igazítgat majd minket útba a halálosabb csapdák felé. Nyilvánvalóan a játék fő erőssége a humorforrásban és az átgondolt RPG elemekben rejlik, a retro megjelenítés meg külön ízt kölcsönöz a programnak. Az Unepic nem rest és gátlástalanul utalgat mindenféle populáris termékre, legyen az játék, mese, film, zene, stb. Zera kellően jól eltalálva hol idegesítő, hol rendkívül vicces, Daniel pedig olyan, mint ahogy az elvárhahtó a legtöbb játékostól, aki videojátékba került.

A játék RPG, tehát egész szép lehetőségeink vannak a karaktert illetően. Nincsen kimondott szakirány, amit előzetesen kiválaszthatunk (aka. nincsenek class-ok), hanem a kapott skill pontokat arra költjük el, amire nekünk szükségünk van. Ezen felül hű társunk lesz még öngyújtónk, amivel mindenféle dolgot, leginkább a sötét szobákban található fáklyákat gyújthatjuk meg.

Többet nagyon nem is mondanék a játékról, elvégre egy 2011-es címről beszélünk. Az Unepic egy remek szerepjáték, unalmasabb délutánokra tökéletes kikapcsolódást nyújthat két AAA cím között. A PS4 és Vita cross buy funkciója ráadásul tökéletes okot adhat a mind a két konzollal rendelkező játékosoknak, hiszen alkalmi vételről beszélünk. A játék szerencsére a Vita apróbb képernyőjén is teljesen élvezhető, a két konzol között azonban eltér az irányítás, így arra érdemes kicsit odafigyelni. Mivel a PC verzióval korábban én nem játszottam, kicsit utána olvastam a játéknak is. A nosztalgiázni vágyó játékosoknak érdemes tudniuk, hogy a játék Sony verziója kicsit cenzúrázott, a káromkodásokat visszafogták, a ruhák levételénél hősünk nem lesz teljesen meztelen, s néhány durvább hangvételű és humorú küldetésen is módosítottak picit, hogy a játék az alacsonyabb korosztálynak is eladható legyen. Ennek tükrében én azt ajánlanám, hogy ha a teljes élvezetre vágysz, szerezd be a játékot PC-re, de ha inkább út közben játszanál, a PS4-Vita verzió is tökéletesen élvezhető játék lesz és kellemes nosztalgiázást nyújthat a régi korok kedvelőinek.

Értékelés: 8/10

Translate »