Oldal kiválasztása

The Park – Játékteszt

The Park – Játékteszt
9 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A vidámparkok a móka és a szórakozás fellegvárai. De mi történik, ha éjszaka keveredünk egybe? Talán a legsötétebb titkokra is fény derül.

Szerintem a Funcom-ot nem igazán kell bemutatni senkinek, jó pár MMO tartozik hozzájuk és onnan is, amit kiemelnék, az a Secret World. De miért is teszem ezt? Mert a tesztünk alanya, A Park felfedezhető ebben a játékban, sőt a Secret Worlddel harmóniában vannak, kiegészítik egymást. 

De lássuk is történetünket: főszereplő hölgyünk, Lorraine akinek a kisfia, Callum elveszik a parkban, jobban mondva visszaszökik, így a szülők legnagyobb rémálma kerül előtérbe, hogy mik kavarognak ilyenkor az emberben, hogy elveszett gyereküket keresik. De az Atlantic Island Park sem olyan hely, mint gondolnánk, sokkal sötétebb a története. Persze főszereplőnk lelkivilága sem tiszta. 

Így maga a játékalapja nincs túlbonyolítva, ahogy a játékmenet sem, harcokra nem kell számítani, viszont környezetünkben szinte mindennel interakcióba léphetünk, feljegyzéseket olvasgathatunk, így még tisztább képet kapva a történetről. Különlegesség még, hogy az egerünk jobb gombját lenyomva, Callumot szólíthatjuk, aki persze távolból válaszolni is fog így utat adva, hogy merre is haladjunk. (Egy kis adalék az egészhez, a történetben a Jancsi és Juliska is felfedezhető. A játék végén derül ki igazán, hogy miért is hasonlít hozzá.)

Ami még kiemelendő, hogy a játékban Lorraine mindenhez fűz egy gondolatot, sokszor igen érdekes monológokat olvashatunk, és a hangneme is folyamatosan változik. Vannak olyan kimondott érdekességek, amik egy határt feszegetnek, ezért jár a dicséret, hogy bizony nem csak a szép és jót kapjuk meg egy szülő gondolataiban.

A vidámparkban minden játékra felülhetünk és egy történet is kapcsolódik hozzá, ráadásul találunk rendőri feljegyzéseket, így megtudhatjuk, hogy milyen tragédia történet ott. Kiderül, hogy Lorraine-t egy hatalmas veszteség is érte a parkban, ezért is viselkedik úgy, ahogy. 

Nem egy hosszú játékról beszélünk, ha mindent elolvasunk, felfedezünk akkor is két óra alatt a végére érünk, így kérdéses, hogy megéri-e az árát. Viszont egy nagyon mély, és intenzív élményt ad. Leginkább az Among the sleephez tudom hasonlítani. Itt is a játék végén kapjuk meg az igazi kegyelemdöfést, ami után, csendben magunk elé bámulva fogjuk hallgatni a stáblistát és gondolkozunk, hogy „Mit is láttam én most?”.

Az Unreal 4 motor felelős a látványért, így erre nem panaszkodhatunk, az optimalizálás sem sikerült rosszra, de voltak részek ahol meg-meg akadt. Szerencsére lehetőségünk van a számunkra ideális opciókat beállítani.

A The Park egy kiváló pszichológiai horror, itt-ott vannak jump scare-ek, de nem erre épül. Lorraine belső világát tapasztalhatjuk meg, akit egy mérhetetlen veszteség ért, és ezek mellett most a fia is elveszett. Az ár/érték arányt nehéz eldönteni. Egy akcióban kötelező vétel azoknak, akik szeretik a mély érzelmekkel és érdekes kérdésekkel operáló játékokat. Az egyetlen igazi negatívuma, a rövidség.

U.I.: A bohócok mellett, már a mókusoktól is rettegni fogsz!

Értékelés: 8,5/10

Translate »