Oldal kiválasztása

FIFA 16 – Játékteszt

FIFA 16 – Játékteszt

„Az EA Sports népszerű focis játéka idén is új évaddal gazdagodott, és nem csak sokkal nőiesebb lett, hanem határozott lépéseket tett a realizmus irányába is!”

A várakozásoknak megfelelően idén is befutott a FIFA-sorozat aktuális évadja, aminek köszönhetően ismét elmerülhettünk a virtuális focimeccsek élményében. Noha a népszerű sorozat már évek óta magas szinten teljesít, és folyamatosan gondoskodik az újdonságokról, a tavalyi évad után azonban minden eddiginél komolyabb frissítésekre számítottunk tőle, és nem csak azért, mert a FIFA 15 több szempontból kakukktojás lett, hanem azért is, mert ezt a fejlesztők már a bejelentéskor megígérték számunkra. Hogy végül az ígéretekből miket sikerült átültetniük a valóságba? Legfőképpen erre a kérdésre próbálunk most válaszokat keresni az alábbi játéktesztben, amely a FIFA 16 PC-s változata alapján készült.

Mivel már hónapok óta ettől hangos a sajtó, kezdjük a leglátványosabb – de korántsem a legnagyobb – újdonsággal, vagyis a női csapatok megjelenésével. Összességében kijelenthető, hogy mint minden efféle új tartalom a FIFA-sorozatban, a női focisták leginkább még csak egyfajta prototípusként bukkannak fel a pályákon, hiszen bár jól néznek ki, üde színfoltot jelentenek ebben a férfias sportban, de a fejlesztők is nagyon jól éreztették megvalósításuk során, hogy amennyiben igazi focit akarunk látni, akkor bizony azt nem itt kell keresnünk. Akárcsak a valóságban, az EA Sports fejlesztői a játékban is alaposan elszeparálták a női válogatottakat az erősebbik nemtől, magyarán nem lesz lehetőségünk vegyes csapatok összeállítására, sőt mi több, még egyéni bajnokságokon sem vehetünk részt a 12 nemzeti lányválogatottal, pedig alighanem ezt az opciót várták a leginkább a rajongók. A női focistákkal vívott meccsek egyébiránt nem csak abban különböznek az eddig megismertektől, hogy cicis és copfos emberek szaladgálnak a pályán, hanem attól is, hogy – akárcsak a valóságban – sokkal vontatottabbak a meccsek, lassabbak a cselek, több a hibázás, egyszóval nem beszélhetünk professzionális játékról. Ez elsőre talán rosszindulatú kijelentésnek tűnhet, de szó sincs ilyesmiről, inkább örülünk annak, hogy a készítők nem csak behozták a nőket a játékba, hanem ezen felül pontosan olyan tulajdonságokkal vértezték fel őket, mint a valóságban.

A hölgyek érkezése tehát feldobja majd a végeredményt, de csak ideig-óráig lesz képes lefoglalni a keményvonalas futball kedvelőit, akiknek szintén nem lesz okuk a panaszra, hiszen érkezett egy komoly újdonság a FIFA Ultimate Team-be is, méghozzá a Draft játékmód képében. Ennek a lényege röviden-tömören az, hogy játékbeli pénzért nevezhetünk bizonyos meccsekre, amelyekhez csapatunkat véletlenszerű focistákból kell összeállítanunk, ezáltal az egyes posztokra 5 játékosból válogathatunk. Ha csapatunk kész, belevethetjük magunkat a mérkőzésekbe, és amennyiben legalább 4 meccset meg tudunk nyerni az összeállítással egyhuzamban, akkor rendkívül értékes nyereményekhez juthatunk hozzá, bukás esetén pedig visszakapjuk a nevezési díjat, egyszóval a lehetőség nem csak megfelelően kitalált, hanem rendkívül korrekt is lett egyben. A Draft egy kellemes újdonságként egészíti ki az eddig ismert lehetőségeket, merthogy a FIFA 16 keretein belül természetesen minden olyan játékmód visszatér, ami a korábbi részeket is jellemezte, vagyis indíthatunk saját karriert, menedzserként viselhetjük gondját bizonyos futballistáknak, indulhatunk a számtalan bajnokságon, részt vehetünk skill játékokon, valamint ott a rendkívül szerteágazó multiplayer mód, ami idén is a végeredmény egyik legkedveltebb pontja lesz. Noha túl sok újdonságot ebben az opcióban nem találhatunk, ellenben az új csapatösszeállítások és változások, valamint a játékmenetet érintő alapvető módosulások így is elegendő alapot biztosítanak ahhoz, hogy leüljünk, és barátainkkal vagy más rajongókkal szemben lépjünk pályára.

A játékmenet ugyanis idén nem csak kisebb, hanem jelentősebb finomhangolásokat is kapott az alkotók részéről, amelyeknek köszönhetően a korábbi árkád megközelítés nyílegyenes irányt vett a szimulátorosabb megoldások felé. Noha a FIFA 16 még messze nem lett egy PES, hiszen továbbra is a gördülékenység és a könnyedség a jellemző rá, ugyanakkor az első meccsek még azok számára is a gyakorlással, valamint az ismerkedéssel telnek majd el, akik korábban profinak számítottak a sorozatban. Elfelejthetjük tehát azt az érzést, hogy az első betöltést követően azonnal mindent kihozhatunk a játékból, hiszen alapvetően megváltozott a teljes dinamika, és olyan újdonságok jelentek meg, mint a labda nélküli cselezés, valamint az erősebb passzok lehetősége. Ezek ugyanakkor csak a jelentősebb módosítások, hiszen általánosságban sokkal folyamatosabb és életszerűbb helyzetek, valamint mozdulatok kerültek a játékba, szinte kötelezővé vált a passzolás – noha nem olyan erőszakosan, mint a PES-ben –, így elfelejthetjük a szuperhősként való törtetést, illetve azt, hogy egyetlen játékossal elvisszük a labdát a kapuig. A számtalan újdonság miatt egy új segéd is bekerült az alkotásba, amit az első meccsek során érdemes bekapcsolva hagyni, mert a pályán folyamatosan mutatja majd, hogy milyen lehetőségeink vannak, így amíg nem szoktunk hozzá a finomításokhoz, addig érdemes igénybe venni hasznos, és korántsem idegesítő szolgálatait.

Noha nagy általánosságban a focisták okosabbak lettek a FIFA 16-ban, jobban helyezkednek, ügyesebben kihasználják a helyzeteket, a kapusok is meglepően agresszívan viselkednek már, azonban ez sajnos nem jelenti azt, hogy a mesterséges intelligencia mindenhol brillírozik. A szabályrendszerek alkalmazásával ugyanis még mindig nem igazán tudtak mit kezdeni a fejlesztők – sőt, konkrétan mintha hozzá sem nyúltak volna a korábbi évadhoz képest –, így kis túlzással gyakran a szerencsén múlik majd, hogy mikor és pontosan milyen kimenetellel zárul egy-egy helyzet. Sokszor indokolatlanul kapunk majd piros lapot, míg máskor egy szándékos felrúgásért is legfeljebb sárgával jutalmaz minket a rendszer. A legnagyobb problémák még mindig a les felismerésénél tapasztalhatók, de pozitívum, hogy az aktuális évadban már ritkábban érezzük azt, hogy a meccsek előre eldöntötten zajlanak, illetve az ellenfél látványosan csal, ami lényegesen megnövelte a végeredmény élvezeti faktorát. Az egyes helyzetek megítélését – ergo, hogy éppen miért lett az egyik lövésünk kapufa, a másik pedig miért nem – nagyban nehezíti, hogy a továbbfejlesztett fizikának köszönhetően ma már az is számít, hogy a játékos milyen testhelyzetből lövi el a labdát, és miként ér hozzá a lába. Mindezt ugyan döntött felsőnézetből egyáltalán nem látjuk pontosan, ugyanakkor a tapasztalat azt mutatja, hogy a rendszer egészen hihetően működik.

Nyilván milliónyi apró finomítást fel lehetne még sorolni a FIFA 16 kapcsán, de teljesen felesleges lenne azok után, hogy a játékélmény, ezen felül pedig az összhatás továbbra is kimagasló maradt, hiszen olyan professzionális megvalósítással találkozunk, mintha valóban egy élő közvetítést irányítanánk. A rendkívül valószerű kommentátorok mellett – magyar szinkron sajnos idén sincs – olyan hangulatfokozó apróságokkal dobták fel a készítők a végeredményt, mint a meccsösszefoglalók, vagy a pályasegédek aktív jelenléte a mérkőzések során. Mindezeken túl pedig nem is beszéltünk arról a töménytelen mennyiségű licencről, amelyeknek köszönhetően garantáltan minden kedvenc csapatunkat, játékosunkat és stadionunkat megtalálhatjuk majd a játékban, ami ezen a téren maximálisan verhetetlenre sikeredett, ami igaz a grafikára is. A végeredmény nem csak megfelelően optimalizált lett, hanem realisztikus animációk és kellemes összhatás is vár ránk. Noha ezen a téren jelentős fejlődést nem tapasztalhattunk, az előrelépés azért így is érződik a küllem tekintetében.

Ha összességében szemléljük a FIFA-sorozat legújabb epizódját, akkor magabiztosan kijelenthető, hogy az EA Sports munkatársai lényegesen jobbat alkottak idén, mint a tavalyi esztendőben. Nem csak az újdonságok terén sikerült forradalmi, régóta követelt lehetőségeket megvalósítaniuk, hanem mindezen felül a régi, jól bevált opciókat is olyan finomhangolások érték, amelyek lényegesen valószerűbbé és hihetőbbé tették a végeredményt. Hibái nyilván még mindig akadnak, de a bírók kivételével egyetlen orbitális problémát sem tudnánk kiemelni, vagyis a FIFA 16 nem csak felülmúlta a tavalyi évadot, hanem ezen felül az utóbbi évek egyik legjobb focis játékaként tekinthetünk rá. Tagadhatatlanul jó útra lépett most a franchise!

Értékelés: 9/10

Oszd meg velünk és olvasóinkkal a saját véleményedet egy hozzászólásban!

hozzászólás

Translate »