Oldal kiválasztása

Wayward Pines könyvbemutató

Wayward Pines könyvbemutató
9 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Mit tennél, ha egy folyó partján ébrednél kusza emlékekkel, ráadásul az egyetlen kisváros, amit találsz, túl idilli? Abban biztos lennél, hogy itt valami nincs rendben.

Ethan Burke különleges ügynök ebbe a helyzetbe csöppen, arca teli van sebekkel és az emlékeivel is gondok vannak. A küldetésére azért emlékszik: Wayward Pinesba kellet jönnie, hogy megkeresse két eltűnt társát. Viszont balesetet szenvedett és egy kórházban tért magához. Hogyan került a folyó partra? Arra már nem emlékszik. Mikor összeszedi magát és útra kel Wayward Pinesban találja magát, ami egy idilli, 80-as éveket idéző kisváros, mindenki vidáman sétál az utcán, a családok grillpartit tartanak a parkban, stb. Túl tökéletes az egész. Ethannek már az első pillanattól fogva gyanús a közösség, de amikor a Sheriffhez betér és elmondja neki, hogy ki ő és az iratait keresi, mivel nem találta magánál, nem kap egyenes választ és furcsán is viselkednek vele. Valami nem stimmel Wayward Pinessal, túl sok a kérdés, amikre nem találja a választ, vagy ha meg is találja, újabbak merülnek fel. Amikor megpróbálja elhagyni a kisvárost, ráébred, hogy az egészet egy elektromos kerítés övezi. A lakosokat akarják benn tartani vagy inkább valamit kint? Ezek után Ethan nem biztos abban, hogy valaha is élve kijut.

A könyvnek egy főszereplője van: Ethan Burke. Mást nem igazán lehetne annak nevezni, persze Pope sheriff, Beverly, Theresa és Pam is fontos szereplők, de ők inkább a történetben terelgetik Ethant a végkifejletig. Theresa, főszereplőnk egyetlen mentsvára, a felesége, akivel újra együtt akar lenni, de persze a végén itt is kapunk egy csavart. Ethan karaktere kellően ki van dolgozva, és ahogy haladunk a történetben szemtanúi leszünk a változásainak. Pár helyzetben olyan döntést kell meghoznia, ami miatt, folyamatosan vívódik. A katonai múltja is jelentős szerepet játszik a történetben, azonban ez is csak a történet vége felé fog fontossá válni.

Blake Crouch hatalmas rajongója volt a Twin Peaks sorozatnak, mikor véget ért, egy űrt hagyott maga után. (De már tudjuk, hogy érkezik a folytatás.) A könyv végén beismeri, hogy a Wayward Pines-t a sorozat ihlette. Ráadásul nem is tartja olyan nagyra a művét, pedig egy sodró lendületű és magával ragadó thriller, ami egy pillanatra sem engedi el az olvasót, folyamatosan adagolja a feszültséget, hogy a végén ne azt a nagy finálét kapjuk, mint amire számítunk. Trilógiáról beszélünk, de még is egy lezárt történetet kapunk, persze kérdések maradnak, amire további két kötetben biztosan válaszokat is kapunk. A történetben néhol érdekes ugrásokkal találkozunk, például a fejezet végén még Ethan szemszögéből éljük át az eseményeket, de lapozva egyet már egy másik karakteren keresztül látjuk ugyanezt. Ez, ha nagyobb mennyiséget olvasunk el, egy kicsit kizökkentheti az olvasót, de nem zavaró.

Nem tudom minek is hívjam ezt, talán a sors fintora, hogy az írót a Twin Peaks, egy sorozat vitte arra az útra, hogy elkészüljön a Wayward Pines és most már sorozat formában is nézhetjük. De, hogy miért érdekes ez? A legfőbb indok, hogy a készítők, hogyan is nyúltak a könyvhöz. Ezt személy szerint három kategóriába sorolnám:

1.    A kötődő: Ezek a filmek/sorozatok az eredetihez nagyon kötődnek, és majdnem szóról-szóra azt kapjuk, amit olvasnánk is. Ide a legjobb példa aWatchmen, e miatt érte is kritika, hogy nagyon nagy részben a képregény képkockáit láthatjuk összefűzve egy filmbe.
2.    Az inspiráló: Ebből kapjuk a legtöbbet, a könyvadaptációk túlnyomó része ebben a csoportban található, elismeri, hogy könyv alapján készül, a történet alapjait is átemeli, de majdnem teljesen elszakad tőle. Ha példát kellene erre mondanom az, a Holnap határa lenne. Egy jó filmet kaptunk, de ha elolvassuk, a könyvet rájövünk, hogy teljesen eltér tőle. Ezt sajnálhatjuk, mert a könyvben kapunk egy drámai élményt, főleg a végső események során, amik már nem illettek volna egy tipikus hollywoodi filmbe.
3.    A kiegészítő: Ezek a filmek/sorozatok, amik nem hűen követik a könyv/képregény eseményeit, de a fő eseményeket megtartják. Az oda vezető út eltérő lehet, esetleg eseményeket cserélnek meg a készítők, de a következmények ugyanazok. Igen, a Wayward Pines ide tartozik.

Miért is sorolom a harmadik csoportba? Amit fentebb is említettem, vannak események, amiket megcseréltek vagy kivettek, de a fő pontok, ahol valamilyen fontos esemény történik, ugyanabba az irányba vezetnek. Ha már a kihagyásokat megemlítettem, vannak kisebb részek, amik kikerültek a sorozatból, ezeket nem is sajnálom nagyon, de ami nagyon hiányzik a sorozatból az Ethan katonai múltja. Ez a rész teljesen kimaradt eddig a sorozatból, pedig fontos szerepe van a könyvben és érdekes történetszál. A sorozatban jobban megismerkedünk Theresával és Bennel, láthatjuk, hogy min mennek keresztül, amikor kiderül, hogy Ethan balesetet szenvedett és nem találják sehol. Viszont néhány karakter nagyobb hangsúlyt kap az eredeti műben, így tökéletesen kiegészíti a sorozat a könyv hiányosságait, de ez fordítva is igaz. A másik szereplő, aki a sorozatban hangsúlyt kap, az Kate, akit nem szeretnék részletesebben bemutatni, de van közös múltjuk Ethannel. Írott formában találkozunk vele, de nem ismerjük meg annyira, legalábbis az első könyvben. Ami még a sorozat mellet szól, hogy jobban megismerjük a kisváros közösségét és szabályait.

Egészen érdekes lehet, hogy az első könyv még időben elkészült, de a második és harmadik könyv már a forgatókönyvírókkal párhuzamosan íródott és Blake onnan vett át elemeket, viszont biztosak lehetünk benne, hogy megtartja a könyv egyedi vonásait.

Blake Crouch egy olyan könyv trilógiát alkotott meg, ami megérdemelte, hogy a TV képernyőire is ellátogasson, még ha nem is tartja olyan jónak, mint a Twin Peaks. Ráadásul érdemes megemlíteni, hogy a sorozatért nem kis nevek a felelősek, igaz M. Night Shayamalan fénye megkopott, de egy fantasztikus pilotot rendezett. Emellett hazai névre is büszkék lehetünk, mivel Antal Nimród is felelős egy epizódért. A sorozat szereplőiről se feledkezzünk meg: Matt Dillon, Toby Jones, Terrence Howard, Juliette Lewis egytől-egyig remek alakításokat nyújtanak. Aki szeret olvasni és a thrillerekért is odavan, annak kötelező olvasmány a Wayward Pines, de aki inkább a sorozatokért rajong az sem fog csalódni. A legjobb mégis az, ha a kettőt együtt élvezzük, mivel úgy egy igazán érdekes kisvárosba csöppenhetünk.

Magyarországon a trilógiát az Agave adta ki, ha felkeltette az érdeklődésedet a könyv, akkor kattints IDE!

Translate »