Oldal kiválasztása

Her Story – Játékteszt

Her Story – Játékteszt
8 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A Her Story egy csöppet sem lineáris játékmenetű detektív játék, ahol egy nő történetét kell kiderítenünk, akit a rendőrség többször is kihallgat az eltűnt férje utáni nyomozás során. De vajon csak egyetlen nőről van szó?

Az FMV, azaz Full Motion Video eléggé kihaló félben van manapság. Ilyen stílusban készült például az anno nagy port kavart Night Trap, vagy épp a Dragon’s Lair széria. A Her Story is egy ilyen játék, ahol egy rendőrségi adatbázisban keresgélünk rövid videó részleteket, különböző kulcsszavak alapján. Igazából semmilyen útmutatást nem kapunk, csak a számítógépet, ami egy keresőablakkal fogad minket.

Ez is egy tipikusan olyan játék, ahol egy lap és egy toll segítésével jegyzetelve tudunk csak bármi eredményt elérni. A nő folyamatosan információ morzsákat szór el a videók alatt, amiket összerakva a végén összeáll a történet (ha összeáll). Én őszintén bevallom, hogy ugyan összeraktam magamnak egy történetet, de hogy tényleg ez lehet-e az igazság, szerintem csak a készítő tudná megmondani. Négy lehetséges történetet tudtam összerakni és azok mind megállnák a helyüket a végső célként. Néhány fix pont van a történetben: a férj halott; egy ajándékba kapott tükör; egy halott kisbaba. Ezeken kívül csak a detektív képességeink tudnak majd segíteni a végső konklúzió irányába.

Nekem nem tartott túl sokáig eljutni a végeredményhez (durván 1.5 óra), de ez az idő végig izgalmasan telt. Teljesen úgy érezheti az ember, hogy valóban egy nyomozó, aki egy valós gyilkossági ügyet próbál megfejteni és keresi az elvarratlan szálakat az ügyben. Végül kiderül, hogy ez mind nem igaz (de még ez az állítás sem feltétlenül igaz). Annyira sok kérdéses pont marad a végén, hogy nem tudjuk kijelenteni egyetlen „befejezésről” sem, hogy „Na ez az! Ez volt a helyes megfejtés!”.

Mivel a 90-es évek elején játszódik a történet, ezért a számítógépünk is hűen adja vissza az akkori operációs rendszerek kezelő felületét. Olyan szintű nosztalgia van, hogy még a merevlemezünk zümmögését/kattogását is teljes mértékben autentikusan hallhatjuk, amikor az adatot olvassa be a rendszer róla. Van egy lehetőség a monitor visszatükröződésének be és kikapcsolására, de ha ezt megtesszük, akkor lehet, hogy egy nagyon fontos történeti elemet kihagyunk: Ki is a játékos valójában, aki a gép előtt ül? Erre csak akkor kapunk pontos választ, ha odafigyelünk a monitorban visszatükröződő arcképre.

Arra ügyelni kell, hogy a játék alatt néha egy Chit Chat nevű alkalmazásban valaki megkérdi tőlünk, hogy végeztünk-e az üggyel vagy szeretnénk-e még tovább kutakodni. Erre ha azt mondjuk, hogy igen, akkor néhány játékos azt jelentette, hogy megakadt a játék folyamata és nem képes tovább haladni. Nekem ilyen problémám nem volt, de azért jobb félni, mint megijedni.

Összességében egy nagyon jó thriller a játék storyja, amit egy izgalmas detektívesdivel tudunk kideríteni. A sajátos stílusa üde színfolt a mostani játékok között.

Értékelés: 8,5/10

Translate »