Oldal kiválasztása

Újra mozivásznon a 2001: Űrodüsszeia

Újra mozivásznon a 2001: Űrodüsszeia
9 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A múlt héten egy exkluzív vetítésre invitáltuk olvasóinkat, de aki nem jutott ide el, annak sem kell csüggednie, hiszen holnaptól a mozik is vetítik Stanley Kubrick örökérvényű remekművét.

Az Alien-filmek után egy újabb sci-fi klasszikus tér vissza mozivásznakra, a kultuszfilmekre specializálódott Pannonia Entertainment forgalmazásában. Március 12-től, limitált vetítéssorozat keretében, Arthur C. Clarke azonos című regényének új kiadásával egy időben kerül a hazai mozikba a 2001: Űrodüsszeia.

Valamikor a távoli múltban, az emberiség hajnalán egy különös, fekete monolittal való találkozásnak köszönhetően a majomemberek fölfedezik a tüzet és az eszközhasználatot. Évmilliókkal később amerikai kutatók hasonló oszlopra bukkannak a Holdon, amely rejtélyes rádiójelet sugároz a Jupiter felé. Űrexpedíció indul útnak, hogy megvizsgálja, kinek szólhat az üzenet. A hosszú út alatt azonban az űrhajót irányító HAL 9000 fedélzeti komputer meghibásodik, és ez a legénység életébe kerül. Az egyetlen túlélő a visszatérés reménye nélkül mégis megpróbálja teljesíteni a küldetést.

Az előreláthatólag csak néhány hétig tartó, limitált vetítéssorozat a Puskin moziban egy különleges plakátkiállítással egészül ki, ahol Gyárfás Gábor grafikusművész – aki többek a 2001: Űrodüsszeia eredeti, 1979-es magyar plakátját is tervezte – klasszikus filmplakátjait tekinthetik meg a látogatók. A mozibemutatóhoz ezúttal könyvbemutató is társul, mivel éppen március közepén jelenik meg Arthur C. Clarke 2001: Űrodisszeia című regényének legújabb magyar kiadása, eddig sosem publikált extra tartalmakkal. A könyv a 300. jubileumi lapszámát ünneplő Galaktika Magazin kiadója, a Metropolis Media gondozásában jelenik meg. A kiadó és a filmet bemutató Pannonia Entertainment együttműködésének köszönhetően a filmre jegyet váltók a könyvet jelentős kedvezménnyel vásárolhatják meg a Galaktika online boltjában, míg a könyvvásárlók a mozijegyhez juthatnak hozzá olcsóbban.

A múlt héten három szerencsés olvasónk másodmagával vehetett részt a film premier előtti díszvetítésén, ahol a meghívottak között ott volt Farkas Bertalan is, aki többek között az űrbeli kalandjairól, a sci-fi filmek és a valóság közötti kapcsolatról beszélt, illetve a Pannonia Entertainment és a Galaktika Magazin képviselői, valamint Gyárfás Gábor beszéltek a filmmel, illetve annak plakátjával, valamint az eredeti mozipremierrel kapcsolatos kulisszatitkokról.

A filmet újra vetíti a budapesti Puskin mozi, illetve vidéken a következő városokban lehet megtekinteni március 12 után: Békéscsaba, Celldömölk, Debrecen, Gyöngyös, Jászberény, Kecskemét, Kiskunhalas, Miskolc, Nyíregyháza, Pápa, Szeged, Szolnok, Szombathely.

Translate »