Oldal kiválasztása

Az útvesztő – Filmkritika

Az útvesztő – Filmkritika
10 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Egy tisztás közepén ébredsz, farkasszemet nézve egy csoporttal. Majd egy idő után ráébredsz, ha nem teszel semmit, a biztos halál vár rátok. Nekiindulsz a kiutat keresni és dacolsz a veszéllyel, vagy inkább türelmesen várod a végzetet?

Milyen érzés lehet egy tisztás közepén ébredni úgy, hogy a neveden kívül semmire sem emlékszel? Főleg, ha nem egy jól átbulizott éjszaka után ébredsz így. Thomas (Dylan O'Brien) a semmi közepén ébredt, ahol egy csapat fiú várta már, akik ugyanúgy jártak, mint ő. A nevükön kívül semmire sem emlékeznek, de a furcsaságok sora nem ér véget, hiszen kiderül, hogy a tisztás egy labirintus kellős közepén fekszik, amiből nincs kiút.

Thomas egy kis idő után ráébred, hogy a csoportban kialakult egy sajátos hierarchia, és természetesen ő helyezkedik el a legalján, viszont ez sem tántorítja el attól, hogy bemerészkedjen az útvesztőbe, és így hatalmas veszélybe sodorja az ott élőket. A büntetés sem várat magára sokáig. Az eddig havi szinten feljáró lift, ami az utánpótlást biztosította, utoljára érkezik fel, és egy lányt, Teresát (Kaya Scodelario) hozza magával, aki nagyon jól ismeri Thomast, és így még nagyobb bajt hoz a fejére. 

A csoporton belül  eluralkodik a káosz, és két részre szakadnak. Az egyik csapat Thomassal az élen az útvesztőbe merészkedik, és kijáratot keresnek, míg a másik a tisztáson marad, ahol bizony nincs már biztonságban senki. És hogy az egész eseményláncolatnak mi lesz a vége? Szerintem elég annyit elárulni, hogy egy könyvtrilógia első részéről van szó, és már napvilágra került, hogy készül a film folytatása. Mert bizony, a végén egy hatalmas cliffhanger búcsúztatja a moziterembe sereglett embereket.

Az útvesztő üde színfoltot jelent a filmes adaptációk sorában, mert nem csak egy korosztálynak és nemnek szól, hanem bárkit képes megfogni. Az első pillanattól fogva pörgős és izgalmas, szerethető karakterekkel, akikért az elejétől fogva izgulhatunk. Folyamatosan képes fenntartani a néző érdeklődését, és főleg a végén lévő apróbb fordulatok miatt várjuk majd a folytatást.

Az útvesztőt bárkinek szívesen ajánljuk, ha egy könnyed kikapcsolódásra vágyik, és egy pörgősebb filmet szeretne megnézni. Persze nem tökéletes a film, a könyvadaptációkra jellemző betegségekkel küzd, és a színészek megválasztása itt-ott nem a legjobb, de ebben a műfajban ezt el tudjuk nézni neki.

Értékelés: 7,5/10

Translate »