Oldal kiválasztása

A galaxis őrzői – Filmkritika

A galaxis őrzői – Filmkritika
10 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A Marvel nagyon ráérzett valamire. Évente jön egy-egy új filmjük, ami egyet jelent évente egy-egy kasszasikerrel. Ráadásul ezek a filmek összefüggenek, logikusan követik egymást. Most azonban új franchise keletkezett a hollywoodi filmiparban.

Két lábon járó fával, mosómedvével és egy végtelenül laza űrcowboyyal, aki nem szólóban nyomja. Vigyázat! Fergeteges retro sci-fi értékelés következik!

Már az első trailernél az első látásra beleszerettem ebbe a filmbe, ennek hatására elég nagy elvárásokkal ültem be a moziterembe. A történet szerint a törvényeket nem nagyon tisztelő Peter Quill egy megbízás folytán egy titokzatos gömb nyomába ered, amit az első tíz percben gyorsan meg is szerez. Azonban többeknek is a gömb világokat elpusztító erejére fáj a foga, vagy éppen a magát Űrlordnak hívó Peter barátunkra. A történet folytatását azok, akik láttak legalább két Marvel-filmet, már nagy vonalakban előre látni fogják, mégis a készítőknek sikerült olyan fűszert csempészni az egészbe, amitől egy egyedi, hangulatos, kétórás szórakozást kapunk.

Ez a fűszer pedig nem más, mint a Marvel-filmekre eddig is jellemző humor. Az egész film elég rendesen megdolgoztatja a nézők rekeszizmait, ráadásul nem egyszer parodizálja a zsánerre jellemző összes létező vonást. A karaktereket remekül eltalálták, a már-már cikis, de elvárt szituációkat pedig egytől egyig feladott magas labdaként csapják le egy jól eltalált egysorossal.

A látvány hozza a kötelezőt, és a retro korszak rajongóinak a sok 70'-es, 80'-as évek korabeli dallamok is kellemesen fognak hatni, nem beszélve a számos visszautalásról. Külön tetszett a bevezető képsorokban látható jelenet, amivel megalapozták az egész film hangulatát. A karakterek közül leginkább a mosómedve jött be, számos poén és a filmmel szembeni önirónia az ő szájából hangzott el. A Vin Diesel nevével fémjelzett Groot is aranyos növényke lett, bár el tudom képzelni, milyen izgalmas lehetett őt szinkronizálni. (Szegény fa ugyanis összesen öt szót képes kimondani.)

Zárásul már csak egyvalamit tennék hozzá az eddigiekhez. Ha csak kicsit is szereted a hasonló filmeket, irány a mozi, mert ez a film lett az idei nyár eddigi legjobb alkotása. És tekintve az eljövendő filmeket, a következő két hétben ez is marad.

Értékelés: 9/10

Translate »