Oldal kiválasztása

Among the Sleep – Játékteszt

Among the Sleep – Játékteszt
9 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Egy gyerek máshogy dolgozza fel a családban történt tragédiákat. Egy fantáziavilágot képzel hozzá, hogy könnyebben meg tudja emészteni, de mi történik, ha az a világ sem segít, sőt inkább életre kell?

A Krillbite egy nem mindennapi feladatra vállalkozott, a cikkünk témájául szolgáló játékban ugyanis a horrorjátékokat egy másik oldalról, egy teljesen új nézőpontból mutatják meg: egy 2 éves kisfiú bőrébe bújva élhetünk át egy hihetetlen kalandot. A készítők fantasztikus munkát végeztek, a hangulat magával ragadó, a főszereplőért mindvégig izgulni fogunk, és a befejezéstől pedig a döbbenet ül majd ki az arcunkra.

A történet szerint 2 éves szülinapunkat ünnepeljük éppen, amikor egy hívatlan vendégtől kapunk egy ajándékot, Teddyt. A későbbiekben ő lesz a segítőnk és egyben a narrátor is. Éjszaka viszont furcsa dolgok történnek, és Teddyt elviszi valami tőlünk, minket meg kilök a kiságyból. Miután a macinkat előkerítettünk, anyánkhoz akarunk eljutni, de kiderül, hogy nyoma veszett, és innentől kezdetét veszi az igazi kaland, aminek során 4 emléket kell megszereznünk, hogy újra találkozhassunk vele. Az emlékek mind más-más pályán vannak, amik különböző elemekre épülnek: találkozunk játszótérrel, amihez szép emlékek fűznek minket, vagy egy mesére épülő birodalommal, ez pedig arra fog emlékeztetni minket, amikor alvás előtt felolvastak nekünk. Az utolsó helyszín újból a házunk lesz, ahol szembesülünk majd egy szörnyű ténnyel, de ezt nem szeretném elárulni (és ezzel spoilerezni), mindenki fedezze csak fel saját magának, és élje át. Viszont egyvalami közös lesz a kalandok során, egy ránk leselkedő démon, akiről persze minden kiderül a történet végére.

Mivel a játék eseményeit egy kétéves gyerek nézőpontjából éljük meg, így teljesen más élményt nyújt, mint amit megszokhattunk a horrorjátékok terén. Látni fogjuk majd, hogy az általa felépített fantáziavilággal hogyan próbálja elnyomni a rossz emlékeket. A fejlesztők ezen a téren is nagyon kitettek magukért, hiszen nem akartak egy AAA-kategóriás játékot készíteni, de ennek ellenére sok ilyennel felvehetné a versenyt. Az egyetlen igazi hibája, hogy rövid, mivel kényelmes tempóban 2 órát vesz igénybe a végigjátszása, de az biztos, hogy az itt szerzett élményeket egyhamar nem fogjuk elfelejteni. 

Hangok terén egy panaszunk sem lehet, a lépések hangja, a nyikorgó padló, a szél suhogása és minden más is a helyén van, ráadásul nagyban hozzájárul a félelmetes hangulathoz. Még ha nem is találkozunk a démonnal, a jelenlétét folyamatosan érzékelni fogjuk, és garantált a nyomott hangulat is. Teddy feladata a játékos viszonylagos megnyugtatása, és ezt a feladatot a szinkronszínész tökéletesen ellátja. 

Az irányítás egyszerű és könnyen megtanulható, míg a látvány tekintetében a Unity Engine felel a szép színekért, a hatásos effektekért és a kidolgozott karaktermodellekért. Nem kell ugyan tőle csodát várni, de egy igazán szép indie-címről van szó, és az optimalizálásnak köszönhetően akár egy gyengébb gépen is szép eredménnyel fog futni a játék.

Az Among the Sleep egy fantasztikus alkotás, ahol minden a helyén van, és az apró elemekből egy nagy egész áll össze. A történet végig lebilincselő, amit a lezárása koronáz meg. A hangok kellően borzolják az ember idegeit, a kisfiú nagyon szerethető, főleg Teddyvel kiegészülve. Mindenkinek szívből ajánlom az alkotást, mert kivételes darabról van szó.

Értékelés: 8,5/10

Steam: http://store.steampowered.com/app/250620/

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=CAnmdbm68eg

Translate »