Oldal kiválasztása

Far Cry 3: Blood Dragon – Játékteszt

Far Cry 3: Blood Dragon – Játékteszt
10 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Neonfényárban úszó, ’80-as évekbeli nosztalgikus kikacsintás, némi modern utóízzel. Ezt kínálja a Far Cry 3 akár önállóan is játszható kiegészítője, a Blood Dragon, amit kicsit megkésve, de mi is leteszteltünk.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy én még megélhettem, milyen is volt a VHS-korszak, milyen volt a videótékából kölcsönzött filmeket nagyüzemben másolni, miközben a filmek többsége rendre hangalámondással került "forgalomba". A Far Cry 3: Blood Dragon kimondva kimondatlanul, pont ezt az időszakot igyekszik feleleveníteni, színesítve az akkor jellemző akciófilmek hamisíthatatlan hangulatával, a gagyin megkomponált akciójelenetektől kezdve a még cikibb egysorosokon át, nem beszélve a felejthetetlen látványvilágról. A UbiSoft azonban a nosztalgiát megpróbálta modern elemekkel frissíteni, s ettől az egész túlságosan mű lett, így a koridézés ugyan jól sikerült, de az első előzetesek és képek után messze több rejlett a Far Cry 3: Blood Dragon koncepciójában.

A játék története szerin 2007-et írunk, túl vagyunk egy világméretű nukleáris háborún. Az Egyesült Államokat leradírozták a térképről, a fenyegetés azonban nem szűnt meg létezni. Sloan ezredes egy lakatlan szigeten rendezi be új bázisát, ahonnan újabb csapás indítására készül. A Föld egyetlen reménye a Amerikai Hadsereg Mark IV implantátumokkal felvértezett szuperkatonája, Rex Power Colt őrmester, aki a szigetre megérkezvén válogatott módszerekkel igyekszik kiiktatni a kiberkatonákat, néha akár a természetet is segítségül hívva.

A Far Cry 3: Blood Dragon játékmenete le se tagadhatná, hogy a tavalyi esztendő egyik legsikeresebb címének alapjain nyugszik. A Blood Dragonban mindazt megtaláljuk, amit a Far Cry 3-ban, talán annyi különbséggel, hogy itt minden neonfényárban úszik. Vagyis kapunk egy szabadon bejárható nyílt világot, egy történetmesélős fő cselekményszállal, amit nem kevés, és igen változatos mellékküldetések (köztük számtalan tiszteleg a '80-as évek klasszikusai előtt) színesítenek, miközben egyéb szabadidős tevékenységeknek is hódolhatunk. Eközben folyamatosan fejleszthetjük képességeinket, vagy éppen kitépett szíveket elhajítva kelthetünk káoszt egy-egy bázis kellős közepén. A szigeten található sárkányok ugyanis teljesen begerjednek a szívek illatára, s igazi mészárlást végeznek ilyenkor.

Mégis, a '80-as évek esszenciáját csak érintőlegesen sikerült megragadnia a készítőknek, a játék ugyanis számos olyan modern elemet is tartalmaz, amelyek miatt a koridézés csak felületesen érhető tetten. A lépés érthető, a jelen játékos generáció számára ismeretlen a hangalámondásos, ZS-kategóriás akciófilmek világa. Mégis, az újszerű elemek miatt a játékmenet hamar monotonná válik, részben azért, mert a helyszínek rendre újrahasznosítottak, a poénok pedig hamar önismétlővé válnak. Ezen a problémán az se segít, hogy kissé kiegyensúlyozatlanok a harcok, köszönhetően annak, hogy bivalyerős csúzlikra tehetünk szert, s Rex képességei is hamar a csúcsra pörgethetőek.

Maga a játék sztorija alig 5 órás kihívást ígér, a mellékküldetések és a sziget felfedezése azonban megduplázhatja a kalandot. Ez egy letölthető, 1200 MS pontba kerülő digitális játék esetében teljesen reális, s bár akadnak üresjáratok, összességében jó móka elmerülni a neon uralta világban. Ha másért nem is, a Power Glove játékhoz készített hanganyagáért mindenképpen, az ugyanis rengeteget dob a hangulaton. Mégis, ha rajongója vagy a sorozatnak, vagy csak szeretnél visszarepülni az időben, s kicsit nosztalgiázni, akkor ne hagyd ki a Far Cry 3: Blood Dragont.

Értékelés: 7,5/10

Translate »