Oldal kiválasztása

Xbox One – Bemutató

Xbox One – Bemutató
9 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Lezajlott az új Xbox bemutatása, ami a korábbi találgatások után végül az Xbox One nevet kapta. Rövid bemutatónkból kiderül, pontosan mit is kínál majd a Microsoft új, év végén boltokba kerülő konzolja.

A Microsoft nem követte a Sony februári bejelentésének mintáját, így gyakorlatilag már a rendezvény elején lerántották a leplet az új Xbox-ról, az Xbox One-ról. A show későbbi szakaszában pedig az is egyértelművé vált, hogy a redmondiak az Xbox 360-al elindított úton kívánnak továbbhaladni, vagyis egy olyan konzolt álmodtak meg, ami egy olyan szórakoztató központ, ami egyben és egyszerűen kínál minden tartalmat, legyen szó tévéről, moziról vagy játékról. Ez a filozófia nem csak a gép megalkotásában, de az Xbox Live új funkcióiban, valamint a Kinect új képességeiben is tükröződik. Lássuk, miről is van szó!

Az Xbox One nem vall szégyent a PlayStation 4-gyel szemben, az új konzolban ugyanis 8 GB memóra, 500 GB-os merevlemez, Blu-Ray lejátszó, USB 3.0 és 802.11n Wi-Fi kapott helyett. Szükség is van az erőforrásra, a konzol ugyanis egyszerre három különböző operációs rendszert (Windows 8 alapokon nyugszanak) hajt meg, amelyek külön-külön látják el feladatukat, vagyis mindegyik az Xbox One egyes funkcióiért lesz a felelős. A Kinect is megújul, a hang -és mozgásérzékelős kütyü most már alaptartozéka lesz a konzolnak, ráadásul sokkal érzékenyebb és precízebb lesz, miközben egyszerre hat embert is felismer. A benne található kamera 1080p felbontású lesz. Működés közben kiválóan bizonyította a Kinect, mennyire gyorsan és hatékonyan kezeli a gesztusokat és a hangutasításokat. Ebben persze szerepe van az Xbox One erős hardverének is, ami lehetővé teszi, hogy pillanatok alatt, késleltetés nélkül váltsunk játék, film, tévé vagy éppen zene között, de a Snap funkció jóvoltából már arra is lehetőségünk lesz, hogy párhuzamosan futtasunk egyszerre több alkalmazást (nézünk egy filmet, miközben Skype-olunk).

Az Xbox Live pontosan ezen koncepció mentén újul majd meg, teljesen testreszabhatjuk majd a felületét, így amikor bekapcsoljuk a konzolt, saját nyitóképernyőnk fogadhat, pont azokkal a tartalmakkal, amiket mi választottunk ki. A PlayStation 4-hez hasonlóan most is bármit, bárkivel megoszthatunk (például videókat rögzíthetünk), így az Xbox Live kiszolgálásáért világszerte több mint 300 000 szerver lesz a felelős. Rengeteg alkalmazás is helyet kap majd az online szolgáltatásban, így például az ESPN-en meccsnézés közben statisztikákat és egyéb, sportőrülteknek szóló exkluzív tartalmakat jeleníthetünk meg. Ezekkel az alkalmazásokkal az a legnagyobb probléma, hogy Magyarországon jelentős részüket nem tudjuk majd kipróbálni.

Maga a konzol egyébként internetkapcsolat nélkül is működni fog, vagyis a korábbi pletykák nem bizonyultak igaznak. Mindez azt jelenti, hogy szabadon játszhatunk, filmezhetünk. Ellenben a gép működéséhez szüksége lesz a Kinectre. Pontosan nem tudni, miféle megkötésről van szó (vagyis kontrollel segítségével is lehet majd navigálni a Dashboardon), de az első hírek szerint Kinect nélkül nem tudjuk majd bekapcsolni a gépet. Szomorú hír, de az is kiderült, hogy az eltérő architektúra-felépítés miatt az Xbox One nem támogatja majd visszafelé az Xbox 360 játékokat, viszont gamertagünket és gamerscore-unkat azonban továbbvihetjük majd. Az is biztos, hogy ahhoz, hogy játszani tudjunk, telepíteni kell majd minden játékot.

Ami a használt játékokat illeti, ezen a fronton is szigorít a Microsoft, mert ugyan játszhatóak lesznek a másodkézből beszerzett címek, azok futtatásához extra pénzt kell majd fizetnünk. Ennek részleteit egyelőre nem részletezték.

A játékok frontján nem sok mindent mutatott be a Microsoft, de az már biztos, hogy a Remedy Entertainment új, Xbox One-exkluzív címen dolgozik, Quantum Break címen. Az is megerősítést nyert, hogy kapunk új Forza Motorsport 5-öt, illetve hogy folytatódik az Activision és a Microsoft partneri kapcsolata, így a Call of Duty: Ghosts DLC-éi rendre egy hónapos exkluzivitással jelennek majd meg. Bemutatkozott az EA next-gen technológiája, az Ignite Engine, illetve az is kiderült, hogy a FIFA 14 Ultimate Team játékmódja Xbox One exkluzív lesz. A Microsoft összesen 15 exkluzív Xbox One játékkal készül, ebből nyolc lesz teljesen új játék.

A Microsoft ígéri, az idei E3-on rengeteg játékot mutatnak be, s természetesen az Xbox One-ról is további érdekességeket árulnak majd el. Az új konzol még az év vége előtt boltokba fog kerülni.

Translate »