Oldal kiválasztása

FIFA 13 – Játékteszt

FIFA 13 – Játékteszt
8 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Az iskolakezdés mellett csak egyetlen esemény tekinthető biztosnak minden évben. Ez nem más, mint egy új FIFA-epizód megjelenése!

1993-as indulása óta szó szerint óriási utat tett meg a FIFA-sorozat, amely többször is volt már a csúcson, de az EA Sports a mélypontokat is megismerte a közel húsz esztendő során. A sorozat életében megfigyelhető volt, hogy általában a generációváltásokat követően érkeztek a rosszabb epizódok, míg az újabb konzolcsaládok megjelenéséhez közeledve élhettük meg a csúcspontokat. Ha ezt a gondolatmenetet átvetítjük a jelenbe, akkor a FIFA 13 a küszöbön álló újgenerációs játékgépek miatt az utóbbi évek egyik legjobb focis videojátéka lett. Az elmélet és a megfigyelések legalábbis erre engednek következtetni, de vajon a gyakorlat is alátámasztja mindezt? Játéktesztünkből kiderül!

 

Mivel a FIFA-sorozat évek óta a finomításról és a tökéletesítésről szól, és korántsem a teljes megújulásról, ezért értelemszerűen idén sem kell óriási változásokat várnunk tőle semmilyen téren sem, de a fejlesztők becsületére váljék, hogy az utóbbi évadokhoz képest toronymagasan a legtöbb újítást alkalmazták a 2013-as évad keretein belül. Mivel milliónyi apró, gyakran megfoghatatlan és megnevezhetetlen, így inkább csak érzékelhető újdonságról van szó, ezért nyilván mindenre nem tudunk külön kitérni az alábbiakban, de igyekszünk kiemelni a lényegesebb momentumokat. Az első legfontosabb mindközül, hogy végre tökéletesítésre került az EA Sports Football Club lehetőség, amelynek keretein belül számtalan új opció vár majd ránk. A rendszer tulajdonképpen összefogja és keretbe foglalja az egész játékot, méghozzá többnyire az online opciók, a katalógus és a fejlődési szisztéma alkalmazása miatt. A FIFA 13-ban ugyanis minden egyes cselekedetünkért cserébe tapasztalati pontot fogunk kapni, amivel szintet léphetünk, így nem csak egyre nagyobb és jobb lehetőségek nyílnak meg előttünk, hanem bátrabban válogathatunk újabb mezek, gólörömök és egyéb lehetőségek közül is, amelyek a rendszer katalógusában kaptak helyet. Az EA Sports Football Club és az ide kapcsolódó online lehetőségek – dinamikus frissítés a nagyvilág eseményei alapján, teljes közösségi élmény – miatt egy olyan keretet képes biztosítani a FIFA 13 számára, amely végre valódi célt ad a játékosoknak, illetve a folyamatos előrehaladás és fejlődés érzetét. Ennek köszönhetően a rajongók valóban elhiszik magukról, hogy habár a valóságban talán a labdát se találnák el, itt valóban a legjobbakat irányítják és a legjobb teljesítményre képesek.

 

A játékmódok között egyébiránt többnyire a jól ismert, de azért minimális változtatásokkal ellátott lehetőségeket találjuk. A legtöbben nyilván a karrier módot emelnék ki központi játékmódként, ahol lehetőségünk lesz játékosként vagy menedzserként – a kettő együtt már nem megy –, netán edzőként végigkísérni saját életutunkat a kezdetektől egészen a csúcsig. Előbbi lehetőség a jól ismert, klasszikus formában köszön majd vissza képernyőinken – tehát csak játékosunk fejlesztése és előrelépése a cél –, ha viszont menedzsernek vagy edzőnek állunk, akkor egy igencsak összetett, már-már valóban a menedzserjátékok szintjét verdeső lehetőség vár ránk. Ennek köszönhetően ugyanis egy komplett csapat – vagy csapatok – felett vehetjük át az irányítást, így mi intézzük a fontos papírmunkát, a csapatösszeállítást, a cseréket, a meccseket, érdekesség pedig, hogy immáron nem csak kisebb klubokat, hanem akár nemzeti válogatottakat is irányíthatunk, ami lényegesen nagyobb, de mindenekelőtt érdekesebb kihívást jelent majd. Nem hiányozhat természetesen az Ultimate Team lehetőség sem a FIFA 13-ból, ami ismét elképesztő mennyiségű tartalommal bír, elsősorban azoknak a játékosoknak szánva, akik nem akarnak túlzottan belemerülni a futball hátterébe, csak kiválasztani egy csapatot és játszogatni egyet. (Erre szolgál egyébiránt a Match Day lehetőség is.) Az opció betöltésével újfent összeállíthatjuk saját klubunkat, így akár a géppel, akár más játékosokkal is összemérhetjük tudásunkat. Különféle csomagok segítségével lehetőségünk lesz újabb játékosok vásárlására, de a licitálás lehetősége is kellemes szórakozásnak tekinthető, főleg azért, mert immáron nem csak nekünk tehetnek ajánlatot, hanem mi is ajánlhatunk bizonyos összegeket a játékosokért cserébe.

 

A játékmódok között megjelent továbbá a Skill Games lehetősége, amely nem csak újdonságnak tekinthető, hanem egyben alternatívának is, hiszen a töltőképernyők alatt – vagy inkább helyett – is efféle kihívásokkal üthetjük el az időt. Az opció ugyanis – nevéhez hűen – teljes egészében képességeinket kívánja próbára tenni, így gyakorolhatjuk például a kapura rúgást, a labdavezetést, valamint egyéb, teljes egészében a futballhoz kapcsolódó lehetőségeket. Természetesen nem csak a lehetőségek, hanem a háttérben meghúzódó technológiák esetében is komoly változásokkal találkozhatunk a FIFA 13 esetében. Amint az elmúlt évadok során, úgy ezúttal is újabb szintet lépett a mesterséges intelligencia, ami főleg a támadások esetében mutatkozik meg leginkább. A gép által irányított játékosok érezhetően jobban helyezkednek, jobban kihasználják az ellenfelek hiányosságait, így például a védelmükön támadt réseket. Az új rendszer alapjaiban volt hatással a labdakezelésre is, így nem csak a támadásban, hanem a védekezésben is sokkal több lehetőségünk lesz arra, hogy különleges és komplett taktikákkal vagy cselekkel túljárjunk az ellenfél eszén. Játékosaink a FIFA 13-ban nem csak képesek a gyorsabb irányváltásra, hanem a labda birtoklásáért is változatosabb és nagyobb harcokat folytatnak majd, ami sokkal változatosabbá teszi a végeredményt, ezáltal el is felejthetjük azt, hogy egy bevett taktika mentén nyerjük meg az összes meccset. A mesterséges intelligencia ugyanis folyamatosan figyelni fog minket, és néhányszor egymás után talán lehetőségünk lesz alkalmazni egy-egy stratégiát, de sokadszorra már biztosan nem, az ellenfél védelme ugyanis illeszkedni fog támadásainkhoz. Természetesen a gyakorlatban még mindig akadnak problémák a rendszerrel, gyakran nem úgy működik minden, ahogyan a papírforma szerint kellene neki, így a rossz átadások és a pontatlan passzok is jellemzőek lesznek, de gyakran tapasztaltam a mesterséges értelem zavarát is, ami feltehetően annak köszönhető, hogy olyan sok számítást kénytelen elvégezni egy meccs alatt már egyetlen játékos esetében is, hogy az a végeredményt tekintve fennakadásokat okozhat.

 

Nyilván napestig sorolhatnánk, hogy mennyi érdekes újdonsággal vagy apróbb negatívummal találkoztunk a pályák során – kiemelendő még például a taktikai szabadrúgásrendszer is, amit szintén a valódi focimeccsek ihlettek –, azonban a keményvonalas játékosok már a fentiek alapján is rájöttek arra, hogy a FIFA 13 idén is hasznos újdonságokkal kívánja elkápráztatni a játékosokat. Mindezt annak ellenére is kijelenthetjük, hogy a külső szemlélők a sorozat esetében talán azt látják, hogy évről-évre ugyanazt a játékot küldi a boltok polcaira az EA Sports, de aki alaposabban ismeri a sorozatot, az nagyon jól tudja, hogy ez ebben a formában korántsem igaz. Pláne, hogy még nem is értünk a fontos újdonságok végére, hiszen amellett, hogy a készítők egy leheletnyit finomítottak a játék grafikus motorján, sokkal nagyobb gondot fordítottak az első részben bevezetett fizikai motor továbbgondolására, ami alapjaiban nagy hatást gyakorol a végleges változatra. A Player Impact Engine második generációja ugyanis sokkal életszerűbben alkalmazza a fizikai tulajdonságokat, amit azonnal tetten érhetünk már az első betöltést követően is, hiszen az ellenfél játékosai szó szerint lökdösődnek és testi erejüket felhasználva próbálják majd megszerezni tőlünk a labdát, ami szintén a fizikai tényezőknek köszönhetően lényegesen reálisabban mozog a játékosok között. Sajnos még mindig nem született tökéletes eredmény ezen a téren, így a sokadik óra után belefuthatunk majd érdekes helyzetekbe a fizikai tényezők miatt – főleg az ütközésekből származhatnak vicces szituációk –, de összességében ezen a téren is érezhető a fejlődés.

 

Ez pedig a teljes FIFA 13-ra érvényes megállapítás, hiszen már a menübe belépve, a teljes összképet szemlézve kijelenthető, hogy – bár egy külsősnek talán másként tűnik –, az EA Sports ismét bevezetett néhány hasznos újdonságot, valamint alkalmazott pár jól működő finomhangolást. A FIFA 13-nak természetesen még így is vannak hiányosságai és hibái, de aki rajong a focis játékokért, az keresve sem találhatna jobbat magának. A rengeteg lehetőség, a több hónapra elegendő izgalmakat nyújtó játékmenet, valamint a szó szerint elképesztő mennyiségű licencelt csapat miatt még mindig a sorozat tekinthető a stílus koronázatlan királyának.

 

Értékelés: 9/10

Translate »