Oldal kiválasztása

Merida, a bátor – Filmkritika

Merida, a bátor – Filmkritika
9 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Egyetlen nyári moziszezon se múlhat el Pixar mozifilm nélkül, a három évvel ezelőtti Wall-E óta azonban a stúdió filmjei veszítettek varázsukból. Vajon a Merida, a bátor visszarepíti régi pályára az animációs filmek úttörőit?

Ha animációs filmek készítéséről van szó, akkor senki se vitatja, hogy a műfajt megreformáló Pixar jelenti a csúcsok csúcsát. A Disney-családhoz tartozó stúdió azonban az elmúlt három évben olyan ösvényre lépett, amelyet járva hiába készítenek még mindig remekbe szabott egész estés meséket, legutóbbi filmjeikből hiányzik a lélek, a mondanivaló, s tulajdonképpen sztenderd Disney-hangulatú mozikat adnak ki a kezeikből. Az elvárások azonban ennél sokkal magasabbak, így a Merida, a bátor kiváló lehetőség arra, hogy a Pixar rácáfoljon a rajongókra, s bebizonyítsák, a Disney keze nyoma csak időlegesen befolyásolta alkotásaik hangulatát, s még mindig képesek egyedi, magával ragadó animációs filmeket összehozni.

 

Ősidők óta hősi csaták történetei és misztikus legendák járják be a titokzatos és zordon Skót-felföldet, amely történetek generációról generációra szállnak. A Merida, a bátorban (Kelly Macdonald hangja) a csinos címszereplő szembeszáll a tradícióval, a végzettel és a fenevadak legádázabbikával, és mindeközben egy eddig ismeretlen mese tárul elénk.

 

A heves természetű Merida ügyes íjász, és nem mellesleg Fergus király (Billy Connolly hangja) és Elinor királynő (Emma Thompson) leánya. Úgy dönt, kezébe veszi sorsát, dacolva az ősi szokással, amely szent és sérthetetlen a harsány földesurak, a hatalmas Lord MacGuffin (Kevin McKidd hangja), a goromba Lord Macintosh (Craig Ferguson hangja) és a civakodós Lord Dingwall (Robbie Coltrane hangja) számára. Merida tettei véletlenül káoszt és fennforgást robbantanak ki a királyságban, és amikor a szeszélyes öreg Boszorkányhoz (Julie Walters hangja) fordul segítségéért, balsorsú kívánsága borul reá. Az ezután leselkedő veszély Meridát arra ösztönzi, hogy mihamarabb megismerje az igazi bátorság mivoltát, hogy feloldja a szörnyű átkot, mielőtt túl késő lenne…

 

A Merida, a bátor egy totális kliséhalmaz, amiben a végzete ellen viaskodó és lázadó címszereplő a hozzá hasonló hősök útját járja be, s ebbe az unalomig járatott témába a Pixar nem tudott egyediséget csempészni. A főhősnő kalandja valóban veszélyekkel teli, látványos és akciódús kalamajkákba keveredik jellemfejlődése útja során, amit olykor a Pixart jól jellemző humor igyekszik oldani. De hiába elbűvölő és szerethető Merida és a többi karakter, hiába érint meg újra és újra minket a már jól ismert, sallangokkal teli történet, az egészből hiányzik a titkos Pixar-adalék, így ha a film elején nem látjuk, hogy kik készítették a Merida, a bátort, maximum a pazar látvány láttán gondolkoznánk el a készítők kilétén.

 

A film láttán mégis kijelenthető, bárcsak minden animációs film ilyen minőséget képviselne. Pixar-rajongók biztosan csalódni fognak, viszont azok, akik csak szeretnének randira vinni valakit, vagy a családdal szeretnének együtt mozizni, azok remekül fognak szórakozni a Merida, a bátoron.

 

Értékelés: 7,5/10

Hozzászólások

Translate »