Oldal kiválasztása

Sziget 2012 – Shifty ajánlója

Sziget 2012 – Shifty ajánlója
9 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Idén jubileumhoz érkezik a Sziget fesztivál, hiszen huszadik alkalommal nyílik lehetőségünk, hogy elvigyük magunkkal Édesanyánkat is, és bulizzunk egy fergetegeset augusztus második hetében. Íme, az én ajánlóm!

Természetesen a lista teljesen szubjektív, abszolút saját zenei ízlést tükröz, így érdemes előbb megtekinteni a társított videókat, hátha az kedvet hoz a jövendőbeli bulihoz.

Nagyszínpad

Placebo:

Ugyan Chilly ajánlójában már szerepelt az 1994-ben alapított brit, alternatív rockot játszó trió, a hazánkban sűrűn fellépő együttes munkássága azonban bőven megérdemli, hogy ismét szót ejtsünk róluk. A világhírnév felé 1996-ban David Bowie indította el őket, európai koncertturnéján ugyanis előzenekarként bizonyíthatták tehetségüket, és végül a siker nem is maradt el, a merész témákat boncolgató dalaikból összeállított első lemezük hamar aranylemez lett. A későbbiekben aztán jöttek a melankólikus szerelmes dalok és a komolyabb hangvételű nóták, hogy aztán karrierjük csúcsán könnyed kísérletezgetéssel elmozduljanak egy kissé elektronikus irányba. Jelenleg is dolgoznak új lemezükön, amiből remélhetőleg a Sziget nagyszínpadán augusztus nyolcadikán egy-két dalt eljátszanak majd.

Maximo Park:

Itthon kevésbé ismert csapat az indie rockot játszó Maximo Park, pedig hazájukban már több mint egy évtizede aktívan zenélnek, ezt pedig három eddig megjelent lemezük is bizonyítja, így minden bizonnyal magabiztosan ugráltatlják majd meg a kíváncsi hallgatóságot a majdnem másfél órás koncertjük alatt.

The xx:

Augusztus tizedikén is érdemes ellátogatni a nagyszínpadhoz, ugyanis a 2008-ban alapított brit indie pop zenét játszó The xx igyekszik majd fergeteges hangulatot varázsolni. Az alig négy éve zenélő banda hihetetlen tempóban robbant be a köztudatba, köszönhetően fülbemászó zenéinek, amelyek közül remélhetőleg több is felcsendül majd a Sziget fesztiválon. A trió jelenleg gőzerővel dolgozik második albumán, ami pont a Sziget után, szeptember közepén jelenik meg, Coexist címen.

The Killers:

A Placebo mellett talán a másik olyan együttes, akiket bizonyára nem nagyon kell senkinek se bemutatni. A Grammy-díjra is jelölt banda még 2002-ben alakult, s gyakorlatilag azóta ontják magukból a slágereket, így nem meglepő, hogy a Sziget szervezői a nagyszínpad záró együtteseként számítanak rájuk.

A38 színpad

Netsky & MC Darrison:

A belga fiú nem rég került a köztudatba, hiszen csak 2009-ben bukkant fel először a manapság egyre népszerűbb drum and bass horizontján. A műfajon belül liquid funkot (több instrumentális és vokális elem használata) játszó ifjú titán nem először lép fel Magyarországon, de ez lehet az első alkalom, hogy komolyabb közönség előtt villantsa meg tehetségét.

Tiga:

A kanadai DJ/producer a '90-es években még rave bulik szervezésével foglalkozott, majd 2001-ben átnyergelt a pult túloldalára, ahol azóta is rendíthetetlenül repíti rajongóit a fellegekbe. A még mindig csak 38 éves Tiga minden bizonnyal több klasszikus lemezét is pörgetni fogja, de a manapság egyre jobban háttérbe szoruló acid, tech vagy éppen electro house dallamok kedvelőinek mindenképpen érdemes lesz ellátogatni augusztus tizedikei fellépésére.

SebastiAn:

A francia SebastiAn ugyan külföldön egy ideje már ismert a munkásságáról, itthon csak mostanában kezd ismerősen csengeni a neve, és főleg csak azoknak, akik otthonosan mozognak az electro house világában. Pedig a 2005 óta aktív úriember jelenleg olyan ismert előadóknak remixel, mint a Daft Punk, a Beastie Boys, a Bloc Party vagy a Nero, munkásságát pedig nem a keményebb dallamok, hanem sokkal inkább a hallgatható, jól táncolható ritmusok jellemzik.

Beardyman:

Amíg a legtöbben Dub FX munkássága kapják fel a fejüket, addig sokan nem is hallottak a szintén brit Darren Foremanről, aki főleg beatbox tudásának köszönhetően került a reflektorfénybe. Az önálló esteket adó Beardyman stílusát nehéz belőni, inkább élőben meg kell hallgatni.

Yonderboi:

Bár egyre inkább a külföldi előadók hódítanak a Szigeten, szerencsére a nemzetközi porondon is széles körben ismert Yonderboi a VOLT és a Balaton Sound után a Hajógyári-szigeten is megtekinthető és hallgatható lesz, és minden bizonnyal hasonlóan színvonalas előadással rukkol majd elő, mint Sopronban vagy Zamárdiban.

Party Aréna

Saint Etienne:

Több mint húsz éve aktív tagja a zenei világnak a Londonban alapított háromtagú Saint Etienne. A trió igazán széles stílusskálán ténykedik (house, alternative dance, szintipop, indie pop, alternatív rock), így ha szereted a kellemes, fülbemászó ritmusokat, akkor a késő esti fő koncertek valamelyike előtt kiváló ráhangolódás lehet a csapat szerda kora esti fellépése.

Magyar Nagyszínpad

A Petőfi rádió teljes palettája tiszteletét teszi, így ha nem unod még, hogy a ZP-ben is állandóan ugyanazok szólnak, akkor érdemes lesz itt sátrat verned, mert Péterfy Boritól kezdve az Irie Maffián át tényleg minden jól ismert undergroundnak mondott, de mostanra erősen kommerszé transzformálódott hazai előadó képviselteti magát itt.

 

Translate »