Oldal kiválasztása

Marvel Pinball: Avengers Chronicles – Játékteszt

Marvel Pinball: Avengers Chronicles – Játékteszt
11 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A Zen Studios egy újabb bővítőcsomagot adott ki 4 Marveles flipperasztallal, amelyek középpontjában a címben is szereplő Avengers (Bosszúállók) története áll. Gyönyörű grafika, merész újítások és minden eddiginél több történetmesélés jellemzik az újabb termést.

Azt hiszem, nyugodtan állíthatom, hogy ezúttal a magyar illetőségű Zen Studios fejlesztői felülmúlták magukat. Amit a legújabb flipperasztal-csomagban összeraktak, azzal nem csupán sikerült megint néhány újdonságot becsempészniük a műfajba, de mindezek mellett sikerült olyan élvezetes és szórakoztató asztalokat készíteniük, amikkel szívesen játszik órákat az ember. De nézzük egyenként, milyen asztalokat kapunk ezúttal.

 
The Avengers
Mint az a bővítőcsomag címéből is kiderült, továbbra is a Marvel képregények világában kalandozunk, és ezúttal is ismertebb és kevésbé ismertebb szuperhősökkel és szupergonoszokkal fogunk játszani. Az első asztal az Avengers névre hallgat, és mint a legtöbb ilyen csomag esetében, itt is a címben szereplő asztalra helyezték a legnagyobb hangsúlyt a fejlesztők, ami meg is látszik rajta. A számos pozitívuma közé tartozik, hogy nem csupán egy, hanem egyszerre hat szuperhőssel játszhatunk, akik mind rendelkeznek a saját flippergolyó-mintázatukkal, speciális tulajdonságaikkal, és ráadásul bizonyos pályaelemek is a választott hősnek megfelelően viselkednek (pl. golyó elrakása, küldetések). Ennek következtében sikerült elérniük a készítőknek azt, hogy végre született egy olyan asztal, ahol taktikázni is tudunk, és különböző játékstílusokat ötvözhetünk ugyanazon pályaelemek mellett.
 
Az új csomag esetében végre sikerült megtalálni az egyensúlyt a grafikai elemek terén, ugyanis ezúttal is gyönyörű effektekben lehet részünk, ám anélkül, hogy azok elvakítanának minket játék közben. Úgy tűnik, szép lassan sikerült belőni azt az arany középutat, ami szépen mutat, ám nem zavaró. Ha már a grafikánál tartunk, meg kell jegyezni, hogy itt is készítettek az asztalhoz egy intrót, illetve azt is, hogy a sok effekt közepette volt, hogy belassult a játék, és a flipperkarok csak késleltetve reagáltak, ami bizony, rövid úton a goló elvesztéséhez vezetett. Ez lehet, hogy a slim X360-okon már nem probléma, de mivel egy régebbi példányon végeztük a tesztet, azokon biztosan lehet majd ilyet tapasztalni, nem kis bosszúságunkra. Valahogy ezt a negatívumot azért benyeltük, mert a cserébe kapott minőség mindenért kárpótolt.
 
Minden kétséget kizáróan az Avengers az eddigi legélvezetesebb és legjobb asztal, és már csak ezért érdemes lenne beszerezni a csomagot. Ámde van még három másik asztal, úgyhogy ne rohanjunk ennyire előre.
 
The Infinity Gauntlet
A második a sorban a The Infinity Gauntlet, ami számomra egy nem túl ismert sztorival rendelkezett, és sajnos maga az asztal sem nyűgözött le. Míg az Avengers gyors és pergős akciót ígér, itt kicsit úgy éreztem, mintha a golyó valami fura közegben lebegne, csökkentett gravitáció mellett. Ennek eredménye egy sokkal lassabb és sokkal frusztrálóbb játékmenet. A középen található három rámpabejárat még a begyakorlásukat követően is baromi frusztráló, az egyik játékmódban a feje tetejére állított asztal (felülre kerülnek a karok, és így kell játszanunk) pedig annak ellenére idegesítő, hogy maga az újítás akár jól is elsülhetett volna. (Kívülről látványos ugyan, de játszani annyira már nem élvezetes így.) Bár ehhez az asztalhoz készült a leghosszabb szövegezés, ez az átlagosnál rosszabb játékélmény miatt engem annyira nem tudott meghatni, így összességében nálam ez az asztal végzett a rangsor végén.
 
World War Hulk
A következő viszont szintén egy gyöngyszem, főleg azoknak, akik szeretik a rámpákal telepakolt asztalokat. A World War Hulk ugyanis szinte semmi másból nem áll, mint rámpákból, így a játékmenet is ezekre koncentrál, aminek következtében egy-egy menet éppen megfelelően pörgős lesz. A küldetések teljesítése az egyes rámpák kiismerését követően nem nagy kihívás, és a minijátékként elérhető Arena nevű kis flipperasztal is sokkal könnyebben teljesíthető, mint más hasonló kisasztalok a korábbiakban, ám ennek ellenére nehéz megunni a zöld szörnyeteg rombolását, és valószínűleg a kezdő játékosok számára is kedvenc lesz letisztult és élvezetes játékmenete miatt.
 
Fear Itself
Az utolsó asztal az aránylag újnak számító, 2011-es képregény-sorozat, a Fear Itself adaptációja, amivel kapcsolatban kicsit ambivalensek az érzéseim. Első indításakor az első benyomásom az volt, hogy ilyen gáz hangeffekteket még nem halottam a Pinball FX-sorozatban, és maga az asztal elrendezése sem lopta be magát a szívembe, bár azt be kell vallanom, hogy a golyó kilövésének módja (egy bazi nagy kalapáccsal Skadi ráver egy jó nagyot) itt a leglátványosabb, és a pálya legalsó szegmensében meghúzódó félkörív is nagyon jó ötlet, ahogy a golyó kihúzásakor az ebbe való beletalálás mint skillshot elképzelése is. Aztán ahogy egyre többet játszottam az asztallal, úgy kedveltem meg egyre jobban, lépésről lépésre. Bár egyes játékmódjai (pl. amikor a rámpákat kell sorra vennünk a megjelölt célok eltalálása nélkül) nekem kicsit frusztrálóak, megfelelő mennyiségű kihívást tartogat a játékosoknak, és a játszhatóságával sincs semmi probléma.
 
Mint a fentiekből kiderülhetett, ezúttal 4 grafikai és történeti szempontból részletesen kidolgozott asztalt kaphatunk, ha megvásároljuk az újabb csomagot, amelyek közül számomra tulajdonképpen három volt igazán nyerő. Ráadásul az Avengers nevű asztal az eddigi teljes felhozatalból a legjobban sikerült alkotás, úgyhogy mindenképpen azt javasoljuk, hogy szerezzétek be a legújabb csomagot!
 
Értékelés: 9/10
Translate »