Oldal kiválasztása

FIFA Street – Játékteszt

FIFA Street – Játékteszt

Az EA Sports átszakította a hatalmas stadionok korlátait, s a FIFA Street személyében megmutatta, milyen is az, amikor a kispályán, látványos cselek kíséretében fűzzük át magunkat az ellenfél védősorán.

A FIFA rajongók számára nem lehet ismeretlen a FIFA Street cím, az EA Sports ugyanis nem először próbálkozik a grundfoci szerelmeseinek kedveskedni. A leginkább a sportág freestyle irányvonalát erőltető széria eddig megjelent három részének azonban idáig nem sok babér termett, így a kiadó úgy döntött, a manapság szokásos reboot-recepthez nyúl, s teljesen új alapokra helyezi a mellékágat. Volt is mire, hiszen a FIFA-sorozat újbóli tündöklésének köszönhetően lényegében minden adott volt, amire fel lehetett húzni egy kispályás focis játékot, az más kérdés, hogy ezzel nem teljesen élt a kanadai fejlesztőcsapat.

 

A FIFA Street gerincét a World Tour mód adja, ahol saját játékosunk megalkotása után saját kis csapatunk toborzása lesz a feladatunk. A játék a lehető legapróbb részletekre is ügyel, így a címertől kezdve a csapatnévig tényleg mindent mi szerkeszthetünk. Ha ezzel sikeresen végeztünk, akkor belevethetjük magunkat a teremfoci forgatagába. Kezdetben kisebb helyi bajnokságokban, majd országunk döntőjében kell bizonyítatnunk, mielőtt összecsaphatnánk a világ többi profijával is. Tartalmas szórakozást kínál a játékmód, a 2vs2 vagy 3vs3 elleni mérkőzések során ugyanis rendre eltérő stílusú mérkőzéseken kell részt vennünk, így nem minden esetben a gólszerzésen lesz a hangsúly. A kampánynak is tekinthető World Tourban pontokat gyűjtögethetünk, amiket aztán megszerzett játékostársaink, illetve saját magunk generálta focistánk főbb képességeire oszthatunk szét. Ennek megfelelően fejleszthetjük az alapvető képességeket, de így nyithatunk meg új cseleket, vagy látványos mozdulatsorokat is.

 

A World Tour mellett kapunk számos más opciót is, mint például a Panna-t, Last Man Standinget, vagy a Futsalt. Minden esetben némi érdekes színezet társaságában kell gólt szereznünk, s csak akkor kapjuk meg várt pontjainkat, ha ezt sikeresen abszolváljuk. A Freestyle módban például látványos cseleket kell egymásra fűzni, amiket aztán értékel a játék, a pontszámot pedig akkor kapjuk meg, ha sikerült gólt szereznünk a cselsorozat végén. Ezzel szemben a Last Man Standing egészen más irányt képvisel, itt ugyanis a gólszerzőnek ki kell állnia a csapatból, s az nyer, akinek hamarabb fogy el a csapata.

 

A mérkőzéseket közel ötven, elképesztően ötletes és változatos helyszínen vívjuk meg. A készítők igyekeztek minden esetben a helyi sajátosságokhoz igazodni, így ketrecbe zárt műfüves pályától kezdve egy több emeletes ház tetején kialakított arénán át átalakított kosárlabda pályáig, tényleg rengeteg eltérő pályán megfordulunk majd. Ezen az összképen kicsit ront az olykor már túlságosan is erős mesterséges intelligencia, így ahogy haladunk előre a játékban, úgy botlunk majd egyre sűrűbben legyőzhetetlennek tűnő ellenfelekbe. Szintén problémás, hogy a FIFA 12-ben megismert Impact Engine-t nem, vagy alig emelte át a FIFA Street, így az ütközéseknek nincs meg az a dinamikájuk, mint az elődben. A csapattagok sajnos sokszor össze-vissza helyezkednek, nem élnek együtt a játékkal, s fájónak bizonyult a becsúszás hiánya is, amiből következik, hogy gyakorlatilag egy rosszul ütemezett védekezés (csak oda lehet szúrni), biztosan kapott góllal zárul.

 

A FIFA Street a World Tour és a különböző módok mellett természetesen online porciót is kínál, igaz, ennek kivitelezése meglepően felemásra sikeredett. Kicsit összecsapott munka benyomását keltették a látottak, a mindössze két játékmód (Street Season, Team Play) ugyanis amellett, hogy nem nyújt izgalmakat, kivitelezésük minősége is komolyan kifogásolható, ami a FIFA 12-ben tapasztaltak után nem csak a fanatikusokban, de az egyszeri grundfocisban is rossz szájízt hagy. Mindezek ellenére a FIFA Street irányváltása biztató, a játékélmény a hiányosságai ellenére látványos és dinamikus, a helyszínek fantasztikusak, a játékmódok között akad több ötletes is, így ha sikerül csiszolni a problémákon, a FIFA 12 színvonala se lesz elérhetetlen.

 

A tesztpéldányt partnerünktől, a Konzolvilágtól kaptuk. Köszönjük!

 

Értékelés: 7/10

Translate »