Oldal kiválasztása

Veszélyes vágy – Filmkritika

Veszélyes vágy – Filmkritika
12 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

David Cronenberg legújabb filmje, a Veszélyes vágy ismét rámutat, milyen zseniális színész Michael Fassbender és Viggo Mortensen, s felveti a kérdést, hogyan lehetséges, hogy megint kosztümös filmben bukkan fel Keira Knightley?

A Veszélyes vágy melodrámaként indít, a 18. század végi, 19. század eleji Európában játszódó film azonban sokkal inkább Carl Gustav Jung és mentora, Sigmund Freud kapcsolatára koncentrál, miközben kettőjük viszonyának alakulásában fontos szerepet játszik majd a pszichoanalízis tudományában méltatlanul mellőzött, kétségkívül rendkívüli tehetséggel rendelkező Sabina Spielrein. Cronenberg azonban elveszik a részletekben, és mintha nem tudna mit kezdeni filmje cselekményével, így a végére nem marad más, mint az érzelmekkel való játszadozás, de a film befejezése inkább ürességet hagy maga után.

 

Carl Gustav Jung korának egyik feltörekvő, ambiciózus pszichiátere, aki a pszichoanalízis első úttörőjeként igyekszik bebizonyítani a "beszédkúra" létjogosultságát. Ebben óriási segítséget nyújt számára az orosz-zsidó családból származó Sabina Spielrein, aki mint páciens érkezik hozzá. A németül folyékonyan beszélő, művelt Sabina erőszakos és bomlasztóan viselkedik, a diagnózis: hisztéria. Junggal való beszélgetései során fény derül rá, hogy hatalmaskodó apja gyerekkorában megalázta és bántalmazta. A pszichoanalízis felfedi problémájának szexuális vonatkozásait is, ami Jung, és mentora, Sigmund Freud kapcsolatát.  Bár Jung eredményei hiába támasztják alá Freud teóriáját a szexualitás és az érzelmi zavarok összefüggéseiről, az ideológiáik közti különbözőségek egyre nőnek, Freud és Jung távolodni kezdenek egymástól, míg végül a pszichológia két kiemelkedő alakja teljesen megszakítja munkakapcsolatukat, és barátságukat.

 

Cronenberg filmjének legnagyobb problémája, hogy ideje korán elveszíti a fonalat, s az érdekesnek ígérkező pszichológiai vonalból alig-alig kapunk valamit. Ezeket a részeket többnyire Fassbender és Mortensen párbeszédei testesítik meg, s egyértelműen ezek azok a jelenetek, amik a Veszélyes vágy legjobb pillanatai. Ezt leszámítva azonban kapunk egy üres szerelmes történetetbe oltott életrajzi filmet, aminek csak pillanataiban vannak erőteljes, érdekes dialógusai, Keira Knightley pedig ismét szerepét túljátszva próbál meg felzárkózni két társa mellé.

 

Értékelés: 6/10

Aktuális fórumtémák

Eseménynaptár

Translate »