Oldal kiválasztása

Samsung Galaxy Note – Bemutató

Samsung Galaxy Note – Bemutató

A tavalyi esztendő véghajrájának egyik nagy sztárja, a Samsung legújabb innovatív próbálkozása, a Galaxy Note járt nálunk, amely hibrid koncepciót követve próbál meg új vásárlókat megfogni.

A Samsung Galaxy Note a régi PocketPC-s korszakot idézi az emberben, mégis egészen újszerű élményt kínál használója számára az okostelefon-tablet keresztezéséből született érdekes öszvér, amely első pillantásra hatalmas, 5,3 hüvelykes, kapacitív, Super AMOLED érintőkijelzőjével vonzza magára a kíváncsi tekinteteket. Az óriási méretek azonban nem rémisztőek (146,85 x 82,95 x 9,65 milliméter, amihez 178 grammos tömeg párosul), főleg ha az első pillanattól kezdve elfogadjuk, hogy a Note mindenre alkalmas, csak igazából telefonálásra nem.

 

A készüléken az Android 2.3.5-ös változata fut, amelyhez a Samsung TouchWiz 4.0 kezelőfelülete biztosítja a könnyű kezelhetőséget, ami a Note-tal történő ismerkedés első pár napjában számomra nem igazán nyújtott felhasználóbarát élményt. Az okostelefonmánia engem eddig messziről elkerült, így a három nagy (Android, iOS, WP7) operációs rendszer csatáját csak a partvonalról követtem figyelemmel. Ugyan a rendszer teljesen személyreszabható, a kapott élmény mégis erősen izzadságszagú, így ha nem vagy szakavatott, öregmotoros Androidos, nem biztos, hogy belépésként a Google rendszerével rendelkező telefonnal érdemes okostelefonos karrieredet elkezdeni. Ezt a (számomra) kellemetlenséget leszámítva azonban a Note egy nagyon szuperül összerakott, minőségi készülék. A hatalmas kijelzőjének köszönhetően remekül tudunk rajta böngészni, különböző tartalmakat olvasni, szöveges dokumentumokat szerkeszteni, de a HD videók és a játékok is élvezhetőbb formában tárulnak elénk. Emellett az előre telepített közösségi alkalmazások is rengeteget tesznek hozzá az élményhez, így mielőtt bármiféle különböző könyv- és újságolvasó alkalmazást kellett volna leszednem, a virtuális könyvpolcomról pillanatok alatt "leemelhettem" megvásárolt könyveimet, vagy az Edge aktuális számát. A Google-fiókkal történő szinkronizálás is pillanatok alatt végrehajtható, ami szintén egy olyan kényelmi funkció, amivel sokan élni fognak.

 

A Samsung egyik nagy újítása, hogy a készülék kijelzőjének méretét kihasználva kapunk a telefon mellé egy S-Pen nevű stylust is (a Note hátuljába süllyesztve van elrejtve), amivel nem csak kényelmesebbé és pontosabbá válik a navigálás, de az emiatt kifejlesztett S Memoban akár rajzolhatunk, "festhetünk", vagy a tollat és papírt leváltva, jegyzeteket készíthetünk. Az S-Pen pontosságát nem érheti panasz, bár azt sajnos meg kell említeni, hogy a tollal történő írás érzését nem adja vissza a digitális alternatíva, mindenesetre érdekes, és sokszor hasznos funkciónak bizonyult az újítás.

 

A telefon belseje igazi erőművet rejt, hiszen az 1 GB memória mellé kapunk egy izmos 1,4 GHz-es ARM Cortex A9 processzort, míg az alapjáraton biztosított 16 vagy 32 GB tárhelyet microSD-kártya segítségével bővíthetjük, akár további 32 GB-al. A komoly erőforrás azt is jelentette, hogy zökkenőmentesen futottak az alkalmazások, illetve azok egyidejű működése sem lassította a telefont. A Flash 10-et is támogató böngészőben szuperül lehetett böngészni a kedvelt tartalmak között, míg az olyan játékok, mint az előre telepített Angry Birds, vagy a GTA III ünnepi kiadása, esetleg a Dungeon Defenders is simán elszaladt a Note-on. Utóbbiak némileg komolyabban megizzasztották az erőforrásokat, így néha érezni lehetett némi melegedést, illetve egy-egy Liberty Cityben tett görbe kitérő után biztosak lehettünk benne, hogy nem fogja bírni az egész napos megpróbáltatást a telefon.

 

A cikk elején említettem, hogy mindenre alkalmas a Galaxy Note, csak telefonálásra nem. Sajnos több telefonbeszélgetés lebonyolítása után szomorúan kellett szembesülünk vele, hogy egyrészt hosszabb távon kényelmetlen tartani a készüléket, de ami ennél is nagyobb gond, hogy a hívó vagy hívott fél gyakorlatilag semmit sem értett abból, amit mondtam neki, függetlenül attól, mekkora háttérzaj volt  az adott helyiségben (teljesen üres, csendes szobában sem).

 

A Samsung elképzelése, miszerint a nagyobb méretű tableteket leváltva, azok által kínált élményt teljes mértékben mobilissá teszi, nem rossz elgondolás, de a Note mint első próbálkozás felemás érzéseket kelt az emberben. Egyértelműen látszik, hogy a Note azoknak az üzletembereknek szól, akik számára nélkülözhetetlen, hogy gyorsan és kényelmesen tudjanak jegyzetet készíteni, illetve a nagy kijelző miatt még kényelmesebben tudják intézni ügyeiket, s tehessék mindezt úgy, hogy telefonjuk mellett ne kelljen még egy táblagépet, vagy netbookot magukkal cipelni.

 

Chilly véleménye:

Véleményem szerint a Galaxy Note egy ötletes koncepció, és őszintén szólva engem nagyon lenyűgözött a stylus pontossága és funkcióinak széles köre. Elsőre ugyan megijedtem attól, hogy vajon hová lehet egy ekkora készüléket elpakolni, de úgy tűnik, kabátzsebbe simán belefér, és még csak nem is dög nehéz, így a hordozhatósággal nincs baj. A telefonálás és kézben tartás már egy másik kérdés, de erről Shifty ír bővebben, mivel ő használta többet telefonként a készüléket.

 

Ami engem sokkal jobban aggasztott, az az Android viselkedése. A teszteléskor elérhető legújabb verziót használtuk a telefonon, azonban igencsak meggyűlt vele a bajunk. Egyrészt a Facebookos modul állandóan azt kérte tőlünk egy bizonyos idő után az értesítési területen, hogy jelentkezzünk be újra a szolgáltatásba, másrészt pedig a grafikai téren nyújtott teljesítménye jócskán rácáfolt arra, hogy egy kétmagos telefon duruzsol alatta. Míg a Windows Phone és az iOS esetében a felhasználók hozzászokhattak, hogy minden menü- és képernyőváltás egy folyamatos grafikai megjelenítéssel párosul, a weboldalak görgetéséről nem is beszélve, addig az Android alatt mindez folyamatos szaggatással párosul. Bár az érintőképernyő rögtön reagál a legfinomabb érintésünkre is, ha például egy weboldalt szeretnénk lejjebb görgetni, maga a vizuális élmény igencsak szaggatott és késleltetett lesz.

 

Bár az Android már szépen idomult az olyan táblaszámítógépekhez, mint amilyen az ASUS Transformer-sorozata is, nagyon úgy tűnik, hogy telefonos operációs rendszerként egyelőre csúfos kudarcot vall. Az az előnye, hogy teljes mértékben támogatja a Google-fiókokat, a legutóbbi Windows Phone-frissítéstől eltűnt, és bár most a piaci trendek szerint az Androidnak áll a zászló, véleményem szerint nagyon rövid idő alatt le fogja körözni a Windows Phone, mivel ezerszer jobb felhasználói élményt nyújt, és az általunk éppen tesztelt Tango frissítéstől kezdve a már most is sokkal simább és folyamatosabb teljesítményt közel másfélszeresére fogják növelni, további kényelmi funkciók bevezetése mellett.

 

Szerintem a Galaxy Note egy zseniális kis eszköz azon menedzsertípusú felhasználóknak, kreatív szakembereknek vagy kütyüőrülteknek, akik ki tudják használni a nagyobb kijelzőt és a stylust, ám az Android operációs rendszer – a jelenlegi verzióját elnézve – egy óriási negatívum, és csak megnehezíti és bosszantóvá teszi a készülék használatát. Bár iOS természetesen nem kerülhet egy Samsung készülékre, érdemes lenne szorosabb viszonyt ápolni a Microsofttal, hiszen ugyanúgy, ahogy az Omnia 7 a maga nemében kiváló telefon lett, még egy szinte alfaverziós operációs rendszer mellett is (megjelenésekor a WP szinte alig volt használható valamire), a Galaxy Note is jobban járt volna a redmondi szoftveróriás rendszerével.

 

Mindezek ellenére természetesen van, akinek nagyon is bejön az Android, és ezek a problémák elsődlegesen azoknak lesznek szembetűnők, akik a fent említett két rendszert használták korábban. Ezt igazolja az a tény is, hogy jelenleg az Android szépen megszorongatja az iOS készülékeket és az Apple vállalatot, és veszi át tőle a piaci részesedést. A cikk írásának pillanatában közel 700 ezer új androidos készüléket regisztrálnak naponta… 

 

Értékelés: 6,5/10

Oszd meg velünk és olvasóinkkal a saját véleményedet egy hozzászólásban!

hozzászólás

Translate »