Oldal kiválasztása

LEGO Harry Potter: Years 5-7 – Játékteszt

LEGO Harry Potter: Years 5-7 – Játékteszt

J.K. Rowling regényfolyama nem csak a mozivásznakon, de a játékiparban is a végéhez ért. A történetet Traveller’s Tales építőkockás adaptációja, az utolsó három részt felölelő és sajátos módon feldolgozó Lego Harry Potter: Years 5-7 zárja.

A tavalyi esztendőben megjelent, Harry első négy varázslóévét feldolgozó LEGO Harry Potter: Years 1-4 után idén végleg lezárul Harry Potter és ifjú barátainak Voldemort elleni küzdelme. A LEGO Harry Potter: Years 5-7 ennek megfelelően ott veszi fel a fonalat, ahol az egy évvel ezelőtti epizód letette azt, s sajátos, amolyan LEGO-stílusban tálalja a sorozat fináléját, amely ezúttal a Főnix rendje, a Félvér herceg, és a Halál ereklyéi hármasában teljesedik ki. A játékban ismét átélhetjük az egyes filmek kulcseseményeit, miközben szabadon bebarangolható, s felfedezhető helyszíneket is kapunk, így Roxfortot, vagy a Tiltott Rengeteget is bejárhatjuk, hogy különböző extrákat vagy rejtélyeket találjunk és oldjunk meg.

 

A történet középpontjában természetesen Harry Potter, Ron Weasley és Hermione Granger horcrux-ok utáni nyomozása áll, s miközben az első részből több helyszín is visszaköszön, a mostani epizódban olyan újdonsült lokációk is bemutatkoznak, mint például a Mágiaügyi Minisztérium. A játék történetvezetése semmiben se tér el a LEGO-játékokban megszokottól, vagyis mindenféle párbeszédet mellőznek az átvezető videók, s az egyes küldetések elején se kapunk eligazítást. Ugyan a fejtörők nehézségét tekintve erre nem mindig van szükség, egy-egy feladvány megoldásához bizony azért el kellene egy-két mankó, mert a kisebb korosztály bicskája bizony könnyen beletörhet a rejtvények feltárásába. Ezen egyébként az sem segít, hogy a játék a LEGO-alkotások bejáratott sémáját követve fix kameranézetet alkalmaz, s sajnos nem ez az egyetlen szegmens, ahol semmilyen fejlődést nem tud felmutatni a LEGO Harry Potter: Years 5-7.

 

Sőt, ha nagyon rosszmájúak akarunk lenni, akkor azt is mondhatnánk, hogy a sorozat záróakkordja gyakorlatilag pont ugyanazt kínálja, amit 2005 óta minden LEGO-produkció. Szabad felfedezést, korlátlan gyűjtögetést, rengeteg rejtvényt, feladványt, titkos felfedeznivalót, s gyerekes, bájos körítést. És bár rövid időre még mindig ki tudja kapcsolni az embert, ahogy az ifjú varázslótanonc pálcáját lengetve mormol varázsszavakat és gyűjti az építőkockákat, az újdonságok totális hiánya miatt mindez hamar unalomba fullad. Ami igazán kiemelkedő újításnak nevezhető, az a kooperatív mód, vagy néhány új varázslat, illetve az elképesztő mennyiségben felbukkanó (közel 200) játszható hősök mennyisége, de ezek manapság teljesen alap dologoknak számítanak.

 

Éppen ezért a játékmenet se változott, azaz minden egyes pálya elején megkapjuk Harry-t, és néhány társát, hogy aztán az egyes karakterek képességeire építkezve megoldjuk a továbbjutásunk zálogát jelentő feladványokat. Ezekhez többnyire nyitott szemmel kell járnunk, illetve az egyes szereplők egyedi képességeit kell ismernünk, s miközben kockákat gyűjtünk, a környezettel lépünk interakcióba, néha még építkezni is fogunk, valamint ha összegyűjtjük a megfelelő összetevőket, bájitalokati is főzhetünk, olykor pedig kisebb párbajokra is sor kerül, ahol korábban megtanult varázslatokat kell kombinálnunk támadásokkal.

 

Hiányosságai, vagyis pontosabban az újdonságok hiánya miatt a LEGO Harry Potter: Years 5-7 nem képes, de talán nem is akar túlmutatni a LEGO-játékokon, így viszont csak azok fogják élvezni, akik elkötelezett hívei a LEGO-nak, vagy a Harry Potter sorozatnak, pedig kis extra munkával kiváló élményt nyújtana a játék, így viszont csak azt kapjuk, amit már ezerszer láttunk.

 

Értékelés: 6/10

Oszd meg velünk és olvasóinkkal a saját véleményedet egy hozzászólásban!

hozzászólás

Translate »