Oldal kiválasztása

Vasököl – Filmkritika

Vasököl – Filmkritika
10 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Hugh Jackman egy időre levetette magáról Rozsomák gúnyáját, a pihenéssel párosuló unalmat pedig egy laza haknival próbálta meg felrázni. A Vasököl ennek megfelelően egy könnyed családi dráma, abból is a szirupos változat.

A Vasököl PR-osai remek lehetőséget láttak a film története során teljesen háttérbe szoruló robotokban, így úgy lettek a film arcai a bokszoló droidok, hogy közben csak nagyon óvatosan adagolták a készítők az alapvetően apa-fiú kapcsolatra kihegyezett történetet. A végeredmény végül egy csöpögő, szentimentalista, olykor túlságosan is érzelmes családi dráma lett, abból is a szirupos változat, miközben a kissrácok fantáziáját megmozgató robotos szál mindvégig súlytalanul lebeg a levegőben, pedig Shawn Levy rendező mindent megtett annak érdekében, hogy a Rocky-ból ismert elemekkel, vagy a Szuper haverban (Iron Giant) remekül ábrázolt fiú-robot kapcsolatottal színesebbé, esetleg érdekesebbé tegye a filmet.

 

Charlie Kenton (Hugh Jackman) egy kifacsart harcos, egykori bokszoló, akinek karrierjét a ringben megjelenő 2,5 méter magas acélrobotok megjelenése törik derékba. Most nem több mint egy piti kis üzletelő, aki épphogy elég pénzt keres a hulladékfém-bizniszből, hogy eljusson egyik meccshelyszínről a másikra. Amikor Charlie számára már nincs remény, úszik a tartozásokban, hirtelen a fiát is a nyakába varrják egy nyárra. Így kelletlenül összeáll Max-szel (Dakota Goyo) hogy együtt építsenek meg és közösen edzenek egy igazi bajnok-robotot. Vasököl ringbe lépésével Charlie és Max kapnak még egy esélyt a visszatérésre és az egymásra találásra.

 

Dráma tehát akad bőven, de amíg ezt a film cselekményének kellene szállítania, addig ezt maga a film szolgáltatja, s bár először még reménykedünk, a film végére azonban kénytelenek vagyunk belátni, a Vasököl nem jó film. Gyermeki egyszerűségű párbeszédek, inkoherencia és olykor eltúlzott, felesleges pillanatképek garantálják, hogy a családi drámából ásítozós, horkolós alvás legyen, s ebből az állapotból az egyébként egész jól megkomponált robotos verekedések se tudnak kizökkenteni minket.

 

Értékelés: 5/10

Hozzászólások

Translate »