Oldal kiválasztása

Sorsügynökség – Filmkritika

Sorsügynökség – Filmkritika
13 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A Szárnyas fejvadász óta várjuk, hogy valaki végre egy tisztességes Philip K. Dick adaptációval tisztelegjen Hollywoodban a híres sci-fi író előtt, azonban erre továbbra is várnunk kell, a Sorsügynökség ugyanis minden, csak nem feldolgozás.

Philip K. Dick megszámlálhatatlan zseniális sci-fi regényt hagyott az utókorra, Hollywood pedig szinte évről évre gondoskodik róla, hogy ezt a fantasztikus hagyatékot gátlástalanul a sárba tiporja. A Szárnyas fejvadász óta nem volt dolgunk normális adaptációval, és ezt a csorbát sajnos nem a Sorsügynökség fogja kiköszörülni, a film ugyanis a minimális misztikusság, és néhány sci-fi elemet leszámítva még csak közelről sem állítható szembe ihletforrásával, Philip K. Dick '50-es években megjelent Adjustment Team novelláskötetétvel, George Nolfi rendezte film ugyanis erőteljesen romantikus film, mintsem misztikus, rejtélyekkel átitatott sci-fi.

 

Mi irányítjuk a sorsunkat, vagy láthatatlan erők manipulálnak? Matt Damon ebben a thrillerben egy olyan embert alakít, aki bepillant a jövőbe, amit a végzet szánt neki, és rájön, hogy valami mást akar. Ahhoz, hogy ezt elérje, a nyomába kell erednie az egyetlen nőnek, akit valaha szeretett, a modern New York utcáin és utcái alatt.


David Norris, az ambiciózus politikus egy hajszálra van attól, hogy bekerüljön a szenátusba, amikor megismerkedik a gyönyörű balett-táncossal, Elise Sellasszal. Ez a nő senkihez sem fogható. Csakhogy amint David ráébred, hogy beleszeretett a lányba, titokzatos erők fognak össze, hogy távol tartsák egymástól a két embert.David megtudja, hogy a sors ügynökeivel szállt szembe, mégpedig a Helyreigazító Iroda embereivel, akik minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy megakadályozzák David és Elise együttlétét. Ilyen túlerővel szemben David két dolgot tehet: vagy lemond a lányról, és elfogadja a számára elrendelt utat vagy kockára tesz mindent, hogy szembe szálljon a sorssal, és együtt legyen a lánnyal.

 

A Sorsügynökséget érdekes kettőség övezi, ugyanis végső megítélése abszolút azon múlik, milyen elvárásokat támasztunk a film megnézése előtt. Ha Philip K. Dick rajongóként váltunk jegyet, akkor hatalmasat fogunk csalódni, mert bár a film előzetesei igyekeztek a sci-fi jellegeket kihangsúlyozni, valójában nem kapunk többet a pénzünkért, mint egy nagyon bájos, jópofa, és kellemes kikapcsolódást nyújtó romantikus filmet. Utóbbi jellegzetesség azonban csak a film első fele után derül ki, és hiába élvezhető a film ezen oldala, a nem titkolt utalások nagyon sok ember szórakozását elronthatják.

 

Értékelés: 6/10

Translate »