Oldal kiválasztása

ModNation Racers – Játékteszt

ModNation Racers – Játékteszt
12 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A LittleBigPlanet után egy újabb PlayStation exkluzív alkotás szólít fel játékra, alkotásra, megosztásra, ám ezúttal a versenypályákon tesztelhetjük frenetikus szüleményeinket.

Play, Create, Share. Játssz, alkoss, oszd meg a többiekkel, tanított közösségi mentalitásra a LittleBigPlanet köznyelven forgó mottója. A Media Molecule forradalmi vonalát nem hagyták sokáig parlagon, a United Front Games vételezte kölcsön az elképzelést, hogy építsen köré egy újabb megvalósulást, ezúttal nem platform, hanem kart verseny aspektusból. A ModNation Racers az innovatív ugrabugrához hasonlatosan a kreativitásra helyezi a hangsúlyt, tehát, hogy nagyrészt milyen lesz a vele töltött időnk, javában az alkotási vágyunktól, illetve rátermettségünktől függő. Ha unod már a Mario Kartot és végeztél a Sonic and Sega All-Stars Racinggel, de még hajt a lélek, hogy stíluson belül mulathass nagyokat, akkor itt az idő, hogy magasabb fokozatra kapcsolj, ahol végletekig kiélheted teremtési hajlamaidat.
 
 
A ModNation Racers-t a tavalyi E3 alkalmával mutatták be az egybegyűlteknek és bevallom hősiesen, ha nem nyomják kezembe, rá sem hederítek. Ez volt az egyetlen Sony-s anyag, amire csak néztem unott ábrázattal, mert kicsit sem hozott lázba a dolog, kerültem is, mint a tüzet. Kartos anyaggal tele már a padlás, létezik mindenféle kivitelben, Mortalostól, Crashen át egészen Sega-ékig, ebből kifolyólag csak egy újabb gyermeteg tákolmányt láthattunk általa testet ölteni. Valójában remek nyomon jártunk, ám van itt egy megrendítő eltérés, egy markáns toldalék, mégpedig a fejlesztői mélységű szerkesztői lehetőség. Ennek segítségével a ModNation Racers mindig olyan képet mutat, amilyenre éppen faragjuk azt, kezdve Modunktól a kocsiján át a versenypályákig bezárólag. Ebben a furcsa, nagyfejű nemzetségben minden lehetséges, még az abszolút lehetetlen is, így ha éppen Mario-ra, vagy Sonic-ra vágyunk négy keréken, azt is megszülhetjük, csupán kitartás, meg ügyesség kérdése.
 
A Create része tehát adja magát, bármilyen pályát, bármilyen figurát és bármilyen verdát gyárthatunk magunknak, amelyet a Share összetevővel a neten meg is oszthatunk a többiekkel, mint tehettük azt a LittleBigPlanetben. A kreálmányokat nem csak mustrálgatni, meg le –és feltölteni lehet, hanem osztályozni is módunk adódik, ennek köszönhetően állhat össze egy-egy kedvencek lista a leginkább favorizált tartalmakból, hogy szűkíthessük keresésünket a valóban népszerű, minőségi darabokra. A szentháromság, Play lényegét végül nem szükséges szájba rágni, az a móka legvegytisztább része, élvezzük felhőtlenül a megannyi saját kézzel létrehozott tartalmat, magunk vagy mások áldozatos munkájának gyümölcseként. A LittleBigPlanethez hasonlóan a ModNation Racers is rendkívül felhasználóbarát szerkesztői felületet kapott, így egy-két órányi editálás után már a kisujjunkban lehet az egész, pár perc leforgása alatt dobhatunk össze valóban élvezhető dolgokat, pályákat, kocsikat, vagy akár figurákat. Gyakorlatilag nincs lehetetlen elképzelés, megoldást valamennyi ötletre találhatunk benne, hogy végül közel úgy nézzen ki minden, ahogyan azt eleve megálmodtuk.
 
Nem csak viccesen könnyű kezelni a rendszert, de emellett hihetetlenül sok variálási lehetőséget ad a kezünkbe, újra írjuk, fejlesztői mélységekig merészkedhetünk az alkotásban, tökéletes partner ebben a kiváló szisztéma. Bátran essen neki bárki, az alkotás legalább annyira élvezhető elfoglaltság, mint az elkészült művek használatba vétele. A játék persze tartogat az alkotni nem kívánóknak is bőven mulatozást, van szingli karrier módozat, ahol ráadásul különféle feladatoknak eleget téve extra dolgokat nyerhetünk futamaink végén, de van online (xp és casual összecsapások), illetve osztott képernyős offline versenyzési lehetőség és egy halom további opció. A központi portál ennek megfelelően meglehetősen szerteágazó formát öltött magára. Túl az alkotási lehetőségeken a ModNation Racers a Mario Kart nyomdokain haladva követel babérokat, szinte minden a Nintendo ősi ötletéből lett átemelve, megvalósítva, beleértve a pályán felvehető, majd a többiekre szabadítható fegyvereket is.
 
A versenyek alatt a kanyarokban a driftelés lehet kifizetődő, a farolásokkal töltött idő, turbózási (boost) lehetőségekben és védekezési (pajzs) mozzanatokban térül meg, de ha nagyon menők vagyunk, levághatunk élesebb kanyarokat, még több előnyszerzés céljából. Magát a játékot én igazából nem tudtam teli szájas vigyorral kiélvezni, mert semmi újdonságot sem mutat a téma korábbi nagymenőihez képest, unalmas, emellett gyermeteg és grafikailag meglátásom szerint elnagyolt is, nem az én stílusomnak való produkció, ez persze képezze ízlés dolgát, amin vitázni nem illendő. A játék ettől nyilván nincs bukásra ítélve, mert kiváló közösségi társ, casual rétegeket ügyesen célkeresztbe állító mű rajzolódik ki belőle, ami PlayStation 3-on igazi kincs lehet, ezt a zónát a Nintendo uralja rendületlen kitartással, amit a Sony próbál megtámadni, több, kevesebb sikerrel. A ModNation Racers tartalmilag megunhatatlan, ha rákapsz az ízére, hiszen a lehetőségek tárháza a végtelenhez tendál, mindig akadnak majd ügyes kezű arcok, akik hihetetlen kreativitással megáldva ontják tonnaszám a remekebbnél remekebb összetevőket, amelyekből mi is profitálunk, amennyit csak nem restellünk magunkhoz szólítani.
 
A United Front Games műve kortalan szórakozás, infantilis bőrbe bújtatva, kicsik és nagyok kedvenc időtöltésévé avanzsálhat a pillanat tört része alatt. Nincs olyan nagyszerű karaktere, mint a Mario Kartoknak, nem is fest oly szépen, mint a Sonic and Sega All-Stars Racing, viszont mindig tud mutatni újat, mindig más és más pályákat, Modokat, kocsikat kínál az aktív és produktív közösségnek hála, így szavatosságból csillagos ötöst tudunk adni neki. Technikailag már nem ragyog annyira fényesen, mert képes helyenként csúnyán beszaggatni, és rendre kínosan sokat töltögetni, pedig a korong termetes része kötelező jelleggel felmászik a merevlemezekre, nem is értem, miért kell megőszülni a hosszú várakozási idők kiülésén. Az első benyomásomat követte a második, nem tudott elvarázsolni az anyag, de elismertette velem, hogy potenciál van benne becsülettel, sokkalta több mint egy snassz kart versenyben. Számomra valami hiányzott belőle, hangulatra sem jött be igazán, a szükséges varázs nem kerített hatalmába, a Media Molecule műve kidolgozottabbnak tűnik és könnyebb azonosulni is vele, de a zsákbabák más fronton szórakoztatnak, így a ModNation Racers jelenleg tényleges rivális nélkül válhat sokak, de talán leginkább a kisebbek kedvencévé.
 
További érdekessége az egyre több játékban jelen lévő fotózgatási lehetőség, ha valami érdekfeszítő szituációt csípünk el, megörökíthetjük tetszőleges szemszögből és távolságból, amely piktúrákat végül az XMB (Cross Media Bar) Photo menüjében lelhetünk meg, a többi kép között megbújva. Kattintgathatunk akár verseny, akár pályaeditálás közben, a lehetőség kéznél lesz, ha élni szeretnénk vele. Mindent összevetve kifejezetten nem egy rosszul sikerült darab a ModNation Racers, de úgy vélem, nehezebben fog tekintélyes méretű hallgatóságra találni, mint a műfajbeli riválisai. Kicsit bárgyú, kicsit erőltetett, kicsit savanyú, kicsit „semmilyen” küllemű, de a fiatalabb korosztály és az alkalmi játékosok bizonyára elnézőbbek lesznek vele szemben. Közel sem akkora egyéniség a kart versenyek frontján, mint amekkora a LittleBigPlanet a platformerekén, viszont párja egyelőre ezen a konzolon nem akad, ez lehet sikerének igazi záloga. Ha kiscsaládom társaságában tölthetném időmet, egy-két gyerkőccel a köreimben, szívesen mókázgatnék vele még heteken át, de az én szívem így szingliben nem volt nyitott a produkcióra. Talán majd egy esetleges második felvonásban szerethetőbbé teszik az elképzelést, én most passzolok.
 
Értékelés: 7/10
Translate »