Oldal kiválasztása

Julie & Julia – Filmkritika

Julie & Julia – Filmkritika
12 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A Kétely után Amy Adams és Meryl Streep ismét egy filmben szerepel, csak ezúttal az egyházi iskola falait elhagyva közel 50 évnyi különbséggel fut össze a két szereplő karaktere, nem is akármilyen gasztronómiai körítésben.

Nora Ephron, A Harry és Sally írójaként és A szerelem hullámhosszán író-rendezőjeként többszörösen bizonyította, képes térben és időben eltérő karakterek meséjének tökéletes egybefűzésére, így a Julie és Julia tegnapi megtekintése előtt kíváncsiságtól telve ültem be a filmre, ami meglepő módon dráma besorolást kapott, miközben egyetlen percnyi könnymorzsoló jelenet sem bukkant fel a vásznon. Ellenben annál több bájos, nevetésre sarkalló pillanat, no meg egy igencsak komoly gasztronómiai utazás kapott helyet, amivel a közel két óra alatt elkápráztatnak minket a színészek.

 

Julie Powell egy harminc körüli írónő, akinek még nem sikerült bizonyítania. Munkája monoton és lehangoló, ráadásul köze sincs az íráshoz. A zajos, kopott lakás sem a szíve csücske, ahova barátjával nemrégen költöztek. Napjának egyetlen fénypontja az esti főzés. Kedvenc szakácskönyve és egy gyermekkori emlék ihleti meg arra, hogy egy év alatt megfőzze az összes francia receptet, amit az anyjától örökölt könyvben talál, s ezt az élményt meg is ossza másokkal saját blogján keresztül. Julia Child egy negyven körüli nő, aki férjével épp Párizsba költözött. Nem igazán tudja mit is kezdhetne szabadidejével: tanuljon meg kalapokat varrni, vagy inkább a francia nyelvet sajátítsa el? Az biztos, hogy Párizst imádja, csakúgy, mint az ételeket. Két nő, két különböző korban, ugyanazzal a szenvedéllyel talál önmagára a fenséges ízek, finom illatok és a francia konyha varázsán keresztül. Mert vajból sosem elég!

 

A rendezőnő ismételten bizonyította, képes leküzdeni időbeli és térbeli akadályokat, ráadásul filmje szereplői ezúttal csak virtuálisan futnak össze, így igazából a hangsúly nem máson van, mint a két hölgy önmegvalósításán, aminek ezúttal eszköze a főzés, pontosabban a francia konyha. Amíg a Párizsban élő Julia Child – Meryl Streep – férje, Paul – Stanley Tucci – távollétében a szakácsművészetben találja meg önmagát, addig a sikertelen írónő, Julie Powell – Amy Adams – az esti főzésekben lel némi örömre, kettejük találkozása pedig egy könyvben teljesedik ki, természetesen egy szakácskönyvben. Eközben felvonul vagy félszáz ínycsiklandozó finomság a vásznon, aminek a puszta látványától megéhezik az ember, és persze némi konfliktus is adódik a történethez, de Nora Ephron mindvégig a két, korban eltérő hölgy céljának elérésére fókuszál. Ehhez keresve se találhatott volna jobb színészeket, ugyanis Meryl Streep ismételten Oscar-gyanús alakításával az első percekben leveszi a lábáról az embert, Stanley Tucci-val pedig ismételten bizonyították, remek párost képesek alkotni. Amy Adams eddig csak jelölésekig jutott, és valószínűleg most is csak ennyi jut neki, de nem kell szégyenkeznie, még mindig bűbájos egy teremtés, aki a tőle megszokott pontos játékkal hozza a törékeny álmodozó figuráját

 

A Julie & Julia – Két nő, egy recept szellemes humormorzsáinak, színes karaktereinek köszönhetően szinte végig érdekes tud maradni, bár a vége felé kicsit visszavett a tempóból és a sziporkázó humormorzsákból a rendező, mindezek ellenére mindenki számára akad majd olyan jelenet, ami miatt egy percig se fogjátok megbánni, ha beültük rá.

 

Értékelés: 8/10

Hozzászólások

Translate »